Hoppa till sidans innehåll

Landslagsuttagningar klara efter Gästabudspaddeln!

2017-05-14 18:25
Helgen tävlingar i Nyköping bjöd på högklassiga lopp med många täta dueller. Tävlingarna utgjorde även säsongens första uttagningstävling där landslagsledningen presenterade både Sprint- och Maratonlag igår.
 • Uppdaterad: 2017-09-13 10:53

Hela den svenska sprinteliten fanns på plats när Gästabudspaddeln genomfördes på Nyköpings Kanotstadion i helgen. För sprintkanotisterna var det dessutom årets första landslagsuttagning med platser till årets världscup-lag i potten. Även Maratonlandslaget släppte sina trupper efter söndagens 5000 m-lopp, som tillsammans med Norrviken Runt-tävlingen förra helgen, låg som grund för uttagning.

Sprintlaget till Världscup 2 och 3

Per-Erik ”Peken” Rönnestrand klev på som Förbundskapten för Sprintlandslaget i höstas. Nu har han alltså plockat ut sin första landslagstrupp inför säsongens Världscuptävlingar (bortsett från höstens uttagning till lägerverksamheten i höst, vinter och vår)

Det var kul att få uppleva alla aktiva i skarpt läge, vi har väntat länge på att få köra igång. Vi fick se många täta lopp individuellt och även några vassa besättningar på testloppen i K2 och K4, summer Peken och fortsätter.

Sen är ju det här en första tävling och vi kan inte dra alltför stora växlar. Det är klart att första tävlingen alltid är viktig men det kommer givetvis fler chanser att visa framfötterna. Överlag känns det som att vi har gjort rätt saker under höst, vinter och vår då många visade en bra utvecklingskurva, vilket är kul. Sen är det alltid lite extra roligt att se några upcomings som tog chansen och körde riktigt bra i helgen, avslutar han.


Fyra killar inom samma sekund på K1 200 m, där Petter Menning dock vann övertygande framför en jagande trio. 

På lördagens inledande 200 m-distansen visade sig fjolårets OS-kanotister från Vaxholm, Linnea Stensils och Petter Menning fin form och vann sina kalsser. Stensils fortsatte sedan på det inslagna vinnarspåret och vann även såväl K1 1000 m som K1 500 m. På långloppet över 5000 m gick dock Karin Johansson, Lidköping, starkast och segrade efter en knapp spurtseger framför Linnea. Även Karlstads Moa Wikberg hade en bra helg och var med i toppen på samtliga distanser.


Linnea Stensils forsar mot mållinjen i Nyköping, hon vann såväl 200 och 500 som 1000 m.

På de längre distanserna för herrarna gick Ängelholms Martin Nathell starkt och vann både K1 500 m och K1 1000 m. På 5000 m blev det full fart från start och kamp flera kanotister emellan genom hela loppet. Till slut segrade Finspångs Joakim Lindberg före Luleås Henrik Strand.

Strax efter tävlingen presenterade Peken den första landslagstruppen som kommer att stanna i Nyköping i tre dagar för samträning. Därefter väntar världscup-tävlingar i Ungerska kanot-meckat Szeged den 26-28 maj och helgen därefter nya tävlingar i Belgrad.

Landslagsledningen består av Peken som Förbundskapten samt tre Förbundstränare; Åsa Eklund, Danny Hallmén och Peter Orban.

Världscuplaget, Sprint 2017

Damer

 • Linnea Stensils, Vaxholm
 • Moa Wikberg, Karlstad
 • Karin Johansson, Lidköping

Herrar

 • Petter Menning, Vaxholm
 • Martin Nathell, Ängelholm
 • Joakim Lindberg, Finspång
 • Henrik Strand, Luleå
 • Jonny Blixt, Bråviken
 • Joel Elenius, Luleå
 • David Johansson, Brunnsviken
 • Erik Sandbacka, Vaxholm
 • Emil Svensson, Bråviken
 • Anton Andersson, Nyköping
 • Albert Friman, Brunnsviken
 • Reserv: Fabian Paldanius, Jönköping

Maratonlandslaget mot NM och Världscup

Helgens jämna 5000 m-lopp på både dam- och herrsidan, tillsammans med förra helgens tävlingar, låg till grund för uttagningen till Maratonlandslagets trupper till Nordiska Mästerskapen i Bengtsfors kommande helg (som samkörs med SM) samt Världscupen i Belgien 24-29 maj. Till NM har tre K2:or tagits ut till både senior- och juniorklassen bland damerna. Till herrklassen är det fem st senior-K2:or samt fyra st junior-ekipage. Till den efterföljande världscupen i Belgien är hittills Emma Andersson, Emil Torstensson och Jocke Lindberg uttagna, men truppen kommer att kompletteras med fler kanotister efter Maraton-SM/NM. Emma, Emil och Jocke har alla tre presterat på topp de två senaste helgerna. Emma och Emil segrade i Norrviken Runt och Jocke spurtvann, som sagt, helgens 5000 m-lopp i Nyköping.

Hela truppen till Maraton-NM samt den, än så länge, uttagna truppen till Världscupen hittar ni under Landslaget kallar

Följ Sprint- och Maratonlaget!

Mest och bäst följs våra landslag via deras facebook-sidor där ni hittar uppdateringar, bilder och filmsnuttar från både träning, tävling och vardag:

Resultat, Gästabudspaddeln

Resultaten rfån helgens race i Nyköping hittar ni på vår resultatsida. Det har smugit in sig ett fel i klassen H14 samt för resultaten för Nelo Mix Cup, resultatfilen kommer att uppdateras när problemen är fixad. 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info