Hoppa till sidans innehåll

Starka svenska besättningar i Köpenhamn!

06 MAJ 2019 09:07
Sprintpremiären i Köpenhamn är avklarad, med många starka resultat från de svenska besättningarna!
  • Uppdaterad: 06 MAJ 2019 09:07

Det var lite som det brukar kunna vara på de första vårtävlingarna... Köpenhamn bjöd på lömskt vårväder med kalla temperaturer under de inledande tävlingsdagarna. Kanotister är emellertid inte kända som några vädergnällare utan de på plats tog jobbet och gjorde det väl!

Även om en hel del av de svenska kanotisterna körde några K1-lopp låg det svenska fokuset på besättningsloppen. Flera högklassiga lopp i hård konkurrens där de svenska ekipagen hävdade sig väl och fick med sig många positiva besked inför säsongen 2019. Några nedslag från helgens tävlingsdagar:

En handfull svenska segrar!

Martin Nathell/Albert Petersson paddlade hem en säker seger på paraddistansen K2 1000 m, de vann med 1.5 sekunder före tvåorna från Danmark. Även U23-duon Dennis Kernen och Anton Andersson stod för ett starkt 1000 m-lopp och blev fyra i finalen.


Fjolårets VM-11:a på K2 1000 m, Martin Nathell och Albert Petersson, visade klass i
Köpenhamn med en trygg seger på 1000 m och en andraplats på 500 m!

I damernas K1 1000 m-lopp blev det dubbelt svenskt i topp då Melina Andersson vann, halvsekunden före Ania Zagorska. Även Julia Lagerstam nådde final och slutade nia.

På herrarnas K2 200 m var det svensk uppvisning i finalen. Theodor Orban/Björn Linander vann, knappa sekunden före Erik Sandbacka/David Johansson som i sin tur var tre tiondelar framför den tredje svenskduon i final Hugo Olofsson/Fredrik Karlsson som fullbordade den helsvenska pallen.

Övriga pallplatser

Moa Wikberg tog en tredjeplats på K1 200 m, bakom två internationella toppnamn i danska Emma Jörgensen som vann och Slovakiska Ivana Mladkova som blev tvåa.

Moa Wikberg/Melina Andersson var endast en dryg tiondel från segerna på K2 200 m där de fick se sig besegrade av Danmark. Även Julia Seger/Greta Helleblad paddlade final och blev sjua.


Moa Wikberg och Melina Andersson skördade pallplatser i både K1 och K2 under helgens tävlingar! Melina vann bl.a. 1000 m i K1 och tillsammans blev det två andraplatser i K2.

Även på K2 500 m gick Wikberg/Andersson en tät kamp mot Danmarks förstabåt, i mål skiljde det drygt tre tiondelar upp till guldet. Julia Lagerstam/Ania Zagorska paddlade också en fin final och slutade fyra.

På herrarnas K2 500 m fanns fyra svenska ekipage med i finalfältet. Martin Nathell/Albert Petersson slutade tvåa, drygt tre tiondelar från segrande Danmark. Dennis Kernen/Anton Andersson stod för ett nytt bra lopp tillsammans och slutade femma, strax före Theodor Orban/Björn Linander som slutade sexa och Erik Sandbacka/Henrik Strand som slutade sjua.

Helgen avslutade med K4 500 m för både damer och herrar, där det blev dubbla andraplatser. Damfyran med Moa/Melina/Julia/Ania fick se den danska toppbåten segla iväg och vinna komfortabelt men hade nästan lika långt ner till tredjeplatsen, ett stabilt lopp. På herrsidan blev det tätare i toppen, men Danmark blev för starka mot slutet och vann med en knapp sekund över den starkaste svenska kvartetten med Theodor/Henrik/Erik/David. Sveriges U23-båt med Fredrik/Anton/Hugo/Björn slutade femma.

Alla helgens resultat

Utöver de svenska seniorkanotisterna var ett några svenska ungdomar och juniorer på plats i Köpenhamn, många tuffa och täta lopp och en hel del finalplatser även för dessa! Alla resultat från helgens tävlingar hittar ni här.

Nu närmast väntar den svenska premiären i och med Jönköping Kanot Regatta kommande helg, 11-12 maj. Dit ansluter även resten av det svenska landslaget för att öppna upp säsongen, bl.a. fjolårets VM-medaljör Linnea Stensils. Efter tävlingarna på Rocksjön tas världscuplaget ut för inför VC-tävlingarna i Poznan sista helgen i maj och sedan Duisburg helgen därefter.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan
 


 KANOT I MEDIA


Alandia


 Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info