Hoppa till sidans innehåll

EM nästa - medaljvittring i Belgrad!

2018-06-07 15:16
Imorgon inleds Sprint & Parakanot-EM i Belgrad. En stark svensk trupp är på plats som har goda chanser att vara med och hugga om finalplatser på flera distanser och dessutom medaljvittring på ett antal!
  • Uppdaterad: 2018-06-07 15:16

De svenska sprint- och parakanotisterna har inlett säsongen 2018 strålande. På de två säsongsinledande världscuptävlingarna i Szeged och i Duisburg kammade de hem inte mindre än sju medaljer, fördelade på 1 guld, 5 silver och 2 brons! 

Nu stundar årets första mästerskap när EM i Serbiska Belgrad inleds imorgon. Europa huserar stora delar av världseliten så när de runt 700 kanotisterna från 40 länder i Europa samlas i Belgrad är det absolut världsklass på samtliga distanser.


Linnea Stensils och Helene Ripa fick medaljfira under världscuptävlingarna i maj. Nya heta medaljchanser att vänta i helgen när EM i Belgrad drar igång!

Den svenska truppen

Den åtta kanotister starka truppen från Sverige radar upp namnkunniga kanotister på alla sträckor. Samtliga åtta har under de två nämnda världscuptävlingar paddlat hem topp 9-placeringar. På EM lär det dock tätna då alla toppnamn från de stora kanotnationerna sluter upp, men visst är det en respekterad svensk trupp på plats som med all anledning kan se framemot mästerskapet med gott självförtroende.


Det fanns mycket att glädjas åt senast i Duisburg. Medalj på samtliga K1-sträckor på damsidan, medalj i K2:an för Moa och Karin och första finalen på K2 1000 m för herrar på måånga år genom Martin och Albert.

Damerna

Den svenska damtruppen som mönstras på EM håller hög klass på alla distanser. Det var tjejerna som levererade samtliga sju mvärldscupmedaljer och får såklart gälla som de hetaste medaljkandidaterna även nu på EM. 

  • Linnea Stensils, K1 200 m, K1 500 m & K1 5000 m: med en resultatrad från världscuptävlingarna som skrivs 4-2-1-2-2 råder det ingen tvekan om att Linnea tillhör en av favoriterna på samtliga distanser hon ställer upp på. Det lär dock bli ordentligt tight och det gäller att ha hundradelarna på sin sida  om det ska bli nya besök på prispallen.
  • Karin Johansson, K1 1000 m: Urstark på 1000 m-distansen med en kapacitet i världsklass. VM-silver ifjol och silver på senaste världscupen i Duisburg. Karin vet vad som krävs för att paddla om medaljer och har en god chans på EM!
  • Moa Wikberg & Karin Johansson, K2 200 m & K2 500 m: Final på både 200 och 500 m förra året på VM. Avslutade världscupsejouren med ett brons på K2 200 m vilket gav ett fint kvitto på att formen och känslan i K2:an är på gång. Klar finalchans på båda distanserna där 200 nog får segla upp som den hetaste medaljchansen.
  • Helene Ripa, KL3 200 m: Öppnade internationella säsongen strålande med ett silver på världscupen i Szeged. Tog EM-brons ifjol och har även ett guld från 2016 på meritlistan. Finns goda möjligheter att utöka den fina raden med ytterligare en EM-medalj.

Herrarna

Fyra herrar som alla har levererat topprestationer under året finns på plats i Belgrad. 

  • Petter Menning, K1 200 m: Visade snabbhet direkt i världscuppremiären då han tog sig till final i sin säsongsdebut. Har dock brottats lite med en besvärande armbåge vilket stört uppladdningen och gör det svårtippat inför EM. Om armbågen funkar som den ska finns det dock potential för nya mästerskapsfinaler för den meritfyllda Vaxholmssprintern.
  • Martin Nathell, K1 1000 m: Endast hundradelar ifrån sin första stora seniorfinal på världscupen i Duisburg. Brons på U23-VM och 14:e på "stora" VM förra året, möjlighet finns absolut för att finaldebutera i ett mästerskap nu på EM.
  • Martin Nathell & Albert Petersson, K2 1000 m: Dundrade in en sjundeplats i Duisburg och visade att Sverige återigen har en riktigt vass duo på K2 1000 m på gång igen. Möter tuffaste möjligaste motstånd i Belgrad men kan vara med och fightas högt upp i semifinal och kanske knipa en finalbiljett.
  • Henrik Strand, K1 500 m & K1 5000 m: Gick starkt på K2 1000 m med Nathell på första världscupen där de slutade elva i ett högklassigt fält. Avslutade världscuptävlingarna i Duisburg med att bli finfin åtta på K1 5000 m. Får nu mästerskapsdebutera i K1:an och den främsta chansen till en topplacering lär finnas på 5000 m-loppet.

Följ EM

Mer info om livestreaming hittar ni här.

Resultat hittar ni här.

Följ den svenska truppens framfart via deras facebooksida: Swedish Sprint Kayak Team

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo wwl_logo_blue


 

Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info