Hoppa till sidans innehåll

Drakbåt och Forspaddling i lyckad lägerkombination

2017-05-29 23:09
I helgen samlades ett gäng med både drakbåtspaddlare och forspaddlare för ett gemensamt träningsläger i Nyköping där de mixade både drakbåts- och forspaddling.
  • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

Det var drakbåtspaddlare från bland annat Örnsbergs kanotsällskap i Stockholm och forspaddlare från främst Sigtuna Mälarpiraterna som samlades i Nyköping. Upplägget var att drakbåtspaddlarna lärde ut drakbåtspaddling till forspaddlarna, och forspaddlarna lärde ut forspaddling till drakbåtspaddlarna. Resultatet kunde såklart inte bli något annat än riktigt lyckat!

Drakbåtspaddlaren, tillika förbundskaptenen, Christoffer Carlsson rapporterar från en härlig helg i Nyköping:

"Idén till lägret väcktes i vintras då Kerstin Öberg och Christoffer Carlsson träffades på SKF:s Tränar- och Ledarkonvent på Bosön. Då bestämde de sig för att ha ett gemensamt träningsläger med möjlighet för sina aktiva ungdomar att prova fler av förbundets många grenar.

På onsdagskvällen började lägret med middag och kvällsaktiviteter för att lära känna varandra. Vi åt god spagetti carbonara och innan läggdags hade alla lärt sig namnet på de 16 lägerdeltagarna.

Vissa sov i klubblokalernas sängar och andra tältade utanför klubbhuset. När frukosten, som bestod av alltifrån omelett till mackor och kvarg hade ätits upp i försommarvärmens strålande sol var det dags för det första drakbåtspasset för halva gänget. Övriga väntade tålmodigt på sin tur att få vara med på det andra passet. Vi började med grundläggande teori och teknik och tränade därefter tempoväxlingar i fart 2, 3 och 4. Fina framsteg redan under det allra första passet! Vi körde även taktövningar och leksam paddling såsom alfabetspaddling.


Kanot, och inte minst Drakbåt, är en gren där både stora och små kan köra tillsammans.

Efter en god lunch gick vi igenom på land hur vatten beter sig i en fors, hur strömmarna går och vad man ska tänka på i forsen. Därefter fick alla nya låna och ställa in utrustningen rätt innan det var dags att ge sig ut på vattnet, denna gång i individuella fors-K1or. När alla kommit ut på vattnet tränade vi vändningar, kamraträddning och stafett runt slalompinnar. Därefter delade gruppen upp sig så att alla fick träna utifrån sin egen nivå. Vissa tränade manövrering och paddlade i slalombanan medan andra tränade eskimåsväng. Nils Wikander Karls från Örnsberg klarade att göra eskimåsvång på blott tredje försöket, vilket imponerade så på Kerstin att hon köpte tårta till alla lägerdeltagare.


Tobias Antonsson var den enda på lägret som tävlat på hög nivå i både Slalom och Drakbåt. För ett par år sedan var han en av Sveriges främsta C-paddlare inom Slalom, nu har han sadlat om och paddlar i Drakbåtslandslaget.

Till middag var det en stor grillbuffé och alla blev mycket mätta och belåtna.

Den andra dagens upplägg var liknande, men mer komprimerat. I drakbåten körde vi starter och kortlopp och lyckades få upp båten i fin loppfart. I forsen gjordes flera framsteg inte minst när det gäller snäva vändningar runt slalomkäpparna.

Därefter packades tälten ner, lokalerna städades, båtarna lastades på båtarna och det var dags att ta farväl av nya och gamla vänner.

Ett mycket roligt koncept och upplägg på lägret och verkligen kul att få chansen att prova på en ny gren. Alla var överens om att detta, det måste vi göra om!"


Phattaphon Jörgensen lattjar och tränar eskimåsväng i Nyköpingsån

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info