Hoppa till sidans innehåll

Ripa laddar för start i Rio!

2016-09-13 09:10
Imorgon smäller det och kanot gör historisk debut i Paralympics när tävlingarna drar igång på Lagoa Stadium i Rio. Och på plats i Rio, väl förberedd och toppladdad har vi Helene Ripa, redo för nya bragder!
  • Uppdaterad: 2016-09-13 10:21

Helene Ripa har gjort en sensationell kanotsatsning. En satsning som, via en niondeplats på VM i Duisburg i mitten av maj, har tagit henne hela vägen till Paralympics. 

Och nu är det äntligen dags! Helene är på plats i Rio sedan några dagar, har installerat sig i OS-byn och varit ute och paddlat på Lagoa Stadium. Det är en Helene i balans som tillsammans med coachen Henrik Nilsson laddar för OS-starten imorgon, onsdag. Eller som hon själv rapporterar via hennes Instagram: "Allt känns precis så bra som det ska..."

Sedan VM har hon förberett sig minituöst och tränat stenhårt. En dryg månad efter VM-finalen var det dags för EM i Moskva. Helene visade att hon redan då hade utvecklats ytterligare och paddlade hem ett EM-guld!

Under sommaren har hon sedan haft stöd av en av Kanotgymnasiets Sprinttränare, Henrik Nilsson (VM-guld*2, OS-Guld, OS-Silver etc...). Tillsammans har de lagt upp träningen och inte minst fortsatt att utveckla teknik och snabbhet.

SVT Sport träffade Helene innan hon reste mot Rio och fick följa med både i hennes vardag och ut på vattnet tillsammans med tränaren Henrik Nilsson. Klicka på bilden nedan för att ta del av reportaget. 

Helene Ripa har tränat hårt inför Rio! SVT Sport träffade henne innan avresa, klicka på bilden för att ta del av ett fint reportage om Sveriges första kanotist på ett Paralympics! 

Följ Helene Ripa!

Imorgon är det alltså dags. Helene, som paddlar i klassen KL3, ska dra iväg i försöksheatet på sina 200 m.

Hon finns på bana 8 i det första försöket som startar 09.40 Rio-tid, alltså 14.40 svensk tid. Förutsättningarna inför försöket är att de två främsta går till final direkt medan de andra får göra upp om resterande finalplatser i en semifinal senare.

SVT Sport sänder massor från Paralympics, ni hittar deras sida för Paralympics här.

Historisk start för Parakanot!

När första startskottet smäller imorgon är det en historisk start för kanot som gren på Paralympics, för första gången finns kanot med. Och dessutom med en svensk på startlinjen, det finns mycket att se framemot med kanotögon de närmsta dagarna i Rio med andra ord! 

På Paralympics är det endast kajakgrenen som är med. Annars innehåller Parakanoten två discipliner, dels kajak, men även OC1 som paddlas med enkelbladig paddel. Under VM tidigare i år deltog, förutom Ripa, även Filip Silvstrand Olsson i kajak och Henrik Emanuelsson i OC1.

Klassificeringen i Parakanot delas in i tre klasser beroende på kanotisternas förmåga. Det finns tre olika klasser, KL1, KL2 samt KL3 där K står för Kajak och sedan vilken klass kanotisterna tillhör gällande förmåga/fysisk funktion.

För att få en inblick i Parakanotgrenen, har ICF (Internationella Kanotförbundet) tagit fram en film som bland annat förklarar de olika klasserna.

I dagarna blir det såklart full fokus på Paralympics och världens snabbaste Parakanotister. Vid sidan av tävlingspaddlingen är dock Parakanot även en ypperlig aktivitet för alla, oavsett om dina drömmar är Paralympics eller du bara vill njuta ute på vattnet. Parakanot som gren växer i Sverige och fler och fler klubbar startar verksamhet för personer med funktionshinder. Är du nyfiken att prova på, kontakta gärna Parakanotkommittén för mer information om hur det funkar och var du hittar en klubb nära dig.

Men för nu riktar vi ett stort lycka till mot Rio och till Helene Ripa - forsa fram på Lagoa Stadium! 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blue


logotyp_poly_regatta_kod


Annons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA


Alandia


stada_sverige 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info