Hoppa till sidans innehåll

Sprintlaget till Belgrad för WC III

2017-06-01 08:31
Finalyra att hålla kvar vid för tjejerna och finlir för att kapa ytterligare tiondelar för killarna - Sprinttruppen lämnar Szeged och tar sats mot världscupavslutningen i Belgrad som inleds imorgon.
  • Uppdaterad: 2017-10-30 13:37

Förra helgens världscuppremiär för Sprintlaget summerades med ett leende, inte minst vad gäller tjejerna som levererade final på samtlig K1-sträckor och Helene Ripa som paddlade hem ett silver på Parakanot-sidan. På killsidan uteblev finalplatserna men många steg i rätt riktning bekräftades i den stenhårda konkurrensen, bl.a. skiljde endast ett par tiondelar upp till finalpaddling för Petter Menning.


Truppen som representerar Sverige i Belgrad där Världscupavslutningen inleds imorgon, fredag. Första kolumnen från topp: Jonny Blixt, Albert Friman, Linnea Stensils, Petter Menning, David Johansson. Andra kolumnen från topp: Moa Wikberg, Erik Sandbacka, Joel Elenius, Martin Nathell. Tredje kolumnen från topp: Emil Svensson, Karin Johansson, Anton Andersson, Jocke Lindberg, Henrik Strand.

Imorgon inleds den tredje och sista världscuptävlingen innan truppen tar sats mot sommarens mästerskap. Till stora delar är det samma trupp som mönstras i helgen. Dock har Helene Ripa åkt hem till Sverige igen och kör alltså inte i Belgrad. Joakim Lindberg, som körde Maraton-världscup förra helgen, ansluter till laget för att ta sig an de två längsta K1-distanserna 1000 och 5000 m.

Laget stannade i Ungern efter tävlingarna och har tränat på de fina banorna i kanot-meckat under veckan, analyserat helgens lopp och haft allmänt bra dagar tillsammans innan avresan till Belgrad.

Stensils, Johansson, Wikberg siktar på nya finaler

Damtruppen med Linnea Stensils, Karin Johansson och Moa Wikberg levererade stort i Szeged och siktar såklart offensivt även i Belgrad där de har en något förändrad laguppställning.

Linnea Stensils, femma två gånger om på 200 och 500 m i Szeged, kör distanserna igen. Givetvis finns goda finalförhoppningar även i Belgrad och även klar medaljchans, det var onekligen nära pallen i Szeged! Hon får sällskap av Karin Johansson på 200 m och Moa Wikberg på 500 m.


Linnea Stensils i ledning - en inte helt ovanlig syn från förra helgens världscup. Goda reprischanser när helgens tävlingar drar igång! 

Karin kör, förutom 200 m, 1000 och 5000 m. Hon var sexa på 1000 m i Szeged och har viss internationell rutin på 5000 m så visst är det upplagt för möjliga nya topplaceringar.

I Szeged körde Karin och Moa K2 500 m och gjorde det bra, de blev trea i B-finalen (12:a totalt). I Belgrad testar man Linnea och Moa på distansen. De har paddlat en hel del tillsammans genom åren, både i K2 och i K4 och är en erkänt snabb besättning. Bl.a. har de ett Junior-EM-guld från 2012. Konkurrensen på K2 500 m är alltid tuff, men en finalplats finns inom räckhåll för de båda 23-åringarna.

Nya chanser för herrtruppen

Killarna presterade flera fina lopp i Szeged, men visst - det hänger en förväntan om att det finns ytterligare att hämta. På K1 200 m var det ytterst nära final för Petter Menning i Ungern och även Erik Sandbacka gick starkt i de täta loppen. Alla möjligheter finns att hoppa upp ett steg i Belgrad, de båda Vaxholmskanotisterna är välmeriterade på distansen och har sett snabba ut på tränignarna i veckan.

Martin Nathell kör återigen K1 500 och 1000 m. Han satsade offensivt förra helgen och låg långt in i loppet på finalplats under 1000 m-loppet men kroknade sista 200. Nu får han ny chans på båda distanserna och lär gå hårt även i helgen, kan mycet väl bära långt. På 500 m får han sällskap av Henrik Strand som debuterar på distansen i internationella sammanhang. På 1000 m ansluter som sagt Jocke Lindberg till truppen.

Jocke ser även framemot att gå in i i det avslutande 5000 m-loppet. Uthålligheten är hans signum och han har en åttondeplacering från världscupen förra året i ryggen. Även Emil Svensson kör 5000 m-loppet, vilket blir hans första i internationella sammanhang.


Starka i Szeged - nya chanser i helgen för bl.a. Joel Elenius och David Johansson.

Samma tre K2:or som i Szeged kör i Belgrad. På K2 500 m är det Joel Elenius/David Johansson samt Jonny Blixt/Henrik Strand. Joel och David hittade rätt i Szeged efter ett mindre bra försök och körde riktigt bra i semi och senare i B-final där de slutade femma. Det var lite tvärtom för Jonny och Henrik som övertygade i försöket men sen halkade efter i semifinalen, hittar de tillbaka till känslan från försöket är även den duon med högt upp. På K2 1000 m blev det semifinal för Emil Svensson/Anton Andersson i Szeged i deras världscupdebut, en ny semi är att vänta även i Belgrad.

De två svenska K4:orna på 500 m är också identiska med Szeged, en "seniorbesättning" med Martin Nathell/Joel Elenius/Jonny Blixt/Henrik Strand samt en "U23-besättning" med David Johansson/Emil Svensson/Anton Andersson/Albert Friman. Den förstnämnda gick starkast i Szeged och nådde fram till en åttondeplats i B-finalen, ett par snäpp upp nu i Belgrad är långt ifrån omöjligt.

Följ tävlingarna i Belgrad

Följ tävlingarna via Internationella Kanotförbundet youtube-kanal: Planet Canoe

Värlsdcupen i Belgrad´s hemsida, med bl.a. kommande resultat hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info