Hoppa till sidans innehåll

Rafflande 200-dag på Sprint-SM

2017-07-18 18:56
Det exploderade på den andra dagen av Sprint-SM. Alla landslagskanotister på seniorsidan var hemkomna från EM och 200 m stod på programmet.
  • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

Den stundtals hårda och besvärliga vinden från igår hade avtagit och det var fina 200-förhållanden på Rocksjön. Eftermiddagens finalpass avgjordes inför en mer eller mindre fullsatt Jönköping Energi Arena och kanotisterna på vattnet bjöd tillbaka med en jämn sprintshow över hela spektret med klasser. 

I seniorklassen stod K1 och K2 på programmet för herrarna medan damerna gjorde upp i K1 och K4. Dessutom kördes såväl herr- som damklass på C1 200 m i seniorklassen, den uppåtgående tendensen med enbladig paddel håller i sig och utvecklas!

Världsklass när Stensils vann

Vaxholms Linnea Stensils, som firat stora trimufer på 200 m de senaste två åren, utmanades i finalen av främst EM-finalisterna från i söndags Karin Johansson från Lidköping och Karlstads Moa Wikberg. Linnea kunde dock hålla undan, hon ledde från start till mål och vann tryggt med 0.8 sek före Karin på andraplats som i sin tur hade 0.4 sek tillgodo på Moa som knep bronset.


Linnea Stensils, Karin Johansson och Moa Wikberg hyllas efter att ha bjudit på ett lopp i världsklass.

Menning tog åttonde raka

På herrsidan var de senaste sju årens mästare på distansen, Petter Menning, en given favorit på förhand. I finalen blixtrade han ut från stargrindarna och höll sedan moståndarna på ett lagom avstånd bakom sig hela vägen in i mål. Desto jämnare var det bakom Vaxholmskanotisten. Finspångs Jesper Melvinger var snäppet starkare och vann silvret före David Johansson, Brunnsviken, som höll undan för Luleås Joel Elenius med 0.02 sek.

Luleås K2:a i topp

När herrarnas K2-lopp släpptes iväg fanns det ingen som kunde rå på Luleåduon Joel Elenius och Henrik Strand. De senaste åren har de abonnerat på SM-topplaceringar i K2 och idag la de ytterligare ett guld till meritlistan efter en ohotad seger. På silverplats paddlade den sprint-comebackande duon Fredrik Schill och Joakim Nilesen, Jönköping, in efter ett imponerande lopp efter ett par års tävlingsuppehåll. Lidköpings Johan Lilja och Oskar Bladh svarade också för ett fint lopp och la beslag på bronset efter en tiondelskamp med K2:orna från Brunnsviken och Finspång.


Luleås K2:a vann SM-guld före Jököping och Lidköping på herrsidan

Hemmaguld i damernas K4-lopp

Jönköpings K4:a med Greta Helleblad, Paula Sackbrook, Hannah Sackbrook och Martina Viklund var snabbast i damernas K4-drabbning och vann med knappa sekunden före Finspång som hade ytterligare en dryg sekund ner till bronsvinnande Brunnsviken. 


Hemmaguld till Jönköpings K4:a på 200 m i damernas seniorklass!

C-klassen på frammarsch

Både herr- och damseniorerna körde även C1 200 m idag. Det var rekord i antalet startande på damsidan som gjorde SM-debut så sent som ifjol. Sex C1:or radade upp sig från de två C-fästena på damsidan, Tibro och Malmö. Det blev dubbelt Tibro i topp då Annica Löf segrade före Jessica Löf. Malmös Katarina Forsberg tog hand om bronspengen.

På herrsidan sträckte Örnsbergs Emil Zeidlitz ut majestätiskt och vann med tre sekunders marginal före Jörgen Thorén från Kungälv. På bronsplats kom Tibros Henrik Emanuelsson, som även bl.a. paddlade Vaa på Parakanot-VM förra året i Duisburg.

C-paddling är på frammarsch i Sverige, tillsammans med andra enbladiga paddelformer som Drakbåt och SUP. Alla tre grenar finns på plats under tävlingsveckan i Jönköping. Både som tävlingsform (C och Drakbåt) och fina möjligheter att prova på.  

Följ Sprint-SM

Alla resultat från SM hittar ni på SM-sidan

För er som inte har en plats på läktaren invid Rocksjön, följ tävlingarna via livesändningarna - som ni hittar här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info