Hoppa till sidans innehåll

Surfski

SURFSKI

bild1

Surfski eller Canoe Ocean Racing som det Internationella konotförbundet kallar det är en paddlingsform som sker i havsmiljö, där det gäller för deltagaren att bemästra och utnyttja förhållandena på bästa sätt.

Detta är en av Svenska kanotförbundets nyare grenar, men har under de senaste åren snabbt vuxit till en av Sveriges största tävlingsformer inom kanot. Under första Svenska Mästerskapet som arrangerades 2015 så var det kring 80 startande. 2016 arrangeras för första gången SM i samband med SVTs SM-veckan i Norrköping.

Surfski eller Canoe Ocean Racing är en typ av havsracing paddling där de tävlande paddlar i längre kajakliknande sit-on-top surfskis, som är byggda för att kunna hanteras i större vågor och surfa på medvindsvågor.

Tävlingsformen som har en historia från Australien och livräddning, körs ofta över längre sträckor kring 20 km i "A till B-format" i medvind.

I Sverige har tävlingsformen ökat de senaste åren, men den största tillväxten ser vi inom motionspaddlingen där många väljer den stabilare, men ändå snabba surfskin istället för den vanliga kajaken. Många ser också fördelarna med öppen cockpit och dräneringshål, framför allt ur ett säkerhetsperspektiv då det är väldigt smidigt att ta sig upp i surfskin utan att behöva tömma den vid kapsejsning.

Surfskikommitten arbetar med främst tävlingsrelaterade frågor samt strategiska frågor kring sportens utveckling i tävlingssammanhang. Surfskikommitten ansvarar för uttagningar av utövare till mästerskap samt sanktionering av tävlingar som arrangeras under Kanotförbundet.

Det finns numera ett stort antal traditionella kanotklubbar som införskaffat Surfskis i sin flotta och det går den vägen att komma i kontakt med Surfskipaddlingen även om man inte äger en egen Surfski.

Det finns även ett stort antal kommersiella aktörer som säljer utrustning, arrangerar kurser samt provpaddlingar där det finns möjlighet att komma närmare och prova på Surfskipaddlingen.

 

/Svenska kanotförbundets surfskikommitté

Nyheter

Nyheter

2015-04-07
Äntligen finns nu resultaten från förra årets Surfskicup ute!
 
2015-02-11
Nu är kalendern för den tredje upplagan av Svenska Surfskicupen spikad. Cupen kommer i år att bestå av fyra deltävlingar där de tre främsta resultaten räknas i den totala sammanställningen.

errea logo


wwl_logo_blue


Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info