Hoppa till sidans innehåll

Holmer i historisk EM-final!

2018-06-04 09:19
Erik Holmer svarade för en historiskt bra EM-insats när han tog sig hela vägen till final och slutade tolva. Det var första gången någonsin Sverige var representerat i en stor mästerskapsfinal på seniorsidan!
  • Uppdaterad: 2018-06-04 11:30

Förutsättningarna inför EM i Prag såg ljusa ut på förhand, hela truppen har levererat fin paddling under vår och försommar med en hel del toppresultat.

Med en fjärdeplats från VM 2017 seglade inte minst herrarnas lagåk upp som en god chans till en riktigt vass placering. Isak Öhrström/Erik Holmer/Fredrik Wahlén bildar ett starkt lag vilket de fick visa ifjol. Nu på EM fanns dock inte samma flyt och laget drog på sig två missade portar på sin väg ner genom mästerskapsforsen i Prag, och förhoppningarna om en topplacering försvann med missarna.

Den stora knallen kom istället i herrarnas K1-klass. Ingen av de tre svenskarna fick till det första kvalåket och fick ladda om till det andra. Erik paddlade in som fyra i andra kvalåket och säkrade en plats i semifinalen. Sverige fick sånär med två herrar till semi, Isak Öhrström paddlade in på en elfteplats, ca 0.5 sek från den tionde och sista semifinalplatsen i andra kvalåket. Fredrik Wahlén drabbades oturligt av magsjuka just innan EM och fick aldrig chans att göra sig själv rättvisa i varken första eller andra åket. I damernas K1-klass körde Monika Mitasikova. Hon stod för två stabila lopp med två islag i förstaåket och ett i det andra. Tidsmässigt räckte det dock inte till och det blev inget avancemang till semifinal. 

Nya storlopp av Holmer

Det finfina andraåket av Erik Holmer var bara början på en serie lopp i absoluta toppklassen. När det var dags för semifinal stod han för ett nytt snabbt åk och gick helt ren genom portarna utan några islag och tidstillägg. Med en tiondeplats i semfinalen säkrade han med klar marginal en plats i finalen, dit 15 paddlare gick vidare. Finalavancemanget innebar att ett stycke Kanotslalomhistoria skrevs då det var första gången någonsin en svensk senior nådde hela vägen fram till en mästerskapsfinal!

Erik levererade ytterligare ett mycket fint åk i finalen, en prestation som gav honom en slutlig tolfteplats och nionde bästa nation. Han var drygt sju sekunder efter vinnande Slovaken Peter Kauzer.

Ta del av alla resultat från helgens EM-tävlingar här.

Nu väntar en världscupfylld sommar för den svenska truppen, först ut är tävlingarna i Liptovsky Mikulas den 22-24 juni. Erik Holmer har även bl.a. ett U23-VM att se framemot i mitten av juli, helgens finalplats ger såklart förhoppningar om nya toppåk!

 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo wwl_logo_blue


 

Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info