Hoppa till sidans innehåll

Maratonlaget ville mer på VM i Sydafrika

2017-09-10 16:16
Som väntat bjöd helgens Maraton-VM i Sydafrika på riktigt hårda lopp med hög fart från start. En del fina prestationer av det svenska laget men sammanfattningsvis finns det potential, och vilja, för mer!
  • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

Efter en mycket fin säsong av fler kanotister i VM-truppen fanns det goda förhoppningar om framskjutna placeringar på VM i Pietermaritzburg i Sydafrika. Den riktiga formtoppen uteblev dock och en del sviter av den runt 35-gradiga värmen gjorde att det inte blev några svenska topplaceringar.

Juniortjejerna Julia Lagerstam och Alva Johansen var först ut i fredags. De fick en tung start i K1:an där Julia välte (men steg upp och fullföljde ändå) och Alva hade en kropp som inte alls svarade. De fick ett bättre lopp i K2:an dagen därpå och var med i starten och de första fem km av loppet. Den tuffa starten tog ut sin rätt och de återstående varven fanns inte samma kraft i paddlingen. Dock värdefull erfarenhet för de båda, vilket krävs för att prestera i världseliten.

Sverige ställde upp med Emil Svensson och Emil Torstensson i U23-klassens K1-lopp. Svensson hade magproblem dagen och natten innan och var tom på energi på tävlingsdagen. Han gjorde ett försök men det gick helt enkelt inte. Emil Torstensson stod för Sveriges bästa K1-placeringen då han plockade med sig en elfteplats, ändå var inte formen där och det saknades det där extra trycket som behövs för att kunna haka på i de främre klungorna.

Den sista, och ofta så avgörande, formen fanns inte heller på plats för Emma Andersson i damklassens K1-lopp som ändå gjorde ett klart godkänt lopp. I ett rekordstort startfält hamnade hon en bit ner i starten och låg sen i en klunga som slogs om 12-15 placeringen. Emma gjorde mycket av dragjobbet i klungan och paddlade in på en 14:e plats.

Emil Svensson och Jocke Lindberg körde lördagens K1-lopp i herrseniorklassen. Lindberg, som radat upp fina långlopp under säsongen, hade ingen bra dag alls. Kroppen strejkade och han fick inte behålla någon vätska alls i kroppen utan kräktes flera gånger under loppet. Det blev ändå en 16:e placering i mål men visst finns det potential för mer. Emil Svensson gjorde ett bra lopp och plockade många placeringar efter att ha halkat långt ner i fältet från start. Han får betala lite för den offensiva paddlingen och tappar någon placering in mot mål där han paddlar in som 18:e man. Det gick väldigt fort från start. Första 1000 m gick på 3.40 min och första 2000 m på 7.50. Jocke var med från start och låg på 3.45 samt 7.55 i sina första km-passeringar.

Jocke Lindbger och Emil Torstensson, EM-femman i herrarnas K2-lopp från tidigare i sommar, avslutade mästerskapet med sista loppet. Det var tyvärr inte alls samma kraft i båten som under EM. Jocke led av sviterna från lördagens K1-lopp och de tvingades bryta loppet.

- Vi ska vara kapabla till topp 10-placeringar på i princip alla distanser men det var helt enkelt inte vårt VM, konstaterar förbundskapten Danny Hallmén och fortsätter;

- Det är tufft, men vi tar med oss många lärdomar inför framtiden. Bland annat var vi inte förberedda på värmen med upp till 36 grader i skuggan, den satte sina spår i många kanotister.  

För värdnationen Sydafrika blev det ett succémästerskap.Inte minst då den flerfaldige världsmästaren Hank Macgregor vann både lördagens K1-lopp och sen även K2-racet på söndagen efter två dramatiska sistavarv.

Alla resultat från VM hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info