Hoppa till sidans innehåll

Stensils och Nathell - drottning och kung i Nyköping!

21 JUL 2019 19:10
Sex intensiva SM-dagar i Nyköping är till ända i och med söndagens avslutande tävlingar. Massor av lopp i olika klasser där seniortoppen återigen intogs av Linnea Stensils och Martin Nathell.
  • Skapad: 21 JUL 2019 19:10

Nyköping, med arrangerande Nyköings Kanotklubb, dukade upp en SM-vecka med ypperliga förutsättningar. De tävlande kanotisterna, tillsammans med tillresta ledare, familj och publik, var inte sena att svara med högklassiga tävlingar, både individuellt i K1:an och i lag i K2:or, K4:or o stafettlag.

Stensils, Nathell och Menning - seniorsegrare i K1

Vaxholms Linnea Stensils tog storslam på K1-sträckorna, igen! På 200 m vann hon sitt sjunde raka guld och förlängde sviten från 2013 med ytterligare ett år. Hon vann före Melina Andersson, Bråvikenskanotisten som nyligen tog medalj på U23 EM, och Malmös Julia Lagerstam. På den inledande 1000 m-distansen vann Linnea före Lidköpings Karin Johansson (VM-silver på distansen 2017 och nu tillbaka i VM-truppen efter ett bli-mamma-uppehåll halva 2018/2019) och Ania Zagorska, Bengtsfors, även hon nybakad U23 EM-medaljör. På 500 m segrade Linnea före nämnda Melina som knep silvret och Karin som paddlade hem bronset. Det fjärde guldet kom på långloppet 5000 m där Linnea vann före Karin på andraplats och Ania på den tredje.

På herrsidan var det Ängelholms Martin Nathell som tog hem titeln som SM-kung! På 1000 m-distansen segrade han över Finspångs Jocke Lindberg som vann silver och Albert Petersson, Södertälje, som tog bronset. Guld och silver gick till Martin och Jocke även på 500 m, där var det dock Luleås Henrik Strand som tog bronset. På 5000 m-loppet spurtade Martin hem sitt tredje guld, före nämnda Henrik och Jocke.

På 200 m såg pallen dock annorlunda ut. Ingen rådde på Petter Menning, Vaxholm, när han bombade hem guldet före Löddes Theodor Orban och David Johansson, Brunnsviken.

Massor av spännande lopp - från ungdomar till masters

Även om seniorpallarna i K1 kortfattat lyfts fram här är det bara en liten del av en SM-vecka. Besättningsloppen i K2 och K4 är ofta de mest prestigefyllda. Många av landslagskanotsisterna återfinns i både K2 och K4 och i år bjöd inte minst damklassen på två spännande "comebacker". I Lödde KK:s K4:a återfanns OS- och VM-guldmedaljören Susanne Gunnarsson och i Jönköpings KK:s fyra satt Sofia Paldanius med. Det blev härliga guldfighter dessa två kvartetter emellan där de båda drog guldstrået på olika distanser. 

I ungdoms-, junior-, senior- och mastersklasser har det duggat tätt med fina prestationer. Från de som körde sitt första SM till de som i decennier utmanat sig själv och andra på SM-banorna. Alla värda en stor eloge för sitt mästerskapspaddlande. Precis som arrangerande Nyköpingsklubben som återigen har stött för ett väl genomfört arrangemang.

För de som inte har varit på plats i Nyköping har alla tävlingar kunnat följas via Livestream, en satsning som under de senaste åren tagit form utvecklats alltmer. Bra steg i rätt riktning för att göra sporten mer tillgänglig.

Drakbåts-SM

Det har inte bara varit Sprinttävlingar på programmet i Nyköping. Även Drakbåts-SM avgjordes på banorna. I mixedklassen kom tio båtar till start med 10 paddlare i varje, 100 Drakbåtspaddlare som gjorde upp - mäktigt! Starka Drakbåtsklubben Örnsberg var omutbara och tog en trippel på 200 m och en dubbel före Stockholms PK på 500 m.

Alla resultat finns att ta del av här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan

 


 KANOT I MEDIA


Alandia


 Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info