Hoppa till sidans innehåll

Sprintpremiär stundar i Köpenhamn!

03 MAJ 2019 08:16
Efter en lång träningsperiod under höst, vinter och vår stundar äntligen tävlingspremiär. En hel del Sprintkanotister kommer att finnas på plats i Köpenhamn i helgen, årets första test i skarpt läge!
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2019 08:16

Den nationella tävlingspremiären är en dryg vecka bort, den 11-12 maj smäller det på Rocksjön och Jönköping Energi Arena. Men redan nu i helgen är det ett antal som varvar upp med CPH Spring Regatta som arrangeras på de framtida VM-banorna på Bagsvaerd utanför Köpenhamn (här kommer Sprint-VM att arrangeras 2021).

Störst fokus för våra svenska seniorkanotister kommer att ligga på besättningsloppen som är uttagningsgrundande inför årets landslagssäsong. Utöver dessa kommer några seniorer även passa på att köra K1-loppen och ett gäng juniorer och ungdomar finns även på plats för att tävla i Köpenhamn. 

Det lär bli full fart direkt då tävlingarna håller hög klass, förutom duktiga danskar finns även de norska toppaddlarna samt det finska och schweisiska landslaget på plats.

Tävlingarna inleds under fredagen och pågår sen över hela helgen med massor av lopp över olika distanser och i olika klasser. Bland många intressanta sträckor lär, oundvikligen, många blickar landa på nästa års OS-distanser, där kvalet genomförs under årets VM i ungerska Szeged. Några nedslag bland våra svenska landslagskanotister som öppnar upp säsongen i helgen:

  • K2 1000 m, herrar: Martin Nathell/Albert Petersson imponerade med ett starkt fjolår tillsammans där duon tog sig till både EM- och VC-final samt stod för ett starkt VM där det blev en elfteplats. I helgen möter de tufft motstånd från både andra svenska ekipage (bl.a. intressanta Maratonlandslagsduon Jocke Lindberg/Emil Svensson) och de danska, norska, finska och schweisiska landslags-K2:orna.
  • K2 500 m, damer: Moa Wikberg/Melina Andersson formade en ny svensk K2:a under fjolåret och åkte hem från VM med en 13:e placering från 500 m-distansen. De danska och finska K2:orna lär bjuda upp till hård kamp, tillsammans med övriga svenska K2:or som finns med på startlinjen där bl.a. Julia Lagerstam/Ania Zagorska gör en intressant säsongsstart.
  • K4 500 m, damer & herrar: K4 500 m är den enda K4-distansen som körs i helgen och är även OS-distansen för just K4:orna. På damsidan mönstrar Sverige de två nyligen nämnda K2:orna i sin förstafyra. Wikberg/Andersson/Lagerstam/Zagorska är kvartetten som ska matcha starka danska-K4:or där bl.a. OS-silvermedaljören i K1 från Rio, Emma Jörgensen, gör comeback i den danska förstabåten. På herrsidan har en tänkt förstabesättning tränat ihop under vintern och rapporterna är goda. Nu testas besättningen för första gången internationellt och möter högklassigt danskt och finskt motstånd. Theodor Orban/Henrik Strand/Erik Sandbacka/David Johansson har både explosiva sprintkvaliteter och uthållighet som spelar en fin balansgång på distansen.


Orban/Strand/Sandbacka/Johansson testades på höstregattan 2018 och sedan dess kört ihop på höstens, vinterns och vårens samlingar. I helgens ställs de för första gången mot internationellt motstånd. Här på bild från en träningsdag i Nyköping, hösten 2018.


Svenska dam-K4:an från träning i Florida. 3/4 av dessa sitter i samma
besättning under helgens tävlingar i Köpenhamn.

Det finns mycket mer att se framemot inför helgens tävlingar, alla startlistor och kommande resultat hittas här.

Linnea Stensils, som stod för en dundersäsong under 2018, väntar på den svenska tävlingspremiären nästa helg innan hon plockar på sig tävlingslinne och nummerlapp för första gången under 2019.

Följ Sprint- och Parakanotlandslagets framfart via Swedish Sprint Kayak Team. Är du nyfiken på hur delar av förberedelserna inför året sett bjuder vi även på en 4 min ihopklippning från Floridalägret i februari/mars:

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan
 


 KANOT I MEDIA


Alandia


 Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info