Hoppa till sidans innehåll

Guld till Helene Ripa och Brons till Karin Johansson!

2018-06-11 10:03
Helene Ripa smällde till med ett kanonlopp och dominerade hem EM-guldet! Karin Johansson stod återigen för världsklass när hon paddlade hem ett EM-brons! Därtill fem ytterligare topp 9-placeringar - ett starkt EM för Sprint & Paratruppen.
  • Uppdaterad: 2018-06-11 10:32

Den svenska truppen tippades på förhand ha chans på en handfull finalplatser och ett par riktigt heta medaljchanser när Sprint & Parakanot-EM i Belgrad avgjordes i helgen.

Det blev en ny samlad stark prestation som toppades med två medaljer: Guld till Helene Ripa på KL3 200 m och Brons till Karin Johansson på K1 1000 m.

Medaljerna

Söndagens guld kommer efter en urladdning av Helene när finalen avgjordes. Hon fullständigt dominerade finalen och vann guldet med knappa två sekunders marginal ner till tvåan Mihaela Lulea från Rumänien och trean, polskan Katarzyna Sobczak. Guldet var Helenes andra EM-guld och hennes tredje raka EM-medalj; Guld 2016, Brons 2017 och nu ett nytt Guld 2018. Hon inledde även årets säsong med ett silver på världscupen i Ungern.

Bronset i lördags kom efter ett nytt storlopp på K1 1000 m av Karin Johansson. Ännu en gång stod Karin för ett starkt 1000 m-lopp. Hon mäktade inte att följa tyskan Nina Krankemann och Tamara Takács från Ungern som drog ifrån och gjorde upp om segern. De båda gick en hård kamp om guldet där tyskan till slut segrade. Bakom dem säkrade Karin bronset med marginal och var i mål drygt två sekunder före fyran. Det var Karins andra raka mästerskapsmedalj på distansen efter silvret på VM i fjol. Hon tog även ett silver på världscup II i Duisburg.

Topplaceringarna

Det fanns mer att glädjas åt under EM än de två medaljerna, inte minst ytterligare fem topp 9-placeringar.

Linnea Stensils har öppnat säsongen strålande med bl.a. fyra världscupmedaljer, varav en seger. På EM hade hon inte medaljmarginalerna på sin sida i de tre distanser hon ställde upp i. Medaljmiss till trots, en trippel med högklassiga lopp och fina finalplaceringar är en mycket stark prestation. På K1 500 m blev det en sjätteplats för Linnea. Åt vinnande Danuta Kozak från Ungern fanns det inte mycket att göra, men upp till pallen skiljde endast drygt tre tiondelar. På K1 200 m paddlade Linnea in på en sjundeplats, återigen bara tre tiondelar från pallen och mindre än sekunden upp till guldet som vanns av polskan Marta Walczykiewicz. Linnea avslutade med att mästerskapsdebutera på K1 5000 m. Hon hamnade då delar av det täta fältet krockade och tappade tid på täten. När Linnea återigen hade fritt vatten var hon nere på en 13:e-plats men började jobba sig uppåt i fältet. Hon stod för en stark återhämtning och nådde sånär pallen då hon slutade fyra, 3,5 sek från tredjeplatsen. Tamars Takács fick revansch från guldmissen på 1000 m och vann 5000 m-loppet med stor marginal.


Tre nya topplaceringar för Linnea Stensils!

Det blev även dubbla K2-finaler. Martin Nathell och Albert Petersson såg till att Sverige återigen fick rada upp sig i finalfältet på K2 1000 m, en distans som Markus Oscarsson och Henrik Nilsson dominerade under början och mitten av 2000-talet. I år har K2 1000 m-killarna två gånger om under världscuptävlingarna visat att det finns finalkapacitet vilket nu slogs fast med besked efter en direktkvalificerande andraplats i försöksheatet. Martin och Albert körde offensivt i finalen men kroknade mot slutet och det blev en niondeplats.

 
Två svenska final-K2:or. Nathell/Petersson på K2 1000 m och Wikberg/Johansson på K2 500 m.

Även damernas K2:a med Moa Wikberg och Karin Johansson tog sig till final. På K2 500 m tog de en trygg finalplats i semifinalen. I finalen räckte inte krafterna till att utmana om de främsta placeringarna och det blev en niondeplats. Det var även nära en till final för tjejerna på K2 200 m, men det saknades åtta tiondelar i semifinalen för att fjärdeplatsen skulle byta mot en tredjeplats.

Martin Nathell var endast en halvsekund från sin första seniorfinal på K1 1000 m efter en mycket väl genomförd semifinal. Steget till en A-final minskar för varje tävling och det är tydligt att Ängelholmskanotisten tagit ett kliv framåt från förra året. Nu blev det B-final med en femteplats och därmed en total 14:e placering.


Återigen en stark K1 1000 m-instans av Martin Nathell. Och återigen nära, nära en finalplats. Tredje gången gillt när det drar ihop sig till VM i augusti?

Petter Menning, som fått sin säsongsinledning störd av en besvärande armbåge, kom inte upp i sin fulla kapacitet på EM. Det blev en total 15:e placering på jämna K1 200 m-distansen.

Henrik Strand tog sig också till B-final på K1 500 m där han slutade åtta och därmed en stabil 17:e placering totalt. På K1 5000 m blev det ytterligare några snäpp upp. Henrik paddlade starkt och la beslag på 12:e.platsen.

EM innebar även kval för nästa års European Games i Minsk. I potten fanns ett antal kvalplatser på de distanser som körs på den europeiska motsvarigheten till OS-tävlingarna. Sveriges starka laginsats innebär att truppen klarade kvalgränsen på samtliga aktuella distanser. Ett kraftfullt och mycket positivt besked!

Ta del av alla EM-resultat här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo wwl_logo_blue


 

Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info