Hoppa till sidans innehåll

Starkt svenskt Sprint & Parakanot-VM!

2017-08-28 09:14
Karin Johanssons VM-silver var toppen på ett bra svenskt VM - 6 st topp 8-placeringar och 7 st. topp 15-placeringar är ett kvitto på en Sprinttrupp på stark frammarsch mot världstoppen!
 • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

Det blev en silverglimrande avslutningsdag på VM i Racice, mer om Karin Johanssons strålande 1000 m-final, och hennes VM-avslutning med en femteplats på K1 5000 m, kan ni ta del av här.

Karins silver toppade en fin prestation totalt sett av den svenska truppen. Det var många mästerskap sen Sverige levererade liknande resultat på så bred front.

 • 1 medalj
  • Karin Johansson, Silver K1 1000 m
 • 4 st topp 8-placering
  • Karin Johansson, 5:a, K1 5000 m
  • Petter Menning, 7:a K1 200 m
  • Moa Wikberg/Karin Johansson, 7:a K2 200 m
  • Helene Ripa, 7:a KL3 200 m
  • Moa Wikberg/Karin Johansson, 8:a K2 500 m
 • 7 st topp 15-placeringar
  • Linnea Stensils, 10:a K1 500 m
  • Linnea Stensils, 11:a K1 200 m
  • Martin Nathell, 12:a K1 5000 m
  • Joel Elenius/David Johansson, 14:e K2 200 m
  • Martin Nathell, 14:e K1 1000 m
  • Martin Nathell, 15:e K1 500 m
  • David Kopp/Jonny Blixt, 15:e K2 500 m

Att ta sig till final är riktigt bra, Linnea Stensils vet vi dessutom har kapacitet att vara där uppe, även om hon inte prickade toppformen tilll detta VM lämnar hon med en tionde- och en elfteplacering - starkt! Det återstår fortfarande en bit upp till den absoluta toppen för en del men steg för steg närmar även dessa sig. Ett inspirerande läge för landslaget, det finns även flera duktiga kanotister på hemmaplan som inte blev uttagna denna gång men där flera har presterat väl på andra internationella tävlingar under säsongen och lär ingå i landslagets höst- och vintertrupper inför 2018.

Nathell avslutade starkt

I mästerskapets sista lopp svarade Martin Nathell återigen för ett riktigt fint lopp då han blev tolva på herrarnas K1 5000 m. Martins bästa internationella resutlat på seniorsidan i karriären. Han paddlade även K1 500 m och K1 1000 m under VM och visade toppform även där med att paddla in som 14:e på 1000 m och 15:e på 500 m.


Nya fina lopp av Martin Nathell som följde upp U23 VM-bronset för en knapp månad sen
med att prestera på topp på både 500, 1000 och 5000.
 

Menning i fjärde raka VM-finalen trots omvälvande period bakom sig

Även Petter Menning gladde stort när han återigen var i VM-final - Vaxholmskanotistens fjärde raka! Han slutade sjua, men beskrev i en öppenhjärtig intervju i Sveriges Radio, som var på plats i Tjeckien, att han var otroligt nöjd med att överhuvudtaget ha tagit sig till final. Menning har två känslosamma och svåra år bakom sig där hans mamma blev allvarligt sjuk och gick bort, hennes begravning var bara för en vecka sen. Sjukdomsbeskedet och den tunga tid som följde därefter har såklart påverkat Petters prestationer på tävlingsbanan under de två senaste säsongerna. Ta del av Radiosportens reportage och intervju här. Den tunga perioden bakom sig till trots, Petter levererade verkligen under VM. Han hamnade efter i starten i semifinalen men avslutade magnifikt och knep en finalplats. I finalen paddlade han ytterligare ett fint lopp, som alltså räckte till en sjundeplats, endast 0.3 sek upp till pallen.


Fjärde raka VM-finalen för Petter Menning.
Ingen medalj denna gång men en seger att vara i final efter en tung period.
 

Stensils hoppades på mer - ändå 10:a & 11:a

En av årets succékanotister, Linnea Stensils, prickade inte in den riktigt toppformen till VM. Hon har en fenomenal säsong bakom sig med bl.a. Världscup-guld och dubbla U23 EM-medaljer. På VM blev det dock lite stople ut och hon ställdes precis utanför finalen två gånger om. Först på 500 m och sedan på 200 m med minsta möjliga marginal när hon slutade fyra i de båda semifinalerna där tre finalplatser fanns i potten. Det blev istället B-finaler för Stensils som på 500 m vann stort och slutade tia och på 200 m paddlade in som tvåa, därmed elva totalt. Även om det fanns förhoppningar om mer är det givetvis två fina VM-resultat att plocka med sig hem.


10:a och 11:a - två topplaceringar av Linnea Stensils trots att den där riktiga toppformen
inte infann sig under mästerskapet.

Ny topp-K2:a såg dagens ljus

Moa Wikberg och Karin Johansson sattes ihop som K2:a inför årets säsong. De visade tidigt prov på fina takter, bl.a. tog de sig till EM-final tidigare i sommar. Lagom till VM var det dock en helt ny nivå som duon kom upp till. Två VM-finaler - sjua på 200 m och åtta på OS-distansen 500 m. Två riktigt fina prestationer!


VM blev en succépunkt för en mycket fin säsong av Moa Wikberg och Karin Johansson,
som båda två nått fina framgångar individuellt i sommar vid sidan av deras dubbla VM-finaler i K2.

Herr-K2:orna levererade


Joel Elenius och David Johansson var med i skiktet precis bakom de allra snabbaste,
det slutade med en 14:e-plats på K2 200 m

De svenska herr-K2:orna nådde inte hela vägen fram till final men fick ett fint kvitto på att de närmar sig och steget upp till toppen är inom räckhåll. Joel Elenius och David Johansson blev 14:e totalt på K2 200 m. Även K2:an på 500 m med David Kopp (VM-debutant) och Jonny Blixt paddlade snabbt och blev 15:e totalt på K2 00 m. 1000 m-duon Albert Petersson och Henrik Strand fick inte paddlingen att stämma i sin semifinal och ställdes utanför finalpaddlingarna.


David Kopp och Jonny Blixt - två starka kanotister ur den gyllene årgången 86 (där bl.a. Karin Johansson också landar in). På VM nådde de en 15:e-plats på K2 500 m och satt även med i K4:an. 

Sekunder att kapa för herrarnas K4:a 

Kvartetten Elenius/Kopp/Blixt/Strand maxade K4:an på 500 m i såväl försök som semifinal. Det fanns en klart rimlig målsättning om att få paddla B-final över K4-distansen som, i takt med OS-statusen, blivit en av VM:s hårdaste och jämnaste. En tuff lottning i semifinalen grusade dock chanserna för vidare avancemang. Svenskarna hade tider goda för B-final men nådde inte fram denna gång. Det saknas ett par sekunder upp för att vara med fullt ut och fightas om finalplatser.


En alltför tuff semifinal på knallhårda K4 500 m grusade förhoppningarna om vidare
avancemang för Elenius/Kopp/Blixt/Strand.
 

Ripas sjundeplats bäst i Parakanottävlingarna

VM bjöd på både Sprint- och Parakanotmästerskap. Bäst bland Parakanotisterna gick Helene Ripa som paddlade in som sjua på KL3 200 m i en tät final. Ett steg framåt jämför med niondeplatsen från fjolårs-VM även om det fanns förhoppningar om ännu mer framskjuten placering av Paralympics-femman Ripa. Filip Silvstrand Olsson på KL2 200 m tog sig till B-final där han slutade sjua, därmed 16:e totalt - fin prestation. Henrik Emanuelsson missade finalpaddling på VL3 200 m efter ett tufft heat där Henrik var med men inte hade marginalerna på sin sida.


16:e på VM! Filip Silvstrand Olsson nådde B-final i Racice och stod för karriärens
bästa internationella resultat hittills.
 

Återupplev VM

I stort bjöds det på ett händelserikt EM. Hemmanationen Tjeckien fick sitt guld genom Josef Dostal på K1 500 m. Övriga nordiska länder stod också för ett starkt mästerskap. Danmark toppade med tre medaljer, två gånger om Emma Jörgensen på 200 m och 500 m och ett silver till Rene Holten Poulsen på 500 m. Norge paddlade hem ett par topplaceringar och även Finland hade finalkänning under mästerskapet. 

Tyskland vann medaljligan både totalt sett och för Sprintgrenen med tolv medaljer (6 guld, 5 silver, 1 brons). Australien vann medaljligan för Parakanot med fyra guld.

Alla resultat från VM i Racice hittar ni här

Filmer från helgen finns på Planet Canoe

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info