Hoppa till sidans innehåll

Rafting

RAFTING - FORSRÄNNING

Rafting eller forsränning är en gren som funnits i Sverige sedan 50-talet. Tack vare materialutvecklingen har gummibåtarna blivit både bättre och säkrare och som tävlingsgren har rafting utvecklats markant.

Rafting

De fyra tävlingsmomenten 
Raftingtävlingar består av fyra discipliner - Time Trial, Head-to-Head (H2H) Sprint, Slalom och Downriver. De poäng man får i varje disciplin läggs samman för att fastställa den totala vinnaren och slutliga positioner. Varje lag har fyra personer med möjlighet att ha en reserv. 

  • Time Trial är en hård och snabb disciplin som paddlas en ganska kort sträcka som tar omkring 2 till 3 minuter. Det är alltid den första deltävlingen och lagen släpps iväg en efter en och det är tidtagning som gäller. Det är 10% av den totala poängen som fördelas men placeringen ger även ranking inför nästa gren, H2H.
  • H2H är utan tvekan en mycket spännande disciplin där två lag startar samtidigt för att i ett snabbt tempo först nå mållinjen. Det lag som har den bästa tiden i Time Trial ges rätt till att först välja startplats. Det är en utslagstävling där vinnaren i varje heat går vidare till nästa runda och till slut bara 2 lag kommer att finnas kvar till finalen. 20% av det totala antalet poäng fördelas.
  • Slalom är den mest tekniskt utmanande disciplinen och fördelar 30% procent av den totala poängen. Denna händelse kräver en hög grad av teknik och lagarbete för att lotsa flottar genom 12 portar nedströms och uppströms. Beröring, att inte passera eller avsiktligt flytta en grind leder till tidstillägg. Varje lag kör banan två gånger och den bästa tiden används för att avgöra resultatet. 
  • Downriver är den sista disciplinen och fördelar 40% av den totala poängsumman. Loppet är nära en timmes racing och normalt längs en längre sträcka med kontinuerliga och kraftfulla forsar. Under årets VM som är på en byggd bana innebär det istället paddling ner för forsen, ut i en bana på slätvatten, i land för att med båten springa upp till början av forsen och sedan fortsätta så varv efter varv. Teknisk förmåga och uthållighet är viktiga beståndsdelar för att säkerställa en god position på denna händelse som är avgörande för de lag som aspirerar för att vinna mästerskapet. De poäng som lagen har med från tidigare delmoment bestämmer vilken startgrupp om 5 flottar som man startar i.

Genom internationella kanotförbundet finns rafting som gren under utveckling, se www.internationalrafting.com.

Nyheter

Nyheter

errea logoAnnons kanotled Nissan
 


 KANOT I MEDIA


Alandia


 Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info