Hoppa till sidans innehåll

Kanotslalom & Kajakcross-VM coming up!

24 SEP 2018 11:55
OS-banorna från 2016 utgör arena när VM i Kanotslalom & Kajakcross nu drar igång i Rio de Janeiro! Fyra svenska kanotister finns på plats för att möta resten av världseliten!
 • Uppdaterad: 24 SEP 2018 11:55

Ett spännande VM för Kanotslalom och Kajakcross (Extreme Canoe Slalom) väntar, med svenskt deltagande i båda disciplinerna!

Det är alltså OS-banorna från 2016 som nu får husera VM-kanotisterna. Ett OS som med svenska ögon sett blev historiskt spel då vi för första gången hade en svenska Kanotslalomkanotist med på startlinjen, Isak Öhrström gjorde en lyckad OS-debut, tog sig till semifinal och slutade på en 15:e-plats.

Truppen

Till VM 2018 återfinns fyra svenska kanotister på plats i Rio. Tre herrar kör Kanotslalom, både K1 och Lagåket. En av dessa, Fredrik Wahlén, dubblerar och kör även Kajakcrossen. VM 2017 blev en medaljrysare för svensk del när det kom till lagtävlingen. Sverige låg länge på en bronsplats efter ett mycket fint lagåk men petades ner av sista nationen och blev fyra. Prickar det svenska laget med Holmer/Öhrström/Wahlén rätt även i år får lagtävlingen ses som det hetaste chansen till en riktig topplacering. Det finns dock chanser (såklart) till fina prestationer även i den individuella tävlingen, där bl.a. Holmer har varit i final på de tre mästerskap han kört hittills i år. I damklassen ställs det svenska hoppet till Monika Mitasikova.

Följande svenska kanotister finns på plats i Rio:

 • Erik Holmer, Nyköpings FP (K1 och Lagåk, Kanotslalom): Har en succésäsong bakom sig och vid flera tillfällen visat upp stor paddling. Tog Sveriges första seniormästerskapsfinal i och med finalplatsen på EM, följde senare under sommaren upp med ett U23 VM-brons och ytterligare en final på U23 EM. Ännu tuffare motstånd väntar i Rio men visst finns chansen till en fjärde raka mästerskapsfinal denna sommar!
 • Isak Öhrström, Falu KK (K1 och Lagåk, Kanotslalom): Har stått för flera stabila tävlingar under året utan att pricka in den där riktiga toppen. Har dock visat, både under årets säsong och de senaste åren att kapaciteten finns där när allt stämmer och har en möjlighet att nå final även han.
 • Fredrik Wahlén, Järfälla KoRK (K1 och Lagåk, Kanotslalom & K1 Kajakcross): den enda svensk i Rio som dubblerar och kör både Kanotslalom- och Kajakcrosstävlingarna. Har under de senaste säsongerna visat hög kapacitet inom båda disciplinerna. Semifinal är en rimlig målsättning för Järfällakanotisten i Kanotslalombanan och om allt stämmer i den händelserika Kajakcrossen kan det bli framskjutna placeringar.
 • Monika Mitasikova, Falu KK (K1 Kanotslalom): Har paddlat stabilt under säsongen och stundtals visat kapacitet för att fightas om en plats i semifinal. Tuff konkurrens väntar på VM och det krävs att Falupaddlaren prickar rätt och hittar farten för att vara med och tävla om en semifinalplats.

Följ VM-tävlingarna

Svenskarna har varit på plats i Rio sedan en tid tillbaka och tränat in sig i mästerskapsforsen. Imorgon börjar tävlingarna på allvar med herrarnas lagtävlling först ut!

Följ tävlingarna via ICF:s hemsida där ni kan ta del av resultat, livesändningar och mer info.

Följ även landslagets facebooksida för mer info om det Svenska laget.

Tis 25/9:

 • Lagtävlingen med Holmer/Öhrström/Wahlén

Ons 26/9:

 • K1, damer, kvalåk med Monika Mitasikova

Tor 27/9:

 • K1, herrar, kvalåk med Erik Holmer, Isak Öhrström, Fredrik Wahlén
 • K1, herrar, Kajakcross, tidskval med Fredrik Wahlén

Fre 28/9: 

 • K1, damer, semifinal, ev. med Monika Mitasikova

Lör 29/9:

 • K1, herrar, semifinal, ev. med Erik Holmer, Isak Öhrström, Fredrik Wahlén
 • K1, damer, final, ev. med Monika Mitasikova

Söndag 30/9:

 • K1, herrar, final, ev. med Erik Holmer, Isak Öhrström, Fredrik Wahlén
 • K1, herrar, Kajakcross, åttondel, kvartsfinal, semifinal, final, ev. med Fredrik Wahlén
Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan

 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info