Hoppa till sidans innehåll

Dubbla medaljer på Världscupen i Belgrad!

2017-06-04 08:04
Det blev en medaljglimrande avslutning på världscupavslutningen i Belgrad. Guld till en fenomenal Linnea Stensils på K1 200 m och Brons till urstarkt spurtande Karin Johansson på K1 1000 m!
  • Uppdaterad: 2017-10-30 13:37

Det fanns mycket positivt att ta med sig från förra helgens världscuptävlingar i Szeged när Sprintlaget drog vidare till Belgrad för den tredje och sista världscuptävlingen för säsongen innan uppladdning inför EM och VM drar igång.

Det skulle visa sig bli än än mer positiv helg i Belgrad med flera som tog ytterligare ett steg i rätt riktning. Och dessutom två K1-medaljer på damsidan efter två storlopp av först Karin Johansson (brons, K1 1000 m) och sen Linnea Stensils (guld, K1 200 m).

Linnea Stensils, guld K1 200 m


I mitten = guld! Flankerad av Spela Janic och Marta Walczykiewicz. 

 

23-åringen Linnea Stensils, som smällde till med OS förra året (dessutom 7:a!) och nu går från klarhet till klarhet. I söndags blixtrade hon ut ur startblocken i 200 m-finalen och var i topp hela under hela loppet. Det var tight mellan de fyra första, i mål skiljde endast dryga tre tiondelar dem emellan. Till tvåan Janic (OS-fyra förra året), Slovenien, skiljde endast 0.05 sek, till trean Walczykiewicz (OS-silver), Polen knappa två tiondelar och fyran fransyskan Guyot (OS-femma) ytterligare en tiondel. Men Linnea släppte aldrig upp någon annan i spets och kunde bärga sin första världscupmedalj, inte helt fel att börja med ett guld!

Karin Johansson, brons K1 1000 m


Jo Bridgen-Jones, Melanie Gebhardt och Karin Johansson - pallen på K1 1000 m!

Rutinerade Karin, som hunnit med såväl två OS och flertalet VM och EM som ett antal världscupmedaljer i besättning tog nu sin första individuella medalj. Det började bra redan på den inledande tävlingsdagen i fredags när Karin blev finalklar direkt efter vinst i försöksheatet. Väl i finalen gick det fort direkt när tyskan Gebhardt och australiensiskan Bridgen-Jones drog upp farten, vid passering 500 m var Karin femma, över två sekunder bakom. När 250 m återstod hade hon klättrat till en fjärdeplats och mindre en havlsekunden från bronset. Klättringen fortsatte och Karin stod för en urstark avslutning som tog henne upp till en säker bronsplats. Väl i mål skiljde det bara 1.5 sekunder upp till vinnande tyskan och sju tiondelar till silvret.

Fyra topp 7-placeringar ytterligare!

De två medaljerna var såklart helgens höjdpunkter men det fanns även gott om andra fina prestationer bland de svenska kanotisterna.

Linnea var återigen femma på K1 500 m, andra raka finalen. Det skiljde 1.6 sek upp till segraren Khudzenka från Vitryssland och runt fyra tiondelar till pallen. Ett återigen bra lopp av Linnea!

Petter Menning missade finalen precis i Szeged förra veckan men var nu tillbaka där vi är vana att se honom - i A-final som han mer eller mindre prenumererat på de senaste fyra åren. Det blev en sjätteplats, runt sju tiondelar bakom fjolårsgiganterna Beaumont från Frankrike och Britten Heat som la beslag på de två främsta placeringarna.


Tillbaka i A-final igen - Petter Menning tog ett steg i rätt riktning i helgen!

Karin Johansson hade även hon en sjätteplats i det avslutande 5000 m-loppet. Det var en bit upp till de främsta placeringarna men återigen visade Lidköpingskanotisten prov på stark paddling.

I herrarnas 5000 m-lopp svarade Jocke Lindberg för en topplopp och paddlade in som sjua, 44 sek efter vitryssen Yurenia som vann efter en spurtstrid med den välmertierade dansken Rene Holten Poulsen, i ett tufft lopp där sju kanotister blev diskade.

Martin Nathell persade i världscupsammanhang med att bli tolva totalt (3:a i B-finalen) på K1 1000 m, ett snäpp upp från förra helgens C-final, dessutom på prydliga 3.32.

I herrarnas K2 500 m gick båda de svenska K2:orna till B-final. Det blev en sjätteplats för Jonny Blixt/Henrik Strand och en åttondeplats för Joel Elenius/David Johansson, där den sistnämnda duon ledde halvvägs in i loppet men kroknade och föll tillbaka.

Spännande säsong fortätter

Härnäst väntar nationella tävlingar i Hofors den 17-18 juni för landslagskanotisterna. Sen väntar EM i mitten av juli innan SM tar vid i Jönköping 17-22 juli. För stora delar av truppen är årets stora mål är VM i Racice den 23-27 augusti medan några av de yngre även siktar mot U23-VM. Mellan tävlingarna kommer ett antal mindre träningssamlingar att genomföras, ibland med hela laget samlat, ibland med finslipningar för enstaka besättningar.

Följ lagets fortsatta framfart säsongen 2017 via deras facecbook-sida: Swedish Sprint Kayak Team

Resultaten från helgens världscuptävlingar i Belgrad hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info