Hoppa till sidans innehåll
Foto: Evelina Menning

Sofia Paldanius tar över Juniorlandslaget!

2017-01-24 12:20
Det är nu klart med ny Förbundskapten för Juniorlandslaget i Sprint. Det blir Sofia Paldanius som växlar fokus och kliver in i en ledarroll, taggad att få jobba med och inspirera aktiva i junioråldern.
  • Uppdaterad: 2017-01-24 13:43

För knappa två veckor sedan offentliggjorde Sofia Paldanius att hon avslutar en lång och framgångsrik elitkarriär. Beslutet togs efter en skadefri höst med lugn och ro där beslutet fick mogna fram. Nu växlar hon fokus, och presenteras idag som ny förbundskapten för juniorlandslaget i Sprint.

- Det känns spännande och stimulerande att få möjligheten att fortsätta vara en del av kanoten. Jag brinner ju för kanot och det känns också som ett bra sätt att ge tillbaka lite för allt jag själv fått uppleva. Jag tror att rollen som förbundskapten kommer att vara utvecklande för mig själv och förhoppningsvis även för de aktiva såklart, säger Sofia.

Kärleken till sporten, mixat med lusten att få dela med sig av sin erfarenhet och stötta och utveckla kanotister i den spännande junioråldern lockade Paldanius att kliva in som ny kapten efter Björn Ljungberg som ansvarade för juniorlandslaget under 2016.

- Det här känns riktigt, riktigt bra. Sofia är en stor förebild med stor kunskap och många värdefulla erfarenheter som nu kan föras vidare, säger Börje Andersson, ordförande i Slätvattenkommittén Elit som haft en dialog med Sofia de senaste veckorna.

Under hösten har Sofia gjort några inhopp som tränare på klubben hemma i Jönköping, en roll som hon trivts med och tränarintresset, att få bidra till utveckling och förbättring, har vuxit sig starkare. När frågan om en roll som juniorkapten sedan kom kändes det, efter några dagars funderande, som ett utmanande och roligt uppdrag att ta sig an.

- Att se utveckling och vara med och bidra till den är väldigt stimulerande. Jag har alltid varit intresserad av den här utvecklingsfasen när man är ung. Junioråldern är en spännande tid och jag har själv väldigt positiva erfarenheter av min tid i juniorlaget.

Som 18-åring fick Sofia kontakt med landslagsverksamheten för första gången då hon blev uttagen till Junior-VM 1997, där hon tog plats i den svenska K4:an som slutade på en finfin fjärdeplats. Hon beskriver hur det sista junioråret var väldigt lärorikt och blev ett bra avstamp inför hennes fortsatta landslagskarriär som senior.

- Det ska bli roligt att åka på tävling även i år. Att få göra lite av det jag brukar göra varje sommar men att nu ha en ny roll, få uppleva mästerskap från ledarsidan istället. Jag ser såklart framemot VM men även, och inte minst, NM i Silkeborg. När jag var junior fanns det ingen juniorklass på NM så det ska bli lite extra kul att få uppleva det, berättar Sofia.

Sofia vill bidra med, och dela med sig av, sin erfarenhet, dels kring internationella tävlingar, formtoppning och besättningspaddling.

- Jag har mycket erfarenhet av både K2 och K4 där jag själv suttit med i många olika konstellationer och lärt mig mycket kring besättning.

Men hon vill även inspirera och ge verktyg för juniorernas framtida satsning som seniorer.

- Det kan hända så himla mycket från junioråldern och framåt. Ibland känns det lite som att antigen satsar man vidare eller så slutar man men jag vill bidra till att så många som möjligt fortsätter att satsa och ge dem verktyg för framtiden. Min bild av junioråldern är att det är nu det börjar. Steget upp till senior är nära och det är en bra tid att satsa lite extra.

- Sen är det väldigt olika, en del har hunnit långt i sin satsning och andra lite kortare. Jag vill se en positiv utveckling för alla. Vi har några riktigt duktiga juniorer idag som är redo att prestera på t.ex. VM. Sen finns det andra som kanske inte kommit lika långt men som har alla möjligheter att fortsätta att utvecklas de kommande åren. Just den variationen och få vara med och bidra i den fasen av deras karriär känns otroligt kul.

Tillsammans med Slätvattenkommittén Elit är en grovplan för säsongen spikad. Huvudmålet är VM i Pitesti, Rumänien, i slutet av juli. Helgen efter går Nordiska Mästerskapen i Danmark, dit en större trupp kommer att tas ut för att representera på samtliga distanser i hård konkurrens av Danmark, Norge och Finland.

Redan i mars planerar Sofia dock att träffa många av de aktiva i samband med en upptaktshelg. Sen öppnar säsongen den 13-14 maj då första uttagningstävlingen i Nyköping går av stapeln. Tre landslagsläger är inplanerade som förberedelse inför VM och NM. Landslagssäsongen avslutas sen med Höstregattan i början av september följt av en utvärderingsdag i direkt anslutning till tävlingen.

En detaljplanering av säsongen kommer att publiceras inom en vecka.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA


Alandia


stada_sverige 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info