Hoppa till sidans innehåll

Silverpaddling av Stensils & Ripa!

2018-05-20 21:20
Imponerande svensk världscupdebut - silver både till Linnea Stensils och Helene Ripa! Två medaljer som var toppen på flera fina svenska prestationer i ungerska Szeged.
  • Uppdaterad: 2018-05-21 09:54

Sedan säsongen 2017 avslutades har den svenska truppen metodiskt jobbat vidare. När världscuptävlingarna 2018 inleddes i Szeged i helgen kom ett fin kvitto på att hårt jobb ger resultat. Två silvermedaljer och en mängd fina lopp i övrigt med många "personbästaprestationer" - det blev en debut med mersmak!

Linnea Stensils övertygade

24-åringen från Vaxholm har paddlat sig in i världstoppen de två senaste säsongerna. Nu visade hon återigen upp hög kapacitet och att hon tagit ytterligare ett steg i sin utveckling. På den inledande K1 500 m-distansen tog hon sig komfortabelt vidare till final. Det blev en rafflande final där det endast saknades en tiondel för Linnea upp till bronset. Vann gjorde Caitlin Ryan, Nya Zeeland, 2,5 sek före Stensils. Fjärdeplatsen var Linneas bästa seniorresultat någonsin på K1 500 m. Hon har haft en snabbhet i världsklass de senaste säsongerna. Nu har hon även fått den uthållighet och hårdhet som krävs för att hålla ett 500 m-lopp, imponerande.

Apropå snabbhet, Linnea kvalade tryggt till final och väl där levererade ett nytt topplopp. Hon var blixtrande snabb ut ur startgrindarna och ledde loppet första halvan. Med 50 m kvar fick Linnea dock släppa förbi danska Emma Jörgensen. Det blev en tiondelsstrid där danskan vann guldet och Linnea paddlade hem ett silver. 

Hör hennes egna ord om världscuppremiären i Radiosporten här.

Helene Ripa världscupdebuterade starkt

Helene Ripa stod för en imponerande världscuppremiär. Sprint- och Parakanottävlingarna körs parallellt både på världscuperna och vid mästerskap. I lördags körde Helene sin final där hon kom iväg bra och direkt höll sig framme bland tättrion som bildades. Åt vinnande Mirazeva Shakhnoza från Uzbekistan fanns dock inte mycket att göra när hon tryckte till. Hon vann med 1.5 sekunder framför Helene, som i sin tur höll undan för välmeriterade fransyskan Moreau, och tog silvret.

Fler starka svenska prestationer

Det fanns mer att glädjas åt i den svenska truppen där samtliga levererade starka lopp.

  • Karin Johansson blev femma på K1 1000 m.
  • Moa Wikberg och Karin Johansson blev sexa på K2 200 m. I en final där Sverige hade två ekipage med till final! Förstaårsseniorerna Melina Andersson och Alva Johansen tog sig till final i sin världscupdebut och blev nia.
  • Ania Zagorska bjöd på en fin sjundeplats i det avslutade 5000 m-loppet. Ett lopp där två lyft hade lagts in för att ge lite extra spets till långköraren, passade Maratonmeriterade Ania ypperligt.
  • Petter Menning körde sin första tävling för året efter att ha brottats med en besvärande armbåge under våren. Övertygade i försök och semifinal men fick det inte att stämma fullt ut i finalen där han blev nia. Men - en finalplats får ses som en mycket bra öppning på säsongen för Menning.
  • Martin Nathell och Henrik Strand ångade på på K2 1000 m och knep den bästa svenska placeringen på distansen på många år då de blev tvåa i B-finalen, en elfteplats totalt. Riktigt bra lopp på OS-distansen K2 1000 m.
  • Martin Nathell körde även stabilt på K1 500 m där han missade en plats i B-finalen lite oturligt. Han revanscherade sig dock med en snygg seger i C-finalen och visade att det finns potential för klart mer.
  • Sverige hade återigen en Dam-K4. Melina Andersson/Alva Johansen/Julia Lagerstam/Ania Zagorska stod för tre fina lopp tillsammans. Det blev slutligen en plats i B-finalen.


Melina och Alva stod för en stark seniordebut!


11:a på K2 1000 m! Henrik och Martin levererade i Szeged.


Petter njöt av att vara tillbaka på tävlingsbanan och inkasserade en ny final!

Mer från landslagets verksamhet

Alla resultat från helgens världscup finns här.

Följ det svenska laget på deras facebooksida: Swedish Sprint Kayak Team

Duisburg nästa

Landslaget stannar nu nere i Europa och drar vidare till tyska Duisburg för nästa världscuptävling som inleds redan på fredag, mer info inför den kommer.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo wwl_logo_blue


 

Annons kanotled Nissan


 KANOT I MEDIA


Alandia
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info