Hoppa till sidans innehåll

Världscup I, Sprint, Poznan - nu börjar det!

22 MAJ 2019 17:27
Imorgon, torsdag, inleds Världscup I i Poznan för Sprintlandslaget. Därmed kickar en spännande internationell säsong igång med många intressanta svenska starter!
  • Uppdaterad: 22 MAJ 2019 17:27

Från torsdag till söndag avgörs årets första världscup i polska Poznan. Den svenska truppen anländer den polska kanotstaden under onsdagen, testar banorna och drar sedan igång under torsdag em. Har ni panik för att ni inte har koll på vem som kör vad och när, hur ni bäst följer tävlingarna, när ni ska hålla en extra tumme etc. så kan ni sitta lugnt. Vi har allt ni behöver veta inför helgens tävlingar!

Truppen - vem kör vad!?

En 13 kanotister stark trupp togs ut till VC I efter årets inledande tävlingar i Köpenhamn och Jönköping. Tillsammans formar de en stark trupp som lär ha en handfull goda finalchanser. Konkurrensen kommer dock vara knallhård, det är OS-kvalår vilket innebär att alla har satsat lite extra för att förbereda sig maximalt inför kvalet som stundar i augusti när VM går av stapeln. Något som lär märkas av redan nu inledningsvis även om det fortfarande återstår viktiga månader fram till huvudmålet för de allra flest - VM i Szeged.

Distsans 

Namn

Namn

Herrloppen

K1 200

Petter Menning

Theodor Orban

K1 500

Jocke Lindberg

K1 1000

Martin Nathell

Albert Petersson

K1 5000

Jocke Lindberg

Henrik Strand

K2 500

Theodor Orban/David Johansson

Henrik Strand/Jocke Lindberg

K2 1000

Martin Nathell/Albert Petersson

K4 500

Theodor Orban/Henrik Strand/Jocke Lindberg/David Johansson

Mixloppen 

K2 500 Mix

Linnea Stensils/Martin Nathell

Moa Wikberg/Albert Petersson

Damloppen 

K1 200

Linnea Stensils

Melina Andersson

K1 500

Linnea Stensils 

K1 5000

Julia Lagerstam

Ania Zagorska

K2 500

Melina Andersson/Moa Wikberg

Julia Lagerstam/Ania Zagorska

K4 500

Melina Andersson/Moa Wikberg/Julia Lagerstam/Ania Zagorska

Finalhugg och medaljchanser

Med 2018 i minnet är det några svenska kanotister resten av världen lär behöva se upp med under säsongen, kanske redan nu i helgen!? Nedan listar vi några höjdpunkter inför tävlingarna i Poznan:

  • Linnea Stensils, K1 200 & 500 m: hade en magisk säsong ifjol då hon bl.a. vann både sin första VM-medalj och kammade hem den totala världscupen. Formtoppen kom som planerat till VM i Portugal efter ett säsongsupplägg som medvetet höll i grundträningen längre in än vanligt på säsongen. Den grundtanken finns med även in i årets säsong. Linnea åkte bl.a. på skidläger på hög höjd under våren istället för att lägga den tiden i kanoten. Även om toppformen inte ska vara på plats än håller hon en hög nivå och lär vara med i en förväntad tät kamp om både final- och pallplatser.
  • Martin Nathell - K1 1000 m: var tiondelar från finalpaddling på favoritdistansen på såväl Världscup som EM. Visade sen världsklass under U23-VM när han bärgade guldet, går en spännande säsongsöppning till mötes i år.
  • Petter Menning, K1 200 m: fick fjolårssäsongen förstörd av en armbågsskada. Nu är 200 m-specialisten tillbaka och lämnar en mycket fin grundsäsong bakom sig. En fingervisning om att snabbheten är tillbaka gavs i Jönköping när den nationella premiären hölls för ett par veckor sedan, då segrade Petter övertygande.
  • Martin Nathell/Albert Petersson, K2 1000 m: nådde världscup- och EM-final 2018 och avslutade säsongen med ett fint VM där de slutade 11:a. Stod för en fin premiärhelg i Köpenhamn där de vann 1000 m-loppet och kom tvåa på halva distansen, klar finalchans i helgen.
  • Mix-K2:orna: Wow - ICF kopierar det svenska succékonceptet med mixade besättningslopp! Och Sverige svarar upp med två högintressanta besättningar på K2 500 m. Ovan nämnda Nathell och Stensils formar en duo och Albert Petersson kör i par med Moa Wikberg. Ovisst på förhand men visst finns det förutsättningar för mycket fina svensklopp på denna distans!
  • Melina Andersson/Moa Wikberg, K2 500 m: nykomponerad K2:a till förra året som hittade varandra direkt och stod för ett mycket fint VM tillsammans. Nu får de chansen igen på denna alltid jämna distans där tiondelar kommer att avgöra.
  • K4:orna: Sverige mönstrar både en herr- och dam-K4:a på 500 m. I slutet av förra året sattes herrbåten ihop och de har sedan samkört tillsammans en hel del under höst/vinter/vår. Tävlingsdebuterade ihop i Köpenhamn där de paddlade in som två bakom Danmark. Erik Sandbacka, som precis som Menning dragits med skada siktade på att göra internationell comeback i Poznan. Dessvärre drabbades han av förkylning och har stannat hemma i Sverige. Jocke Lindberg tar därmed hans plats i K4:an och kommer även att köra K2 med Henrik Strand. Damernas kvartett blev även de tvåa i Köpenhamn, då en rätt bra bit upp till den mycket starka danska fyran. Ytterligare några pass har nu avverkats tillsammans och det finns potential och timing i besättningen. Platser i A-finalen lär bli väldigt tufft på denna distans där världens bästa samlas i alltid stenhårda race, men ett par fina besked inför säsongsfortsättningen är att vänta.
  • De båda K4:orna splittras även upp till K2 500 m där förutom ovan nämnda Melina/Moa får sällskap av Julia/Ania på damsidan och Theodor/David samt Henrik/Jocke bildar starka duos.
  • K1 5000 m: intressanta svenska starter på både herr- och damsidan. Jocke Lindberg och Henrik Strand utgör två starka kort på herrsidan där båda har kapacitet för topp 10-placeringar. Julia Lagerstam och Ania Zagorska likaså på damsidan.

Följ tävlingarna

Sprintlandslaget följs alltid bäst via: Swedish Sprint Kayak Team

Resultat, livesändningar, startlistor, information etc. hittar ni här: VC I, Poznan

Livesändningar hittas även via ICF:s youtubekanal: Planet Canoe

Eurosport 2 sänder även direkt från Poznan under lördagen och söndagen, knappa in och heja fram de svenska kanotisterna!


Dags för en ny säsong för fjolårets kanon Linnea Stensils. Två K1-distanser
samt en Mix-K2 står på schemat i helgen!


Första VC-finalen för Martin Nathell och Albert Petersson kom i Duisburg förra året,
klara reprismöjligheter nu i helgen i Poznan.Moa Wikberg och Melina Andersson gick starkt i K2:an på VM ifjol. Känslan är att båda tagit ytterligare ett kliv in mot 2019, blir spännande att se dem i helgen, både i K2:an och i K4:an tillsammans med Julia Lagerstam och Ania Zagorska. Theodor Orban och David Johansson stod även de för ett par fina VM-lopp 2018. Nu kör de K2 igen och dessutom K4 tillsammans med Henrik Strand och Erik Sandbacka.


Tävlingssugen - Petter Menning is back! En mycket intressant start på getingboet K1 200 m...

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logoAnnons kanotled Nissan
 


 KANOT I MEDIA


Alandia


 Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info