Hoppa till sidans innehåll

Ett badkar kommer lastat...

2018-04-19 11:43
Paddlande kanotister på vatten är som bekant en ljuvlig syn, och står i skarp kontrast till allt skräp som flyter runt i våra vatten. I lördags drog satsningen "Städa Kust" igång för att bidra till att rensa bort skräp.
  • Uppdaterad: 2018-04-19 15:39

I helgen gick startskottet för den årligen återkommande städningen av den svenska kusten – Städa Kust – som genomförs av tusentals idrottsungdomar. I år höjs ambitionerna av 30-årsfirande Städa Sverige, som står bakom städningen, då den svenska kusten är hotad av ökande mängder plastskräp som flyter i land. Beräkningar visar att plastmängder motsvarande 120 badkar per dygn flyter i land bara längs västkusten.

Den nödvändiga städningen arrangeras för nionde året i rad av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige och möjliggörs av sponsorer runt om i landet - såväl offentliga som privata. Städningen genomförs i samarbete med kommuner, näringslivet samt idrottsklubbar och deras engagerade ungdomar.

Projektet Städa Kust går ut på att få så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd kuststräcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

- Det fina är att det här är ett miljöarbete på riktigt, där ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige skapas. När andra pratar arbetar idrottsungdomar för att tillsammans nå gemensamma mål, säger Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.

Vid den inledande städningen är det ungdomar från totalt 80 föreningar som städar västkusten. Det görs möjligt av kommuner längs västkusten, föreningen Ren och Attraktiv Kust (RAK), Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän samt Pantamera.

Med idrottsungdomarnas hjälp har Städa Sverige, Sveriges största operativa miljöorganisation, under sina 30 år hittills organiserat totalt 500 000 städande idrottsungdomar som har samlat ihop 36 000 ton skräp. Det har i sin tur gett totalt knappt 250 miljoner kronor till idrottsföreningarnas verksamhet.

Är ni intresserade av att vara en del av Städa Sverige, mer info och föreningsanmälan hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo wwl_logo_blue


 

Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info