Givande fördjupning i kanotspecifik styrka och rörlighet - Svenska Kanotförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Givande fördjupning i kanotspecifik styrka och rörlighet

2018-03-18 01:18
De 15 platserna maxfylldes till lördagens workshop med specifik styrketräning, rörlighet och stretching för kanotister. Under ledning av Anna Åberg och Anna Bjerkefors blev det en högaktuell, intressant och givande dag.
  • Uppdaterad: 2018-03-18 01:18

Deltagarna kom från totalt åtta klubbar med såväl slätvatten som slalom, kanotpolo och forspaddling som huvudinriktning.

Workshopen var en förlängning av det pass som Anna och Anna höll på Tränarkonventet i mitten av januari. Tonvikten låg som sagt på praktiska övningar där deltagarna både fick prova själva, instruera varandra och agera försökspersoner under genomgångar. Dagen bjöd på många goda diskussioner och ögonöppnare kring vikten av korrekta positioner vid utförande av både olika rörlighets- och stretchningsövningar samt tyngre rena styrketräningsövningar.


Kort presentation och teori inledde hela dagen som sedan var en renodlad praktisk dag med många goda diskussion och mycket lärande.

 

Skulderposition, bålaktivering och skulderbladets rörelse är centrala delar vid de flesta rörelser som vi kanotister återkommande upprepar, både på vatten och land. Är vi bra på att hitta rätt positioner skapar vi möjligheter att bygga styrka, uppnå funktionell rörlighet och förebygga skadeproblematik på ett optimalt sätt. Delar som är centrala för att "bygga" hållbara högpresterande kanotister. Alla övningar som workshopens deltagare fick dyka ner i och prova på (och fler därtill) finns att ta del av på kanot.com samt SKF:s Youtubekanal. Det finns dels mängder av olika övningar att inspireras av och få tips till. Men framförallt utgör de ett stöd för tränare och aktiva att kunna skapa en förståelse för vikten av hur vi positioner och stabiliserar kroppen/delar av kroppen och utför rörelser optimalt. En grund att bygga såväl effektiv paddelteknik som optimal och hållbar styrketräning på.


Avslutande rörlighetsövning under överseende av Anna Åberg och Anna Bjerkefors i bakgrunden. Många hade gjort vissa av övningarna tidigare men lika många fick nu upp ögonen för hur de verkligen ska göras, och varför.

En heldag går fort när man här kul och det var 15 mycket nöjda deltagare som lämnade Bosön. Fyllda med ny kunskap, ny inspiration och ökad förståelse för ovan nämnda grundförutsättningar. Ett uppföljningstillfälle planeras till hösten då alla fått jobba vidare både själv och genom att träna och instruera andra på hemmaplan. 

Stort tack till Anna och Anna för en inspirerande och givande dag!


En grym stämning under hela dagen som avslutades på topp. Härligt varierad grupp att få tillbringa en workshop med! 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blue


Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info