Hoppa till sidans innehåll

Spännande Norrviken Runt gav uttagningar till Världscupen i maraton

19 MAJ 2019 18:55
I lördags arrangerades den 29:e upplagan av Norrviken Runt, med ett 80-tal deltagare och uttagningstävling för maratonlandslaget.
  • Uppdaterad: 19 MAJ 2019 18:55

Under lördagens klassiska Norrviken Runt arrangerades maratontävlingar för både ungdom, junior, senior och svenska masterscupen. I de äldre tävlingsklasserna var loppen uttagningstävling (tillsammans med 5000m i Vårregattan från förra helgen) till Världscupstävlingarna i norska Sandvika om två veckor.

I seniordamernas lopp var startfältet något tunt, med en kamp till en början mellan Emma Andersson, Hanna Höij och Julia Seger. Julia som tävlade i motionsklassen fick bäst start av damerna som hamnade i tre olika klungor till att börja med. Efter 4-5km hade dock Hanna och Emma anslutit och de tre damerna växeldrog nu i samma klunga. I och med första lyftet efter 7km fortsatte Julia vidare i motionsklassen utan lyft och kampen stod istället mellan Emma och Hanna, där Hanna fick lite lucka i lyftet och kunde efter att Emma brutit sitt lopp paddla in som segrare.

I juniordamernas lopp blev fältet tidigt splittrar i den gemensamma starten med damer och herrar, med Rebecka GustafssonLönnroth från Nyköpings Kanotklubb som starkaste tjej. Thea Sander från Malmö hamnade efter lite i starten men jobbade sig upp i fältet och kom om och in som tvåa framför Agnes Klahr från Jönköping.

Juniorherrarnas lopp var kanske tävlingens mest spännande, där många försökte hänga med de snabba seniorerna. Dne som lyckades bäst var Karl Brodén från Nyköping som hängde med tättrion i seniorklassen till första lyftet efter 7km. Därefter bildade han par med Nils Toresson i seniorklassen och kunde paddla in som trygg segrare efter cirka 16km.

Bakom slogs det hårt om medaljerna där det i sista lyftet var tre kandidater i Erik Andersson, Magnus Lindén och ungdomen Hugo Lagerstam. Det blev till slut en tight spurt där Hugo stod som loppets 2:a framför Magnus och därefter Erik.

I seniorherrarnas lopp blev det slutligen en fight mellan Emil Svensson och Isak Forsberg som kom loss efter första varvet på 7km. Starkast visade sig Emil vara som ryckte i sista löpningen och fick lite lucka ut i spurtvarvet, som han kunde behålla in i mål under sista kilometern.

Tävlingen resulterade i årets första uttagning till landslaget och den kommande världscupen i Sandvika i grannlandet Norge. Det blir en stor och framför allt ung trupp med olika fokus i truppen på både prestation och tävlingserfarenhet i internationellt motstånd. På världscupen tävlar de aktiva i både Short Track och Maratondistans.

Uttagna via landslaget kallas hittar ni här: Truppen

SUP, Masters och Motionsklass

Drygt 80 kanotister kom till start under tävlingarna. Förutom ovan nämnda klasser genomfördes även masters- och motionsklass över olika distanser. Norrviken Runt har de senaste åren även erbjudit SUP-klass, så även i år där drygt tio paddlare kom till start. I tävlingsklassen över 14 km segrade Neith Åstradsson i damklassen och Göran Sivertsson var snabbast bland herrarna.


SUP- och Masterspaddlare in action!

Samtliga resultat (preliminära) hittar ni här: Resultat

Skribent: Danny Hallmén
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan
 


 KANOT I MEDIA


Alandia


 Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info