Hoppa till sidans innehåll

Brons för Jocke Lindberg på VC I - toppade en svensk rad av topp 10-placeringar

27 MAJ 2019 11:16
Sprintlandslagets första VC-tävling för säsongen gav en del fina besked. Helgen toppades med det avslutande herrloppet över 5000 m då Jocke Lindberg tog karriärens första VC-medalj när han bombade hem ett brons!
  • Uppdaterad: 27 MAJ 2019 11:16

Den första världscuphelgen är till ända. Många svensklopp och en hel del fina besked att plocka med inför fortsättningen av säsongen. Det såg dock länge ut att bli en medaljlös VC-helg för den svenska truppen, fram tills det var dags för herrarnas K1 5000 som sista lopp...

Bronsavslutning a la Jocke Lindberg

Det blev en höjdaravslutning på världscuptävlingarna i Poznan - Jocke Lindberg, även landslagskanotist i maraton, hittade rätt i fältet och fick nyttja sin höga kapacitet fullt ut under 5000 m-loppet och paddlade hem bronset. Loppet kom att bli en helnordisk uppgörelse då Jocke gick loss tillsammans med de två starka norska bröderna Vold samt danske Graversen. Norgeduon fick en lucka och hade en intern uppgörelse om guldet där lillebror Jon segrade. Åtts sekunder bakom paddlade Jocke in på tredjeplatsen, med en god 12-sekundersmarginal ner till den danska fjärdeplatsen. Världscupbronset var Finspångskanotistens första VC-medalj. Han har tidigare legat högt uppe i flera Maraton-VC, inte minst på Shorttrack-distansen. Stort grattis, Jocke Lindberg!


Helnordisk pall med en norsk brödraduo och VC-pallsdebuterande svenska Jocke Lindberg!

Åtta topp 10-placeringar

Utöver Jockes brons var det fler av de svenska kanotisterna som paddlade fint. Hård konkurrens över alla distanser, det märks alltid av att det varvas upp mot OS och många hårda satsningar från väldigt många länder trycker ihop fälten och gör det spännande, hårt, tätt. Totalt blev det åtta placeringar bland de tio främsta, helt klart nåt att bygga vidare på fram emot årets huvudmål, VM i slutet av augusti.

Linnea Stensils blixtrade ut ur startgrindarna i finalen på K1 200 m, kroknade något andra halvan men slutade på en fin fjärdeplats och med klar medaljkänning! Hon gick även stabilt till final på K1 500 m. Inför söndagens finalpaddling fattades dock ett säkerhetsbeslut om att avstå då en irriterande förkylningsvarning pockade på ovälkommen uppmärksamhet. Surt, men det lär komma fler finalchanser för Linnea!

Linnea (i ny kajak) utmanade de senaste årens gigant Lisa Carrington från Nya Zeeland ordentligt i mer än halva loppet. Krafterna tröt sista 75 m in mot mål men ett bra besked inför fortsättningen!

Julia Lagerstam stod för personbästa när hon bjöd på ett mycket fint 5000 m-lopp. Hon slutade femma, 25 sek upp till pallen och 45 sek bakom vinnande Ukrainskan.

Melina Andersson och Martin Nathell premiärpaddlade den nya Mix K2-ditsansen. De gjorde det riktigt bra och slutade på ej sjätteplats i finalen.

Petter Menning är tillbaka! Efter skadestoppet ifjol visade han nu återigen upp snabbhet i världsklass och tog sig till final, ett skönt besked. Väl i finalen blev det en niondeplats i ett jämnt fält där Petter halkade ner några palceringar andra halvan av loppet.

Det är inte många 200 m-finaler de senaste sex åren som Petter Menning missat. I helgen var han tillbaka där igen, som en av de nio snabbaste kanotisterna i världen!

Martin Nathell och Albert Petersson hade ingen bra känsla varke i försök eller semifinal på K2 1000 m och missade A-final. I B-finalen bjöd de dock sig själva på revansch. De gick ut hårt, var i klar ledning efter halva loppet, orkade hela vägen in i mål och vann, därmed en 10:e-plats.

Henrik Strand var andra svensk i 5000-loppet där han paddlade in på en 10:e-plats.

Fortsättning följer, Duisburg nästa

Truppen åkte direkt från Poznan till tyska Duisburg. Här kommer de att träna under veckan innan VC II väntar nästa helg. Till truppen ansluter nu även Dennis Kernen som öppnat säsongen starkt såväl nationellt som internationellt. Den gångna helgen var han med U23-truppen som körde i Brandenburg och knep bl.a. ett silver på K1 1000 m.


Den svenska Dam-K4:an i Poznan. Det blev en 16:e-plats i helgen, 2.5 sek upp till topp 10.
Julia Lagerstam och Melina Andersson (1:a och 2:a från vänster) stod båda två för personbästan resultatmässigt i VC-sammanhang. Julia paddlade hem en fin femteplats på 5000 m och Melina
blev sexa tillsammans med Martin Nathell i Mix K2 500 m.

Alla resultat från helgens VC I hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan
 


 KANOT I MEDIA


Alandia


 Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info