Hoppa till sidans innehåll

Kanotpolo och Surfski laddar upp för SM-veckan

2018-07-03 00:21
Två kanotgrenar - Kanotpolo & Surfski - finns representerade när RF & SVT:s jättearrangemang "SM-veckan" drar igång i Helsingborg/Landskrona. Tävlingarna avgörs lördag men redan från onsdag är det kanotaktiviteter på programmet!
 • Uppdaterad: 2018-07-04 17:35

SM-veckan har vuxit till ett gigantiskt arrangemang där massor av idrotter avgör sina Svenska Mästerskap under en intensiv vecka. I år riktas blickarna mot Helsingborg och Landskrona som delar på arrangemanget. På plats bland alla idrotter finns två kanotgrenar där Sveriges bästa ska koras - upplagt för idrotts- och kanotfest!

Kanotpolo

Kanotpolo - kanotens bollidrott som är fylld av action, täta närkamper och bolldelikatesser har en lång historia av deltagande på SM-veckan. Redan 2009, på den första upplagan, fanns Kanotpolo med och har sedan dess varit ett populärt inslag både i TV-rutan och att uppleva på plats.


Täta matcher att vänta när Kanotpolo-SM avgörs i Landskrona!

I år tar Kanotpolo-SM plats i vallgarven utanför Citadellet i Landskrona, en mäktig skådeplats för ett väntat nervkittlande mästerskap. Gruppspelet inleds på fredag och ger underlag för lördagsmorgonens semifinaler. Därefter väntar final- och bronsmatcher för både damerna och herrarna.

Ifjol, under SM-veckan i Borås, vann Isbrytarna från Luleå guldet på damsidan efter en övertygande SM-turnering. Även Luleås herrar hade möjlighet på guldet, men Linköping ville annat och bröt Luleålagets monstersvit på 14 raka SM-guld. 

Linköping och Luleå går gälla som två av favoriterna inför årets upplaga, även om det finns ett par starka utmanare bland de övriga klubbarna.

Hålltider

 • Final, damer: lördag 7 juli, kl.10.45 (Direktsänds i SVT Play)
 • Final, herrar: lördag 7 juli, kl.11.15 (Direktsänds i SVT Play)
 • Bronsmatch, damer: lördag 7 juli, kl.12.00
 • Bronsmatch, herrar: lördag 7 juli, kl.12.40

Länk till resultatsajten hittar ni här.

Surfski

När Kanotpolofinalerna avgjorts riktas blickarna ut mot havet utanför Helsingborg där Surfski-SM ska få sitt avgörande. Bansträckningen går från Höganäs till Helsingborg (mest troligt, vid sydliga vindar kan banan ändras) med målgång vid "Fria Bad" runt ca kl. 14.15 och framåt.


Prognosen inför lördag visar gynnsamma Surfskivindar

Ett stort startfält väntas till SM som hoppas på gynnsamma vindar så att de tävlande får bra vågor att surfa sig fram på under sin resa mot SM. Fjolårsvinnaren på herrsidan, Emil Torstensson, har visat god form även i år och får gälla som en het förhandsfavoriter. På damsidan vann Emma Andersson guldet 2017, i år kör hon dock Maraton-EM till helgen. I hennes frånvaro lär Emma Levemyr tillhöra en av huvudfavoriterna.

Surfskitävlingarna direktsänds inte i SVT men kan följas via webtracking.se (länken för att följa tävlingen aktiveras först under tävlingsdagen) Webtracking har de senaste åren använts av tävlingsarrangörer och i samarbete med Surfskikommittén och aktiva paddlare har tjänsten utvecklats. Syftet med webtracking är både att öka säkerheten vid såväl tävling som träning samt att ge en möjlighet för både arrangörer och publik att följa tävlingarna ute till havs.

Mer kanotaktiviteter & dag-för-dag-schema

Fredag och lördag väntar alltså SM-tävlingar i både Landskrona och Helsingborg. Men redan på onsdag inleds SM-veckan med kanotaktiviteter. Även på söndag, efter lördagens huvudavgöranden, kommer det att paddlas då det genomförs tävlingar i det Australiensiska populära tävlingsformatet "Life Saving" samt SS2 - "Dubbel-Surfski".

Onsdag 4 juli

 • Landskrona: Prova paddla! Mellan kl.16.00-19.00 finns det möjlighet att prova paddla med duktiga instruktörer på plats, ta chansen. Plats: Citadellet (Lagunen).

Torsdag 5 juli

 • Helsingborg: Provapaddling mellan kl.15.00-19.00 finns det möjlighet att prova paddla med duktiga instruktörer på plats, ta chansen. Plats: Fria Bad.
 • Ungdomstävling: Helsingborgskanotisterna arrangerar även en enklare ungdomstävling i Surfski. För dig som sent kommer på att du vill vara med, se här.

Fredag 6 juli

 • Landskrona: Kanotpolo - Gruppspelet drar igång för både damer och herrar. Alla möter alla, viktiga matcher för lördagens kommande finalspel. Första matchen drar igång kl.10.00, sista kl.18.20.

Lördag 7 juli

 • Landskrona: Kanotpolo - det drar ihop sig! Kl. 10.45 är det final för damerna. Därefter, ca kl. 11.15 väntar herrarnas final. Bronsmatcherna avgörs kl.12.00 (damerna) och kl.12.40 (herrarna).
 • Helsingborg: Surfski - avgörandets ögonblick när Surfskipaddlarna närmar sig målgång och medaljerna ska fördelas. Målgången sker vid "Fria Bad", ca kl.14.15 beräknas de första att forsa in mot målet på stranden.

Söndag 8 juli

 • Helsingborg: Surfski - SS1 Life Saving och SS2 Short Track, mer info här.

SM-veckan 2019

Som en relevant parentes i sammanhanget passar vi även på att nämna att fem kanotgrenar har gått vidare i processen för att köra sina SM-tävlingar i samband med 2019 års SM-veckan, som då avgörs i Malmö. Då kommer Kanotpolo, Short Track, Maraton, Surfski och SUP att finnas med som kanotgrenar, mäktigt!

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo wwl_logo_blue


 

Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info