Hoppa till sidans innehåll

Tuffa race väntar en lovande Svensktrupp på Maraton-VM

2017-09-06 09:52
Ett hungrigt Maratonlandslag är framme vid årets höjdpunkt efter en säsong med flera höjdpunkter. Nu väntar de på att få dra igång VM-tävlingarna i Sydafrika som inleds imorgon.
  • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

Sydafrika, ett mekka för kanotlånglopp i olika former och med ett av världens vassaste Maratonlandslag, står i år som värd för Maraton-VM.

Mästerskapsveckan är redan igång i Pietermaritzburg i och med att Masters-klasserna har avgjorts under måndag och tisdag. Där Sverige bl.a. tog ett silver genom Ove Emanuelsson i måndags. Masterskanotisterna avslutade med K2-lopp under tisdagen där det blev nya svenska framgångar. Ove körde snabbt med en K2-partner från Sydafrika, även svenska K2:an med Lasse Ekberg och Lasse Heintz stod för ett fint lopp.

Juniorerna Johansen & Lagerstam först ut

Och nu är det alltså dags för juniorerna och seniorerna i Maratonlandslaget att dra igång tävlingarna. Imorgon, torsdag, kör juniorerna K1. För svensk del kör Alva Johansen och Julia Lagerstam. De båda har under stora delar av säsongen fokuserat på sprintdistanserna och var bl.a. en del av JVM-laget i Sprint tidigare i sommar. Under Höstregattan den gångna helgen klev de för första gången upp i seniorklassen och lyckades knipa finalplatser båda två. Imorgon är det dock juniorklassen som gäller och det lär bli tuffaste möjliga motstånd, inte minst av starka ungerskor som alltid finns med i toppen i såväl junior- som seniorklasserna. Alva och Julia drar iväg på deras 19 km långa K1-lopp kl.09.00 imorgonbitti, fem varv med totalt fyra insprängda lyft väntar innan ett kortare spurtvarv återstår mot mål. På fredag morgon väntar sedan samma bana när Alva och Julia kör K2 tillsammans.

Spännande seniortävlingar att vänta

Det svenska seniorlaget har tagit kliv framåt in till årets säsong. Under EM i början av juli stod bl.a. Jocke Lindberg och Emil Torstensson för ett K2-lopp i världsklass när de blev femma. Jocke och Emil bildar såklart K2-par även till VM och avslutar mästerskapet med deras K2-lopp över 30 km på söndag. Under EM-loppet visade de prov på väldigt hög kapacitet. De var inte alls med i täten inledningsvis men jobbade metodiskt upp sig under loppets gång. Hittar de rätt i positionskriget under de första kilometrarna under VM-loppet och landar rätt i klungorna som bildas kan de mycket väl vara med och slåss om en långt framskjuten placering.

Bland damerna har Emma Andersson visat att hon har hög kapacitet. Under EM öppnade hon starkt men råkade ut för strul längs loppet och halkade ner i resultatlistan. Emma har varit på plats i Sydafrika sedan ett par veckor tillbaka och tränat tillsammans med en stark träningsgrupp. 30-åringen från Huskvarna har gott om mästerskapsrutin och bör kunna vara med och slåss om en plats i tätklungan i det 26 km långa loppet under VM. 


Emma Andersson är i bra slag inför stundande VM-lopp!

Jocke Lindberg kör även K1 i seniorklassen på lördag. 30 km väntar, bestående av åtta varv med sju lyft samt ett sista kortare spurtvarv. Jocke har visat hög K1-klass under säsongen. Han var bl.a. femma på den kortare Shorttrack Marathon-distansen på EM. Det kommer att gå undan från start och inte minst lär hemmafavoriten Hank Macgregor, fjolårets världsmästare i både K1 och K2, vara väldigt taggad att ta hem guldet inför hemmapubliken. Jockes sprintkvaliteter lär komma väl till pass för att vara med och hugga om en plats i någon av de främsta klungorna. 

I U23-klassen kommer två svenska herrar till start i deras 26 km-lopp på fredag em. Bråvikenspaddlarna Emil Torstensson och Emil Svensson har en fin säsong bakom sig, där förstnämnda Emil som sagt toppar säsongen hittills med femteplatsen från EM. Emil Svensson har till stor del även fokuserat på sprint under säsongen och bl.a. kört både K2 och K4 med landslaget på världscup och U23-mästerskapen och i helgen tog han en välmeriterande tredjeplats på K1 1000 m under Höstregattan. Goda möjligheter för fina lopp!

Det finns alla förutsättningar för ett spännande mästerskap för den svenska truppen på plats under ledning av Danny Hallmén och Johan Johansson. Lycka till önskar vi er alla!

Följ Maraton-VM

Torsdag

09:00 – K1 Junior Dam: Alva Johansen och Julia Lagerstam

Fredag

09:00 – K2 Junior Dam: Alva Johansen/Julia Lagerstam

14:45 – K1 U23 Herr: Emil Svensson och Emil Torstensson

Lördag

11:50 – K1 Senior Dam: Emma Andersson

14:45 – K1 Senior Herr: Joakim Lindberg

Söndag

12:00 – K2 Senior Herr: Joakim Lindberg/Emil Torstensson

Loppen och resultat kan hittas via VM-sidan

Loppen livesänds här: https://www.youtube.com/user/CanoeKayakTV

Följ även Maratonlandslaget via deras facebooksida: https://www.facebook.com/swedishmarathonkayakteam

Nedan lite maratoninspiration!

 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info