Hoppa till sidans innehåll

Glädjande statistik för barn- och ungdomsverksamheten

2016-10-28 11:04
När första halvan av 2016 summeras vad gäller LOK-stöd kan ett glädjande positivt trendbrott anas för Svensk kanot.
  • Uppdaterad: 2016-10-28 12:51

Alla föreningar anslutna till ett förbund som är medlemmar i RF har möjlighet att ansöka om Lokalt Aktivitetsstöd (LOK-stöd) för sin verksamhet för barn och unga i åldern 7-25 år. Inrapporterat LOK-stöd används i flera olika sammanhang för att följa utvecklingen av barn och ungdomsverksamheten och är även en viktig parameter när RF fördelar anslag till de 71 olika Specialidrottsförbunden som ingår i idrottsfamiljen, ex. Svenska Kanotförbundet.

Den totala LOK-stödsstatistiken för SKF, d.v.s. summan av alla kanotklubbars inrapporterade LOK-stödsverksamhet har sjunkit stadigt det senaste decenniet. Antal föreningar som rapporterar in LOK-stöd har emellertid legat relativit stadigt. Nedgången har istället handlat om att färre aktiva deltar i färre träningar, och antalet stora föreningar med väldigt mycket verksamhet har sjunkit. 

Däremot! När vi nu summerar första halvan (1 jan-30 juni) av 2016 ser vi dock ett positivt trendbrott. Jämfört med samma period förra året har inrapporterade deltagartillfällen (antal aktiva*antal träningstillfällen) ökat med  12.7 %. Tittar vi enbart på åldern 7-20 år har antalet deltagartillfällen ökat med 15.7 %.

Det finns ett värde att titta på åldern 7-20 år i och med att detta var intervallet fram till för ett par år sedan då det togs beslut om att LOK-stödet skulle innefatta spannet 7-25 år.

Gör man två historiska nedslag, 5 respektive 10 år tillbaka i tiden (2011 & 2006) ser man att SKF tangerar siffrorna för 2011 men är runt 4 000 deltagartillfällen  ifrån 2006 års siffror motsvarande period.

Däremot är det fler föreningar till antalet som redovisar LOK-stöd i år, 63 unika föreningar jämfört med 58 och 57 under 2006 och 2011.

Kanot har även en god fördelning geografiskt, kanot finns spritt över hela landet, från Kiruna i norr till Skåne-klubbarna i söder. 

Totalt är det 16 klubbar som under första halvåret når över 1000 deltagartillfällen, dessa 16 står tillsammans för en majoritet av all verksamhet.

Nu är detta bara en halvårsavstämning, men visst ska vi glädjas åt att ett positivt trendbrott kan anas. Andra halvåret, 1 juli-12 dec, rapporteras in senast den 25 februari 2017. Förhoppningsvis kan vi fortsätta glädjas åt positiva siffror även då.

Klart är att vi måste fortsätta att jobba för att få fler starka klubbar med bra ledare och tränare. Som både leder och organiserar själva föreningen och givetvis verksamheten för barn och unga, och därmed skapar förutsättningar för en stimulerande miljö med bra verksamhet. Föreningsutveckling, utbildning, tillgänglighet i form av både lokaler och kanoter/kanottyper och marknadsföring skapar förutsättningar för att såväl rekrytera nya medlemmar som att behålla de som redan är inne i verksamheten.

Dessa utvecklingsområden, som lyftes fram under Kanot 2.0-träffen för ett år sedan, genomsyrar mycket av det arbete som göra just nu. Inte minst färgar de inriktningarna inom Idrottslyftet som många barn- och ungdomsföreningar nyttjar för att få resurset till att utveckla sin verksamhet.

Vi kommer även att fortsätta att lyfta arbetet inom dessa områden, såväl på central som regional och lokal nivå, inte minst vid de träffar vi bjuder in till vid olika tillfällen. Ex. kommer olika pass att genomföras både på Slalomkonferensen den 12 november och på SKF:s Tränar- och ledarkonvent, den 14-15 januari.  

Vill ni veta mer om LOK-stödet, finns mer att läsa här. Vill ni få stöd med att komma igång att rapportera LOK-stöd i er förening, eller att överhuvudtaget starta upp en verksamhet för barn och ungdomar, är ni varmt välkomna att kontakta Dag Johansson på SKF. Även SISU Idrottsutbildarna, som finns representerade i alla distrikt jobbar mycket med dessa frågor och utgör ett gott stöd för föreningar. Hitta till ert SISU-distrikt här.

 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA


Alandia


stada_sverige 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info