Hoppa till sidans innehåll

Taggad Svensk trupp på plats för Sprint & Parakanot-VM!

2017-08-21 23:40
Sprint- och Paralandslaget har levererat flera topp-prestationer under säsongen hittills. Nu står ett av huvudmålen för dörren när VM i Tjeciska Racice inleds på onsdag.
 • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

Säsongen 2017 har bjudit på många glädjande besked från både Sprint- och Parakanotisterna. Efter en intensiv start på tävlingssäsongen med både nationella och internationella tävlingar har den senaste månaden inneburit en hård träningsperiod med fokus på toppform inför stundande VM. VM-truppen presenterades efter Sprint-SM i Jönköping och sedan dess har laget även hunnit med ett läger på samma plats i augusti.

Den nya ledarstaben med Förbundskapten Peken Rönnestrand vid rodret är redo för sitt första VM och ser framemot att leda den 13 kanotister starka truppen på de fina banorna i värdstaden Racice. Nedan följer en presentation av truppen och vilka kanotister som paddlar upp till startlinjen på vilka distanser.

Damtrupp i världsklass

Inte minst har tjejerna levererat stort på bred front. Linnea Stensils och Karin Johansson slog till direkt när världscupsäsongen drog igång i maj/juni. Bland annat paddlade båda två upp sig på karriärens första VC-pallplats i K1, guld för Linnea på K1 200 m och brons för Karin på K1 1000 m.


Efter sjundeplatsen på OS i Rio har Linnea befäst sin position som en av
världens främsta under årets säsong.
 

Linnea fortsatte sedan med att ta dubbla medaljer på U23-EM i juni. På senior-EM i mitten av juli blev det nya finaler, både för Linnea i K1 och för Karin Johansson och Moa Wikberg i K2:an över 200 m. EM innebar även säsongsdebut för Helene Ripa som vann ett brons på KL3 200 m. Moa Wikberg har sedan även hunnit med U23-VM i slutet av juli där hon återigen såg till att Sverige fanns med i finalfältet. En final- och medaljtyngd summering av av säsongen från de svenska tjejerna såhär långt. På VM får vi se följande svenskor på följande distanser;

 • Linnea Stensils (23 år, Vaxholms KS): K1 200 m & K1 500 m
 • Karin Johansson (31 år, Lidköpings KF): K1 1000 m & K1 5000 m
 • Moa Wikberg (23 år, Karlstads PK) & Karin Johansson: K2 200 m & K2 500 m
 • Helene Ripa (46 år, Brunnsvikens KK): KL3 200 m


EM-Guld och Paralympics-femma 2016, EM-Brons 2017 - stämmer allt i Racice
kan det bli ytterligare en mästerskapsmedalj för Helene Ripa!

Samtliga har finalmeriter från årets säsong så visst finns här goda finalchanser på i princip samtliga distanser även om det kommer bli knallhårt att ta en av de nio finalplatserna. På ett par distanser kan det även vara slagläge för medalj om toppformen infinner sig optimalt. På K1 200 m med Linnea Stensils är det små, små marginaler som avgör. Hon har flera gånger om visat prov på att prestera som bäst när det gäller som mest, det lär bli spännande! Helene Ripa vann guld ifjol och brons på årets EM, dags för hennes första VM-medalj (åtminstone i kanot) kanske? Karin Johansson är otroligt stabil på 1000 m, bronset på världscupavslutningen i Belgrad visade att hon kan vara med högst upp.   

Herrtrupp på frammarsch 


Petter Menning har skördat stora VM-framgångar på specialdistansen K1 200 m
och är ett av Sveriges tyngsta finalhopp även under årets VM.

Det saknas inte färska minnen av världsklass i herrklassen heller. De senaste årens VM-gigant Petter Menning (medalj de tre senaste VM:en 2013, 2014, 2015) var tillbaka i A-final vid EM där han blev sexa. Ett glädjande besked efter ett par tävlingar med finalmissar. 22-årige Martin Nathell svarade för ett av karriärens absolut bästa lopp när hand paddlade hem ett brons på U23-VM i slutet av juli, i konkurrens med flera finalmeriterade kanotister från seniorsammanhang. Duon Joel Elenius och Jonny Blixt, två fjärdedelar av den svenska VM-K4:an var i final på K2 200 m under EM. Lägg därtill ett par vassa lopp av K4:an på 500 m som inte nått någon A-final men helt klart är med och nosar på de bästa besättningarna.

Såhär formerar sig herrtruppen på VM:

 • Petter Menning (30 år, Vaxholms KS): K1 200 m
 • Martin Nathell (22 år, Ängelholms RoKK): K1 500 m, K1 1000 m & K1 5000 m
 • Joel Elenius (23 år, Luleå KK) & David Johansson (23 år, Brunnsvikens KK): K2 200 m
 • David Kopp (31 år, Örebro KF) & Jonny Blixt (31 år, Bråvikens KK): K2 500 m
 • Henrik Strand (23 år, Luleå KK) & Albert Petterson (23 år, KFK Södertälje): K2 1000 m
 • Joel Elenius/David Kopp/Jonny Blixt/Henrik Strand: K4 500 m
 • Filip Silvstrand Olsson (20 år, Lidköpings KF): KL2 200 m
 • Henrik Emanuelsson (51 år, Tibro KK): VL3 200 m

Den bästa finalchansen ställs nog till rutinerade Petter Menning på 200 m. Övriga herrtruppen har alla goda chanser till många goda prestationer även om det lär bli tufft värre att ta en plats i A-final i en jämn och mycket hård konkurrens med övriga världskanotister. Erik Sandbacka var uttagen till den svenska K4:an och till K2:an på 200 m men tvingades lämna återbud efter att sviterna efter en skada han drog på sig tidigare under säsongen inte har släppt helt. Två VM-debutanter finns med i truppen, David Johansson och David Kopp. Johansson fanns med i VC-truppen och stod även för ett par finfina lopp under både EM och VM i U23-klassen. Kopp blev uttagen efter en sensationellt bra SM-vecka där han bl.a. tog silver på K1 500 m och nu får 31-åringen VM-debutera.


Kvartetten Elenius/Kopp/Blixt/Strand bildar den svenska herr-K4:an på 500 m -
en distans som fått hög status sedan den gjort entré på OS-programmet till 2020.
 

 

De båda Parakanotisterna på herrsidan, Filip och Henrik, har inte tävlat internationellt ännu i år och går ett svårtippat mästerskap till mötes. Båda var med och tävlade i maj 2016 när Sverige för första gången hade deltagande på Parakanot-VM under mästerskapet i Duisburg. Då paddlade Henrik VM-final och Filip B-final så visst finns det förhoppningar om framskjutna placeringar även på herrsidan i Parakanot-klasserna!


Filip Silvstrand Olsson och Henrik Emanuelsson utgör, tillsammans med Helene Ripa,
den svenska truppen till Parakanot-distanserna.
 

Följ VM

Den officiella VM-sidan med mer information och länkar till både resultat och livesändningar hittar ni här.

Den svenska truppens kanotisters framfart följer ni även via facebook-sidan Swedish Sprint Kayak Team, där dagliga uppdateringar och bilder från VM-arenan i Racice läggs ut.

En föraning om vad som väntar när världens bästa Sprint- och Parakanotister från närmare 70 länder gör upp om VM-medaljerna fås via VM-trailern nedan, nedräkningen är snart nere på noll...

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info