Hoppa till sidans innehåll

Dags för VM i Surfski!

2017-11-13 17:24
Sverige mönstrar en spännande tre kanotister stark trupp till årets Surfski-VM som avgörs i Hong Kong mellan den 18-20 november.
  • Uppdaterad: 2018-03-17 23:52

Året lider mot sitt slut men ännu återstår två VM i olika kanotgrenar; Surfski-VM och Freestyle-VM, två mästerskap som avgörs varannat, senast det begav sig var alltså 2015. Först ut är 2017 års Surfski-VM som avgörs i Hong Kong kommande helg.

Svenska truppen

Den svenska truppen består av tre duktiga Surfskikanotister, två damer och en herrkanotist, som även är kända namn inom Sprint och Maraton, där den mesta av deras tränings- och tävlingstid läggs.

Linnea Stensils

Har fokus på Sprintgrenen och de kortare distanserna 200 m och 500 m. Har en grym säsong bakom sig där hon tagit klivet in i den absoluta världstoppen. Bland annat knep hon sin första VC-seger på K1 200 m, var i dubbla EM-finaler, tog dubbla U23 EM-medaljer och mycket mer...


Linnea Surfskitränar utanför hemmet i Vaxholm.

Nu är det dock betydligt längre distans som gäller och det finns en del meriter inom Surfskigrenen också. Ifjol vann hon U23 EM i Italien efter fin paddling. Det lär vänta betydligt tuffare motstånd nu på VM men visst finns det kapacitet. Det har blivit en del Surfskipass efter att sprintsäsongen avslutades i september. Surfski utgör bra träning som bryter av och varierar mot den traditionella träningen och blir ett roligt sätt att träna distanspassen som är så centrala även för en sprinter.

- Jag har fått till några bra pass tillsammans med Paul (Rosenquist) i surfski, samt många lite längre pass i sprintkanoten tillsammans med gänget på Brunnsvikens Kanotklubb. Därmed känns det som att jag tagit mig ur 200m-formen och börjar klara av de längre sträckorna ganska bra, så det ska bli spännande att se hur kroppen svara där nere, berättar Linnea och fortsätter.

- Jag ser mest fram emot att få tävla och lära mig mer om hur internationella surfskitävlingar går till samt att få surfa i lite vågor med varmare väder. Jag har valt att inte sätta upp några förväntningar på mig själv, jag är där för att lära, men i slutändan är det alltid kul att få komma hem med toppplaceringar - så jag måste ju hoppas på det!

Emma Andersson

 
Emma (nr 95) mot SM-guld i Surfski tidigare i somras.

30-åringen från Huskvarna har gott om rutin över längre distanser sedan många år i det svenska Maratonlandslaget. Har även en hel del rutin från Surfskitävlingar och har hunnit köra några lopp under årets säsong. Bland annat vann hon SM i Helsingborg i början av juli och inledde året med en mäktig surfskitävling nere i Sydafrika.

Tre korta till Emma Andersson:

Hur känns formen?

- Paddelformen är bra, jag ser fram emot att få tävla på VM i Hong Kong. Det känns extra bra att vi har ett par dagar på oss att ställa in surskin, testa banan och känna av havet  i Kina

Vad ser du fram emot me.st ?

- Jag ser fram emot att få paddla i Hong Kong. Jag hoppas och tror att det blir riktigt fin paddling och många bra vågor att surfa i

Vad hoppas du ta med dig hem?

- En riktigt bra prestation och upplevelsen av en spännande resa tillsammans med ett grymt gäng

Emil Torstensson

Precis som Emma är Emil en framgångsrik Maratonkanotist och har kört såväl EM som VM i år. Kombinerar med Surfski och har levererat stort på de Surfskitävlingar han har kört på hemmaplan i år. Bland annat paddlade han hem sitt andra raka SM-guld i grenen, en merit att lägga till U23 EM-guldet från ifjol.

Hur känns formen?

- Den känns så bra den kan kännas så här på den sena hösten, jag var i Marbella och träna på Surfjak Aqwasport med Team Bohus Bergsprängning i slutet av september där vi la en bra grund surfski träning.

Vad ser du fram emot mest?

- Att tävla såklart! Det ska bli riktigt spännande att rada upp sig mellan världens bästa surfski paddlare! Men självklart lockar Hongkong som stad i sig också.

Vad hoppas du ta med dig hem?

- Självklart hoppas jag på medalj i U23 klassen. Att jag lyckades med att ta guld på Surfski EM det förra året var helt sjukt. Plus att nu när det är VM så har vi de dominerande länderna Sydafrika och Australien med oss och de kommer dra upp farten rejält!

Vi riktar ett stort lycka till mot öst och våra svenska VM-paddlare. Kika även in på ICF:s hemsida för mer info om VM-tävlingarna. Mer info finns även på VM-facebooksidan.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blue


Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info