Hoppa till sidans innehåll

Cape Point Challenge - rejäl utmaning för Emma Andersson!

2017-01-02 10:49
Maratonlandslagets Emma Andersson mötte en av karriärens största utmaningar när hon ställde upp i ett av världens tuffaste Surfski-lopp, Cape Point Challenge, under slutet av 2016
  • Uppdaterad: 2017-01-02 11:36

Cape Point Challenge, ett 53 km långt Surfski-lopp som slingrar sig runt Kapudden, Sydafrikas sydligaste udde. Förr kallade de gamla seglarna loppet för The Cape of storms, på grund av det alltid stormiga området med enorma vågor. Loppet är med andra ord en stor utmaning. Bansträckningen runt udden innebär kanotisterna paddlar i motvind de första 26 km och därefter följer medvind den andra halvan. Medelhastigheten för vinden den här tiden på året är 40 km/h. Vinden kallas the Cape doctor och det blåser alltid.

Emma och Kyela forsar över en av många vågor längs den 53 km långa banan runt Cape Point.
Maratonlandslagets Emma Andersson är på plats i Sydafrika sedan slutet av november och ingår i tränarlegendaren Lee McGregor´s träningsgrupp, "The McSquad, som håller till i Durban. Där tränade hon i två veckor innan det var dags för Cape Point Challenge som hon körde i par med Kyeta Purchase, en duktig Sydafrikansk kanotist.
- När vi anlände i Kapstaden blåste det 70km/h, som tur var blåste det inte lika hårt på tävlingsdagen men vågorna var ändå upp emot tre meter höga, återberättar Emma.
- Innan start fick jag berättat för mig vilken speciell och utmanande bana som väntade. Från starten och 30 km framåt finns det ingenstans att ta sig upp på land, det är stora branta klippor som omger hela kustlinjen. Vattentemperaturen är endast 11 grader, så du vill inte ramla i vattnet. När du kommer runt Cape Point kommer du ner till False Bay, ett område känt för att vara vithajarnas domäner. Det finns även miljontals sälar i området. Sälarna vill man helst också slippa för får de chansen biter de tag i din Surfski. 100 km från Kappuden finns de första isbergen från Antarktis.
Det är ett minst sagt ett dramatiskt lopp där allt kan hända. Ibland har kanotisterna använt simglasögon med hål i. på grund av att vågorna slår över så mycket att det tillslut blir omöjligt att se. De påfrestande yttre förutsättningarna gör att Cape Point Challenge är känt som ett av de tuffaste Surfski-loppen i världen. Det är inte distansen som avgör utan de svåra förhållandena runt omkring. Trots detta har loppet aldrig ställts in.
- För mig var det ett fantastiskt mäktigt lopp. Runt Kapudden var det aningen läskigt och jag kollade hellre på min partners rygg än in mot land. Vågorna slog mot bergssluttningen och när jag såg de enorma vågorna bryta runt udden kände jag mig inte stor. Paddlar man fel och hamnar där en våg bryter är det inte troligt att man sitter kvar i Surfskin.

En skiss över bansträckningen för ett av världens tuffaste kanotlopp - Cape point Challenge.
Tillsammans lyckades Emma och Kyeta vinna damseniorernas double-klass och kom totalt 21:a bland de 55 startande double-ekipagen. Hela loppet vanns av Surfski- och Maratonlegenden Hank McGregor. Hans 65-årige pappa Lee McGregor (vars träningsgrupp Emma ingår i) var 10:a i seniorklassen.
En mäktig upplevelse och prestation som blev ett fint avslut av 2016 för Emma Andersson. Nu fortsätter hon träningen och förberedelserna mot 2017 års stora mål Maraton-VM, ett mästerskap som avgörs i just Sydafrika. Om än i något mindre utmanande vatten än Cape Point Challenge.
Ni kan följa Emma Andersson via hennes facebook-sida.
Maratonlandslaget följs bäst via Swedish Maraton Kayak Team.
Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA


Alandia


stada_sverige 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info