Hoppa till sidans innehåll

Spännande sprinttävlingar att vänta i Nyköping

2017-05-12 11:34
I helgen samlas hela sprinteliten i Nyköping för årets första regatta. Redan ikväll är det dags för de första testloppen för juniorer och seniorer - landslagsplatser inför säsongen står på spel!
  • Uppdaterad: 2017-09-13 10:53

Efter månader av förberedelser är det äntligen dags för tävlingspremiär - Gästabudspaddeln i Nyköping öppnar upp sprintsäsongen 2017 med massor av lopp. Hela den svenska sprinteliten är på plats för att göra upp både indiviuellt i K1 och i testlopp i K2 och K4.

Den nytillträdde förbundskapten för seniorerna Per-Erik "Peken" Rönnestrand ser framemot att bevittna sin första tävling som kapten i skarpt läge, tillsammans med förbundstränarna Åsa Eklund, Danny Hallmén och Peter Orban.

- Jag ser mycket fram emot helgen, det ska bli riktigt spännande. Nu har jag lärt känna och fått se landslagstruppen under våra träningsläger i vinter och vår och det ska såklart bli kul att se alla på tävlingsbanorna. Dessutom ser jag framemot att se alla andra som inte har varit med i landslagstruppen, jag hoppas att få se ett gäng hungriga vargar som vill visa att vi hade fel i uttagningarna i höstas, summerar Peken sina förväntningar inför helgen.

Flera testlopp i besättning, livesändning fredag kväll!

Redan idag, fredag, kl.19.00 tjuvstartar tävlingarna med testlopp för juniorer och seniorer. Det är K2 1000 m herrar och K4 500 m damer som är först ut av helgens totalt sex testlopp där ledarstaben provkör bland annat de besättningar som tränat tillsammans under vårens läger. Kvällens testlopp kommer att livesändas via sprintlagets facebook-sida: Swedish Kayak Team. Helgens övriga testlopp-distanser är K2 200 m och K2 500 m för damerna samt K2 och K4 500 m för herrarna.

Landslagsuttagning 1

Gästabudspaddeln är den första av årets landslagsuttagningstävlingar. Tillsammans med erfarenheter från fjolåret kommer prestationerna under helgen vara vägledande för främst uttagningen till Världscup 2 och 3 (inget svenskt deltagande i VC 1) som körs två helger i rad med start sista helgen i maj i Szeged.

Heta dueller att vänta

Det finns många olika lopp att se fram emot, några kanske lite extra. I seniorklassen kommer samtliga av fjolårets OS-kanotister till start, förutom Sofia Paldanius som la (tävlings)paddeln på hyllan efter 2016 (Sofia är dock på plats i helgen i sin roll som Förbundskapten för Juniorlandslaget). Bäst i Rio gick Vaxholmskanotisten Linnea Stensils som slutade sjua på K1 200 m. I helgen lär hon utmanas främst av landslagskollegorna Moa Wikberg (Karlstad) och meriterade Karin Johansson från Lidköping. Linnea och Moa kör även tillsammans och bildar en klar favorit-K2:a under testloppen. Där de bland annat kommer att utmanas av den Junior-EM-klara K2:an med Melina Andersson (Bråviken)/Alva Johansen (Nyköping). Seniorlandslagsdebuterande Ania Zagorska från Bengtsfors lär även vilja vara med och tampas, inte minst då de lite länge distanserna väntar, precis som maratonesset Emma Andersson från Huskvarna.


OS-sjuan från Rio förra året, Linnea Stensils, är såklart en av storfavoriterna inför helgens Sprintpremiär i Nyköping.

På herrsidan är det såklart flerfaldige EM- och VM-medaljören Petter Menning (Vaxholm) som sticker ut på sprintdistansen 200 m. Kommer han att kunna utmanas av klubbkompisen Erik Sandbacka och Luleås Joel Elenius som var de som var närmast förra året? På 1000 m distansen var Ängelholms Martin Nathell omutlig under fjolåret och vann samtliga nationella lopp, stundtals hårt utmanad av främst Finspångs Jocke Lindberg. De två, tillsammans med ett koppel av andra tänkbara toppsugna 1000-kanotister lär hålla sig långt framme i helgen. På mittemellan-distansen 500 m är det svårtippat när både främst 200- och 1000-kanotister har vinnarkvaliteter. 5000 m-loppet lär ha många av de duktiga 1000-kanotisterna med i toppen. Förra helgens Maraton-premiär avgjordes efter spurt mellan Emil Torstensson (Bråviken) och nämnda Jocke Lindberg, repris i helgen?

Dessa är bara några axplock av några tänkbara dueller i helgens alla spännande lopp, som sträcker sig över både ungdoms-, junior-, senior- och mastersklasser.

Lycka till allesammans!    

 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info