Hoppa till sidans innehåll

Om drakbåt


Drakbåtsracing 

Moderna drakbåtstävlingar finns i såväl 20- som 10-mannabåtar, exklusive trummare och styrman. I Sverige benämns båtarna som används vid officiella tävlingar "dragon boats" för att skilja dem från tävlingar som genomförs på festivaler. På de stora mästerskapen finns tävlingar i dam-, open/herr- och mixedklasser. Open-klassen domineras av herrpaddlare, men som namnet antyder får damer vara med laguppställningarna. I mixedklasserna ska det finnas minst åtta paddlare av vardera kön i en tjugomannabåt, och minst fyra i en tiomannabåt. Beträffande styrman och trummare får dessa vara både herrar och damer, förutom vid IDBF:s tävlingar, där det i damklassen krävs kvinnlig trummare och kvinnlig styrman. 

Det finns mästerskap i såväl klubblag som landslag. På mästerskap finns det speciella ungdoms- och juniorklasser, samt en veteranklass (masterklass) för personer som är över 40, 50 respektive 60 år.

De vanligaste tävlingsdistanserna är 200 eller 250 meter, 500 meter, 1000 meter och 2000 meter. Även längre sträckor förekommer. Exakta tävlingsbestämmelser varierar beroende på vilken tävlingsarrangören är.

Mästerskap

Det finns två förbund som arrangerar internationella mästerskap, både International dragon boat federation (IDBF) och International Canoe Federation (ICF). Båda förbunden arrangerar klubblags-VM vartannat år, och landslags-VM vartannat.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Drakbåt

 

Drakbåtspaddling i Sverige idag kan delas upp i tre verksamhetsgrenar: 

1. tävlingsverksamhet

2. träningsverksamhet 

3. festival/eventverksamhet. 

För att få snabbare uppdateringar kring drakbåtsgrenen som hela tiden växer och utvecklas, följ Swedish Dragonboat på Facebook!


Om sporten
Det finns tiomanna- och tjugomannabåtar. Utöver dessa tio eller tjugo paddlare finns en styrman och en trummare, som håller takten. 

Man tävlar i dam-, herr/open- och mixedklasser. Kortare distanser (200/250m, 500m och 1000m) sker på raksträckor, medan långlopp (2000m eller längre) sker på bojade ovala banor, där kurvorna blir ett spännande moment för såväl utövare som åskådare. 

Tävling
En gedigen historia med tävlingsframgångar från internationella mästerskap har Sveriges landslag tagit medaljer på såväl herr- som dam- och mixedsidan i EM, VM och World Games. Valörerna har varierat från brons till guld. De senaste framgångarna var under 2012 års världsmästerskap i Milano; herrarna tog silver i tiomannaklassen 2000m. Damernas tiomannaklass resulterade i brons på såväl 200m som 2000m.

Säsongen 2013 gjordes en satsning i U24-klassen på VM i Szeged i Ungern. Sverige deltog med ett tjugomannalag i mixed-klassen. Sverige tog ett historiskt silver på 1000m, brons på 500 och avslutade den sista dagen på 200m i tiomanna open/herr U24 med att ta Sveriges första VM-guld någonsin i drakbåt. Svensk idrottshistoria när den är som bäst!

Tävling sker även på klubblagsnivå, där Örnsbergs KS i Stockholm, Malmö kanotklubb och KK Eskimå i Karlskrona är klubbarna som idag tävlar aktivt. Klubblagstävlingar sker främst utanför Sveriges gränser. Det arrangeras EM och VM för klubblag, och en mängd andra tävlingar såsom den traditionella Pingstcupen i Hannover. 

Träning
Drakbåt är krävande träningsform, som ställer stora krav på fysik, koncentration, koordination och taktkänsla. Trots detta är det en lättillgänglig sport att ta till sig som nybörjare. Man kan delta utifrån egna förutsättningar, och nybörjare kan träna tillsammans med erfarna paddlare. 

Festival- och eventverksamhet
Idag har festivalverksamheten i Sverige minskat, för att successivt övergå till eventverksamhet. Drakbåt är en populär form för kick off, teambuilding och jippo.

Uppdaterad: 30 APR 2018 16:58
Skribent: Annica Löf

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info