Hoppa till sidans innehåll

Lindberg, Andersson & Zagorska Maratonmästare i Bengtsfors!

2017-05-22 00:35
Jocke Lindberg, Emma Andersson och Ania Zagorska - där har ni årets tre första SM-segrare i Kanot när Maraton-SM avgjordes i strålande väder i Bengtsfors under lördag och söndag!
  • Uppdaterad: 2017-10-03 09:12

Bengtsfors bjöd på både kanonförhållanden och ett fint arrangemang under helgen. Förutom mästerskapsstatus utgjorde även tävlingarna uttagningstävling för Maratonlandslaget med Förbundskapten Danny Hallmén på plats. Såväl Danny som publik trivdes längs med banan där man har bra koll på de tävlande kanotisterna under största delen av loppen. Längsmed det publikfriande lyftet med strandupptag och bryggisätt samlades de flesta för att heja på och stötta kanotsiterna som bjöd tillbaka på spännande lopp och massor av fina prestationer rakt igenom.

 

Emma och Jocke höll för favorittrycket 

Under lördagen hölls alla K1-distanser i den klassiska Maraton-tappningen, från de yngsta H/D 14 klasserna hela vägen upp till Mastersklasser högt upp i åldrarna. Parallellt med SM-tävlingarna var det även Nordiska Mästerskap i Maraton, vilket bidrog till att en del nordiska kanotister även fanns på plats. 

Bland seniorherrarna var Finspångs Jocke Lindberg omöjlig när han växlade upp tempot och gled ifrån Bråvikens Emil Torstensson. De två hade kamperat ihop under i stort sett hela loppet och gick relativt tidigt ifrån övriga fältet. Jocke säkrade sedan segern med 17 sekunders marginal ner till Emil. Som trea paddlade Rasmus Vium, Danmark, sex sekunder in före Västerås Nils Thoresson som därmed knep SM-bronset.


Jocke Lindberg i ledning in mot lyft, tätt följd av Nils Thoresson och Emil Torstensson.

I damklassen visade återigen Emma Andersson från Huskvarna att hon är Sveriges just nu bästa Maratonkanotist. Hon kontrollerade loppet och gled ifrån allteftersom, i mål kunde hon knyta segernäven dryga två minuter före Stockholms KK:s Hanna Höij som tar steg för steg framåt i utvecklingen efter att sent ha börjat med Maraton som en avknoppning från hennes Surfski-paddlande. Trea blev Bengtsfors egen Ania Zagorska som segade sig ifrån Julia Seger från Brunnsviken i bronskampen och tog hem tredjeplatsen med 17 sekunders marginal.


Kontrollerat, metodiskt och effektivt - Emma Andersson visade återigen att hon behärskar Maraton bäst!

Hemmaguld och Jocke-repris i Shorttrack samt K2-distanser på söndagen

Söndagen inleddes med K2-klasser. Tätduon från lördagens herrlopp, Jocke Lindberg och Emil Torstensson vann planenligt. De var knappa minuten före den danska besättningen med Thorbjörn Rask och Rasmus Vium, trea kom Västerås-tvåan med Nils Thoresson och Isak Forsberg.

På damsidan utvecklade sig loppet till en kamp mellan Julia Seger i par med Johanna Johansson och Ania Zagorska som paddlade med Hanna Höij. Det blev en sekundsrtid där Julia och Johanna vann med fem sekunder. Trea blev Alexandra Rytten Torudd och Jessica Löf.

På eftermiddagen var det dags för fartfyllda Shorttrack-tävlingar. Korta varv med paddling med många lyft däremellan. Återigen tog Jocke Lindberg för sig och kunde addera ytterligare en seger till meritlistan. Det blev en pall-repris av lördagens Maraton-lopp då Emil Torstensson blev tvåa och Rasmus Vium trea. 

I damklassen blev det ett tätt lopp där det slutligen stod mellan Ania Zagorska och Hanna Höij in på upploppet. Ett upplopp som Ania behärskade väl och aldrig släppte upp Hanna, hemmaguldet var därmed ett faktum! Även om bronset såg det ut att bli spännande när Johanna Johansson närmade sig Julia Seger litegrann på slutet men Julia höll undan och säkrade tredjeplatsen.

Fin paddling av ungdomar, juniorer och masters

Det var såklart inte bara seniorerna som var igång i Bengtsfors i helgen, det var även ungdomar, juniorer och även en hel del masters på plats. Distanserna sträckte sig över 5, 11, 16 och 18 km.


Masters i olika åldrar startar igång sina 18 km!

Resultat och tack!

Resultat från helgen hittar ni här.

Avslutningsvis ett stort tack till Bengtsfors BoIS som arrangör, och fotocred till Bråvikens Michael Steen och Malmös Per Lagerstam!

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info