Hoppa till sidans innehåll

Blandade resultat från Kanotslalom-VM

01 OKT 2018 10:27
Det fanns potential för mer men slutade tyvärr med stolpe ut och ingen svensk vidare till semifinalomgångarna i Kanotslalom-VM. Däremot gladde Fredrik Wahlén med att nå en kvartsfinal i Kajakcross/Extremslalom!
  • Uppdaterad: 01 OKT 2018 10:27

Det fanns mycket goda förhoppningar om svenska semifinalplatser när Kanotslalom-VM inleddes i Rio de Janeiro förra veckan. När tävlingarna avslutades under söndagen kunde mästerskapet dock summeras i flera stolpe ut-missar för det svenska laget när det gällde kanotslalomdisciplinen.

Wahlén VM-tolva!

Fredrik Wahlén dubblade dock och körde både kanotslalomen och Kajakcross/Extremslalom-tävlingarna. I den senare, tog han sig hela vägen fram till en kvartsfinal. Väl där blev det en tredjeplats vilket inte innebar vidare avancemang men Fredrik inkasserade en fin tolfteplats i grenen som till stor del påminner om Skidornas "Skicross". Efter ett inledande individuellt tidskval gäller race med fyra kanotister på startlinjen åt gången. De två främsta gå vidare till nästa runda innan det slutligen återstår fyra kanotister som gör upp i finalen. Hett, tätt och actionfyllt där det gäller att komma rätt i positioner och få en färd nerför forsen utan större incidenter som bromsar upp. Fredrik har vid upprepade tillfällen visat prov på hög kapacitet och nådde nu sin främsta VM-placering någonsin individuellt.


Wahlén tog sig till kvartsfinal där han tog ledningen från start och sen låg tvåa en bra bit in i racet innan han dock fick se sig passerad och slutade trea och därmed utslagen. Ändock en mycket fin tolfteplacering. 

Bra start men jobbigt mittenparti grusade lagåket

Det svenska laget med Isak Öhrström/Erik Holmer/Fredrik Wahlén knep en sensationell fjäreplats på VM förra året. Och det såg bra ut från start när lagtävlingen avgjordes i Rio. Den svenska trion paddlade fint med bra tajming. En kostsam miss i mitten av banan grusade dock förhoppningarna om en ny topplacering och laget fick nöja sig med en 17:e-plats.

Kvalfyllt, kvavt kval kvävde svenska kvalificeringar

Det stekte ordentligt hett i Rio när temperaturen kröp upp mot 40 grader under kvaltävlingarna i Kanotslalom. Därtill en oförlåtande bana där missar kostar mycket tid vilket kostade de svenska paddlarna semifinalplatser. 

Monika Mitasikova var först ut när damklassen avgjordes. Hon stod för två relativt stabila åk men var en bit från en plats i semifinalen.

I herrklassen fanns det med rätta goda förhoppningar om semifinal, inte minst hos Erik Holmer och Isak Öhrström som brukar vara stabila i semifinal. Men det gick tyvärr inte alls och ingen av Erik, isak eller Fredrik levererade åk på toppen av sin förmåga i varken första- eller andraåket. Små marginaler avgjorde denna gång till svenskarnas nackdel. Läs mer om hur Erik Holmer själv sammanfattar sin prestation i Sörmlands Nyheters reportage. Surt såklart, men en tillbakablick på säsongen 2018 visar dock en positiv utveckling. Erik har till exempel nått inte bara semifinal utan även final på samtliga tre mästerskap i år (EM, U23 VM och U23 EM).

Återupplev alla race från VM här.

Nu väntar några lugnare veckor för den svenska truppen innan siktet skruvas om mot 2019 och förberedelserna inför kommande säsong inleds. Följ landslagets fortsatta resa via deras facebooksida.


Mäktig anläggning i Rio de Janeiro där årets VM gick av stapeln, här en bild på delen med uppvärmningsytan.

Bildtack till Hanna Plato!

 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan

 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info