Hoppa till sidans innehåll

Massa finalpaddling på sista EM-dagen

2017-07-15 23:59
Det blev en rafflande EM-avslutning med fem svenska finaler i Bulgarien. Inga nya medaljer efter Helene Ripas brons igår, men väl flera fina lopp av en lång rad svenskar.
  • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

En härlig sista dag på EM med fem svenska finaler och dessutom två avslutande 5000 m-lopp med svenskt in bland topp nio!

Vi tar det från början - först ut bland de svenska finalisterna var Linnea Stensils på K1 500 m. En snabb final med flera av världens bästa på startlinjen. Linnea öppnade starkt och låg fyra efer halva loppet. Hon höll ihop bra och var med hela vägen in mot mål. Det saknades dock två sekunder upp till toppkvartetten, i mål var Linnea sexa ca 2.8 sek bakom segrande underskan Takács. Ännu ett fint världslopp på K1 500 m med andra ord för Linnea!

Linnea hade även tagit sig till final på K1 200 m, distansen där hon var OS-finalist ifjol. Det blev ytterligare ett tufft lopp där Linnea var med men saknade det lilla extra. Det blev en niondeplats i mål men mindre än sekunden upp till pallen och 1.2 sek upp till vinnande Lucz (återigen en ungerska).

Sedan var det dags för dagens andra svenska sjätteplacering - Petter Menning visade att finalplatsen i Belgrad inte var någon slump utan stod för ännu ett lopp i absolut världsklass. Britten Heat tog en ny seger och var 0.7 sek före Petter i mål, upp till pallen skiljde det mindre än två tiondelar!

Moa Wikberg och Karin Johansson var också i final på 200 m, de paddlade i mål på en niondeplats. Det var en bit upp till den segrande K2:an från Ukraina, två sekunder, dock starkt att ta sig till final för den svenska duon.

Även den nykomponerande herr-K2:an med Joel Elenius och Jonny Blixt paddlade final. En helt oprövad duo där Jonny fick ersätta skadade Erik Sandbacka som fick lämna återbud strax innan EM. Återigen en stark prestation att ta sig till final, vilken blev Joels andra raka EM-final och Jonnys första. De paddlade i mål på en åttondeplats, 1.8 sek upp till guldet som bärgades av den ungerska besättningen.

EM avslutades med 5000 m-lopp där två nya finfina svenska prestationer radades upp. Först ut var Karin Johansson som paddlade in som sjua, 45 sekunder efter Bodonyi från Ungern som vann. I herrklassen gick Jocke Lindberg starkt och blev nia, även han 45 sekunder bakom segraren, den välmertierade tysken Max Hoff.

Sammanfattningsvis ett bra EM av den svenska truppen. Helene Ripas brons i lördags och sen de många topplaceringarna under söndagen var höjdpunkter. Kanotisterna får nu ladda om, redan på tisdag inleds seniorklasserna på Sprint-SM i Jönköping som startar under måndagen.

Alla resultat från EM hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info