Hoppa till sidans innehåll

Jämställdhet i fokus i Årsrapporten

2017-12-20 11:30
Årsrapporten för 2017, som alla föreningar ska skicka in till SKF, är nu tillgänglig via föreningens IdrottOnline-sida. De återkommande frågorna kompletteras med ett tydligt fokus på jämställdhet.
  • Uppdaterad: 2018-03-17 23:52

Det finns många möjligheter med att vara ansluten till Svenska Kanotförbundet! Med möjligheterna följer även några skyldigheter, en av dessa är att skicka in en årsrapport till förbundet.

När ska årsrapporten skickas in?

Årsrapporten gäller för 2017 års verksamhet och ska skickas in senast den 31 januari 2018.

Hur skickas årsrapporten in?

Det finns bara ett sätt att skicka in årsrapporten på - via föreningens IdrottOnline-sida. Ni hittar årsrapporten genom att klicka på "Administration" i den blå listen högst upp på sidan. Klicka sedan på "Årsrapporter" i vänstermenyn. Klicka sedan på den stora blåa knappen "Skapa rapport" för att få upp formuläret och sedan kan ni fyll i och skicka in till förbundet.

På IdrottOnline.se finns det även manual för hur ni går tillväga för att skicka in årsrapporten.

Vilka frågor och varför?

Årsrapporten ska enligt SKF:s stadgar vara inskickad senast 31 januari. För denna omgång är det alltså den 31 januari 2018 som gäller som sista datum. De uppgifter som hämtas in rör verksamhetsåret 2017.

Årets rapport innehåller följande frågor. Under varje fråga finns syftet med varför frågan finns med. 

1.  Ange mailadress/er för kontakt med föreningen.

- För att ha uppdaterad kontaktinfo.

2. Ange antalet medlemsadresser (ex. kan en familj utgöra fyra medlemmar men endast en medlemsadress).

Underlag för fakturering av medlemsavgift till SKF.

3. Ange totala antalet medlemmar

Samlas även in automatiskt vid skapandet av årsrapporten. Denna fråga ger dock svar på hur uppdaterat medlemsregistret i IdrottOnline är och ger ett kompletterande svar för att få en uppdatering på SKF:s totala medlemsantal.

4. Inom vår förening bedriver vi paddling inom grenen/grenarna?

För att få en uppdatering om vilka grenar, och i vilken omfattning, vi har verksamhet inom. Samt för att följa utvecklingen av olika gernar i föreningarna.

5. Bedriver ni verksamhet för barn och ungdomar?

För att få en kompletterande uppgift kring barn- och ungdomsverksamhet vid sidan av LOK-stödet samt för att se var det finns ev. potential att stata upp barn- och ungdomsverksamhet.

6. Bedriver ni verksamhet för vuxna?

- För att få en uppdatering av hur många, och vilka, föreningar som bedriver vuxenverksamhet.

7. Har ni genomfört Riksidrottsförbundets "Vaccinera klubben mot doping" i er förening?

För att lyfta vikten av ett aktivt antidopingarbete på föreningsnivå.

Jämställdhet och sexuella trakasserier/övergrepp

Årsrapporten avslutas med sju viktiga frågor. Först sex frågor med fokus på jämställdhet i form av antal kvinnor och män i föreningens styrelse, valberedning samt tränarkår. Sedan en avslutande fråga där ni beskriver om, och isåfall hur, föreningen jobbar med likabehandling. Denna avslutande fråga syftar till att fånga upp hur aktivt vi inom svensk kanot arbetar för en jämställd idrott och för att förebygga sexuella övergrepp/trakasserier.

Jämställdhet är en aktuell och viktig fråga för idrottsrörelsen. Redan i maj tog Riksidrottsmötet beslut om kvotering, att samtliga förbunds styrelser ska ha en minst 60/40-fördelning mellan könen. I höst har frågan om jämställdhet och sexuella trakasserier och övergrepp varit högst aktuellt i samband med #metoo-rörelsen. Även kvinnor inom idrotten gick ut i ett upprop under #timeout där berättelser om trakasserier och övergrepp inom idrotten lyftes fram. Det råder ingen tvekan om att en förändring måste till. Att trakasserier och övergrepp handlar i grunden omavsaknad av jämställdhet, vilket är en av bakgrunderna till att årsrapporten har ett tydligt fokus på dessa frågor.

Det finns gott om bra utbildningsmaterial för att jobba med en inkluderande idrott i föreningen. Under hösten lanserade RF & SISU Idrottsutbildarna webben Inkluderande Idrott som är fylld av kunskap, inspiration och material.

Kontakt

Har ni frågor om årsrapporten, eller vill jobba vidare med aktuella frågor i föreningen, kontakta:

Dag Johansson

This is a mailto link / 070-37 25 448

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blue


Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info