Hoppa till sidans innehåll

Surfski

Surfski

Surfski är en paddlingsform som sker i havsmiljö, där det gäller för deltagaren att bemästra och nyttja förhållandena på bästa sätt.

Detta är en av Svenska kanotförbundets nyare grenar, men har under de senaste åren snabbt vuxit till en av Sveriges största tävlingsformer inom kanot. Under första Svenska Mästerskapet som arrangerades 2015 så var det kring 80 startande. 2016 arrangeras för första gången SM i samband med RF & SVT:s SM-veckan i Norrköping.


Det är en mäktig känsla att ta sig fram på havet, hantera och nyttja vind och vågor på bästa sätt.

Surfski, eller Ocean Racing som är den internationella benämningen, är en typ av havsracingpaddling där de tävlande paddlar i längre kajakliknande sit-on-top surfskis, som är byggda för att kunna hanteras i större vågor och surfa på medvindsvågor.

Tävlingsformen som har en historia från Australien och livräddning, körs ofta över längre sträckor kring 20 km i "A till B-format" i medvind.

I Sverige har tävlingsformen ökat de senaste åren, men den största tillväxten ser vi inom motionspaddlingen där många väljer den stabila, men ändå snabba, surfskin istället för den vanliga kajaken. Många ser också fördelarna med öppen cockpit och dräneringshål, framför allt ur ett säkerhetsperspektiv då det är väldigt smidigt att ta sig upp i surfskin utan att behöva tömma den vid kapsejsning.

Surfskikommittén arbetar med främst tävlingsrelaterade frågor samt strategiska frågor kring sportens utveckling i tävlingssammanhang. Surfskikommittén ansvarar för uttagningar av utövare till mästerskap samt sanktionering av tävlingar som arrangeras under Svenska Kanotförbundet.

Det finns numera ett antal traditionella kanotklubbar som införskaffat Surfskis i sin flotta vilket gör att alltfler kommer i kontakt med Surfskipaddlingen även om man inte äger en egen Surfski.

Det finns även ett antal kommersiella aktörer som säljer utrustning, arrangerar kurser samt provpaddlingar där det finns möjlighet att komma närmare och prova på Surfskipaddlingen.

errea logo
 

Annons kanotled Nissan


 


 


 KANOT I MEDIA


Alandia 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info