Hoppa till sidans innehåll

Dubbla VC-Brons för Sprintlandslaget i Duisburg!

03 JUN 2019 11:50
Två brons och flera steg i rätt riktning summerar Världscup II i Duisburg. Linnea Stensils på K1 200 m och Jocke Lindberg på K1 5000 m stod för pallplatserna, betydligt fler inkasserade positiva svar!
  • Uppdaterad: 03 JUN 2019 11:50

De senaste helgernas Världscuptävlande är till ända för Sprintlandslaget. Direkt efter Poznan förra helgen drog truppen till Duisburg för att ladda upp inför VC II som avgjordes den gångna helgen. Konkurrensen tätnade ytterligare med de allra flesta toppnamnen på plats. Överlag tog de svenska kanotisterna ett eller flera steg framåt och fick med sig många positiva besked inför fortsättningen av säsongen fram emot VM i slutet av augusti.

Linnea och Jocke Bronsfirade!

Det blev dubbla brons i Duisburg. Första kom när damernas final på K1 200 m avgjordes. Linnea Stensils uppgraderade förra helgens fjärdeplats ett snäpp med en mycket vass final. Hon hade ledningen en bit in i loppet innan danska Emma Jörgensen och Spaniens Teresa Portela smet förbi och la beslag på första- och andraplatsen. I målskiljde sju tiondelar upp till guldet och fyra till silvret. Ett styrkebesked av Linnea som har en imponerande placeringsrad de två senaste säsongerna på OS-distansen.

I helgens sista lopp, herrarnas K1 5000 m, var det stjärntätt med många av de senaste årens giganter på distansen med på startlinjen. Återigen stod Jocke Lindberg för ett 5000 m-lopp i världsklass och visade att förra helgens brons inte var någon slump. Han stortrivdes när VM-guldmedaljörerna Fernando Pimenta och Max Hoff skruvade upp farten till max och hängde med i täten. I mål var sju sekunder från guldet och sex från silvret, utomordentligt bra!

Två brons signerade Linnea Stensils och Jocke Lindberg!

Fler prestationer gladde

Linnea Stensils tog sig till final även på K1 500 m, precis som i Poznan. Då kände hon emellertid av en förkylning och fick aldrig chansen att paddla finalen. Det fick hon nu och det blev en repris från fjolårets VM-final med en sjätteplats. Dryga två sek upp till vinnande Pulavska, Polen, och med häng på medalj långt in i loppet. Ett skönt besked att även uthålligheten för ett 500-lopp finns där.

Ania Zagorska såg till att det var svenskt även i finalen på K1 1000 m! Riktigt fin paddling i både semfinal tog henne till karriärens första VC-final och väl där stod hon för ett nytt jämnt, fint och hårt lopp. I mål var det ca fyra sek upp till pallen och sju sek fram till guldet som Alyssa Bull, Australien, vann. Härligt besked från Ania som även sitter med i den svenska K4:an som gick starkt i Duisburg.

Damernas K4:a med Melina Andersson, Moa Wikberg, Julia Lagerstam och så Ania fick tajmingen att stämma och stod för en mycket fin tävling i Duisburg. De räckte inte till för en plats i A-finalen men bjöd på en stark B-final där de slutade tvåa och därmed en 11:e-placering totalt, bra!


Melina Andersson, Moa Wikberg, Julia Lagerstam, Ania Zagorska närmar sig toppen! Ania blev dessutom finalist på K1 1000 m där hon blev sjua. Moa och Julia högt upp i B-finalen på 200 respektive 1000 m i K1:an och Melina/Moa gick starkt över K2 500 m. Hektisk, lärorik och rolig helg med många lopp och fina resultat för den svenska kvartetten!

En elfteplats blev det även för Petter Menning på K1 200 m. Han missade finalen med ynka 4 hundradelar (!) i den hårdaste av de tre semifinalerna. Det blev sedan en andraplats i B-finalen för Petter som på nytt visade att finalplatsen i Poznan inte var en slump och att han lär bli att räkna med när det drar ihop sig till VM.

Den tredje elfteplatsen stod Linnea Stensils för på K1 5000 m. En distans hon tog VC-silver på ifjol i just Duisburg. I helgen räckte dock inte krafterna till för att ligga med i täten och hitta rätt placeringar.

Moa Wikberg var på vippen att ta en finalplats på K1 200 m och göra Linnea sällskap i finalen. Det blev dock stolpe ut i semin och slutligen en fjärdeplats i B-finalen, 13:e plats totalt.

B-finalpaddling blev det även för Julia Lagerstam på K1 1000 m där hon slutade trea, alltså 12:a totalt.

Det blev B-final för Melina och Moa även på K2 500 m, de slutade femma i den och blev 14:e totalt. Även David Johansson och Erik Sandbacka tog sig till B-final på samma distans, det blev slutligen en 18:e plats totalt.


Moa och Melina på K2 500 m

Martin Nathell och Albert Petersson paddlade bra i getingboet på K2 1000 m. Orkade inte hela vägen till en A-final men avslutade offensivt och höll ihop till en femteplats i B-finalen, därmed 14:e totalt.

Albert Petersson och Jocke Lindberg nådde båda B-final på K1 500 m, det blev en sjunde- samt åttondeplats för dem, totalt 16:e och 17:e-placeringar.

Herrarnas K4:a med Theodor Orban, Henrik Strand, Erik Sandbacka och David Johansson var några tiondelar från en plats i B-finalen.


Theodor Orban, Henrik Strand, Erik Sandbacka, David Johansson - den svenska herr-K4:an
var bara tiondelar från en B-finalplats på überhårda K4 500 m.

Alla resultat från helgen finns att ta del av här.


Mäktig 5000 m-start med en av huvudpersonerna, Jocke Lindberg, mitt i smeten. Fototack till Per Lagerstam för alla fina bilder från helgens tävlingar!

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan
 


 KANOT I MEDIA


Alandia


 Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info