Hoppa till sidans innehåll

Dags för Maraton-EM!

2017-06-29 06:45
Idag inleds Maraton-EM i Portugal med tävlingsformen Shorttrack, därefter följer klassiska distanser fram till söndag. En stark Svensk trupp är på plats, laddade för att ta sig an europaeliten.
  • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

Ponte de Lima, Portugals äldsta by, står som värd för årets Maraton-EM. Idag, torsdag, inleds alltså tävlingarna med ett testevent av tävlingsformen shorttrack, som under de senaste två åren funnits med på världscupen och nu gör EM-entré. Därefter följer fredagen med U23-lopp, lördagen bjuder på seniorernas K1-lopp och på söndag avslutas mästerskapet med senior-K2:orna.

Från Sverige åker ett litet men starkt lag, som initialt drabbats av lite sjukdom vilket gjort att Emil Torstensson och coach Danny Hallmén åkt ner senare till tävlingen. Båda två ska dock vara på banan och taggade inför prestation! Samtliga uttagna ingår även i det för året nybildade Team Bohus Bergsprängning, ett långlopps-team som samlar några av Sveriges vassaste långlopps-specialister.

Följande svenska kanotister startar i helgen:

  • K1 Dam: Emma Andersson (Huskvarna KK)
  • K1 Herr: Jocke Lindberg (Finspångs KK)
  • K1 Herr, U23: Emil Torstensson (Bråvikens KK)
  • K1 Herr, U23: Nils Toresson (Västerås KF)
  • K2 Herr: Jocke Lindberg/Emil Torstensson

Mycket att se framemot!

För att låta Emil återhämta sig helt efter förkylningen, står han över shorttracken, där istället Joakim Lindberg och Nils Toresson startar. Joakim som har en fräsch 6:e plats från världscupen i bagaget och ett par fina 5000-placeringar i sprint (Världscupen 2017: 7:a, EM 2016: 8:a) har visat att han har kapacitet att hänga med långt framme idag. Nils, som tog en reservplats i EM-truppen, gjorde en riktigt stark världscup tidigare i Belgien där han tog en meriterande 15:e plats och hoppas upprepa ett fint och offensivt lopp igen.

På damsidan representeras vi av Emma Andersson som gjorde ett riktigt fint försök på världscupen på shorttrackdistansen, som tog henne till final och en 8:e plats. Ett lika fint lopp som i det där försöket kan ge en meriterande placering även i dagens EM-lopp.

När fredagens U23-lopp avgörs står Emil Torstensson och Nils Toresson på startlinjen. Emil gör sitt sista år som U23:a och har goda möjligheter till en topplacering. Sedan tidigare har han en 9:e-plats i världscupen (senior), och blev 9:a respektive 11:a på EM och VM i U23-klassen förra året. Vi vet att Emil tagit ytterligare ett steg i år så det ska bli spännande att följa hans lopp. Nils söker revansch efter att ha fått bryta världscupens långa lopp, men med fina shorttrack resultat och ett par bra 5000-lopp på hemmaplan kommer han göra allt för att hänga med långt fram.


Nils Toresson gör EM-start efter många fina lopp inledningsvis under 2017!

I seniorernas lopp på lördagen har Sverige Emma Andersson och Joakim Lindberg till start i respektive klass. Emma som har de längre loppen som favoritdistans har spenderat stor del av vinter och vår i Sydafrika och visade bra fart på världscupen tidigare i år (7:a) och vill ta ytterligare ett steg i de större mästerskapen. Joakim har en 14:e plats från EM förra året som merit, en placering han vill vässa ytterligare, farten finns där.


Rutinerad - Emma Andersson gör återigen Mästerskapsstart!

Till söndagens K2, får vi se en ”ny” konstellation med Joakim Lindberg och Emil Torstensson i seniorklassen. De två skulle tävla på VM förra året, men då Joakim blev sjuk klev Emil Svensson in som reserv den gången (14:e plats) . De två fick åtminstone en bra genomkörare på NM i år, som de tog hem före Danmark. De visade även bra kapacitet på ett testlopp över 1000 meter mot sprintkillarna tidigare i år, men maraton är något helt annat och det ska bli spännande att se hur de går.

Följ Maraton-EM

Alla tävlingar kommer att livestreamas via Europeiska Kanoförbudets Youtube-kanal, som ni hittar här.

Följ även Maratonlandslaget och Team Bohus Bergsprängning via deras facebook-sida.

Resultat och mer om Maraton-EM 2017 hittar ni på arrangörens hemsida.

Bilderna på Jocke/Emil, Nils och Emma är alla tagna av Per Lagerstam!

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info