Hoppa till sidans innehåll

Världscuppremiär för Sprint- och Parakanotisterna!

2017-05-24 15:37
En 14 kanotister stark trupp åker ner till Szeged för att ta sig an resten av världseliten med start på fredag. En spännande trupp med både OS-meriterade världskanotister och världscup-debutanter!
 • Uppdaterad: 2017-09-13 10:53

På fredag inleder det svenska kanotlandslaget (Sprint och Parakanot) sin internationella säsong då världscupen i ungerska Szeged väntar. Därefter blir laget kvar i Ungern och redan nästa helg är det ytterligare världscuptävlingar i Belgrad.

Det är en förväntansfull världscuptrupp på totalt 14 kanotister, både rutinerade världsstjärnor och färska debutanter. Under ledning av ännu en världscupdebutant, åtminstone i kanotsammanhang; förbundskaptenen Per-Erik ”Peken” Rönnestrand, som presenterade den svenska VC-truppen efter uttagningstävlingarna i Nyköping den 13-14 maj.

Fyra av fjolårets OS/Paralympics-kanotister finns med i truppen och de största förhoppningarna riktas nog mot två blixtsnabba Vaxholmskanotister, Petter Menning och Linnea Stensils, som båda var med i toppen under 2016 och öppnat årets säsong lovande. Intressant start även på Helene Ripa som nyligen gått ut med att hon avslutar skidkarriären. Szeged blir hennes första kanottävling för året.

Mer info om världscuptävlingarna i Szeged finns här: http://szeged2017.com/

Tävlingarna livesänds via Planet Canoe

Följ även laget på facebook: https://www.facebook.com/swedishsprintkayakteam/?fref=ts

Runt 800 kanotister från 66 nationer kommer till start i Szeged, där Sverige mönstrar följande kanotister på de olika distanserna.

Damer

K1 200 m & K1 500 m

 • Linnea Stensils: Slog igenom stort förra året och toppade med en sjundeplats på OS i Rio på 200 m. Visade i Nyköping att hon tagit ytterligare ett kliv efter en bra träningsvinter och vann såväl 200 m och 500 m som 1000 m. K1 200 m får fortfarande ses som starkaste distansen, klar toppchans i Szeged. Linnea kliver även upp och kör 500 m, en distans där hon är oprövad internationellt men även här finns goda chanser att vara med och hugga högt upp i semifinalen, kanske hela vägen till en final.
 • Moa Wikberg: Blev inget OS 2016 men Moa visade istället hög internationell klass på U23-VM och avslutade fjolårssäsongen starkt. Öppnade årets säsong i Nyköping med två andraplatser och får nu chans att mäta sig individuellt även i Världscup-sammanhang. Jämn på såväl 200 m som 500 m.

K1 1000 m

 • Karin Johansson: truppens mest rutinerade går en ny säsong till mötes, efter OS-året som slutade med en tiondeplats på K2 500 m. Valde att stå utanför landslaget under vintersäsongen men ansluter nu för VC-tävlingarna. En allround-kanotist som vann 5000 m-loppet i Nyköping och får nu chansen på 1000 m i Szeged där hon mycket väl har kapacitet för finalpaddling.

KL3 200 m

 • Helene Ripa: Fjolåret innebar ett genombrott med VM-final, EM-guld och en historisk start i Paralympics när Parakanot gjorde entré i Rio. Helene svarade för en grym insats i Rio på 200 m och slutade femma. Nyligen gick hon ut med beskedet att hon avslutar skidkarriären och satsar fullt ut på kanot från och med i år. Trots en stark utveckling förra året lär det finnas mer att hämta, tävlingsdebuterar för i år i Szeged med klart toppchans.

K2 500 m

 • Karin Johansson/Moa Wikberg: En duo som paddlat mycket K4 tillsammans och känner varandra väl i besättningssammanhang, dock första gången internationellt i en K2:a. 500 m är en distans som passar både Karin och Moa väl, Karin med dubbla OS på distansen (2012 & 2016) och Moa med bl.a. ett K2 500 m-guld från Junior-EM i bagaget.

Herrar

K1 200 m

 • Petter Menning: Har dominerat 200 m i Sverige i snart 10 år och även radat upp internationella mästerskapsmedaljer. I OS-debuten förra året blev det stolpe ut i den stenhårda konkurrensen, medaljambitionen byttes ut mot en tiondeplats, men gott om lärdomar inför kommande år fram mot Tokyo 2020. Lär, i vanlig ordning, bli tätt på 200 m även nu i Szeged med Petter i allra högsta grad med bland toppnamnen.
 • Erik Sandbacka: Tråcklade sig förbi nålsögat som kanotens kvalregler innebär och fick en OS-plats på K2 200 m ifjol, men nekades av SOK och fick inte en plats i OS-truppen. Har under vintern dragits med skada men är sedan i våras tillbaka fullt ut och visade i Nyköping att snabbheten är tillbaka då han blev tvåa på 200 m. Nu får han chansen på K1 200 m på världscupen. Given i semi, kanske det bär hela vägen till final.

K1 500 m

 • Martin Nathell: Seger på 500 m i Nyköping. Körde framförallt K1 1000 m internationellt förra året men håller hög klass även på halva distansen. Övre halvan i en semifinal känns inom klart räckhåll.
 • Jonny Blixt: Paddlade in som tvåa bakom Nathell på 500 m i Nyköping. Har de senaste åren utvecklat sin uthållighet i och med satsningen på framförallt K4 1000 m. På 500 m kommer den uthålligheten, tillsammans med de forna sprintkvaliteterna, att komma väl till pass.

K1 1000 m

 • Martin Nathell: Vann även 1000 m i Nyköping och lämnade fjolåret med flertalet fina prestationer internationellt på distansen. Möter den samlade världseliten på 1000 m och det lär bli full fart redan från försöksheatet, en semiplats känns given. Digert schema under världscuptävlingarna med både K1 och K4.

K2 500 m

 • Joel Elenius/David Johanson: En duo som gått starkt tillsammans tidigare, då på 200 m. Var långt framme i K1-finalen i Nyköping på både 200 m och 500 m. Får de ihop 500-rytmen i K2:an tillsammans kan det gå fort i Szeged.
 • Jonny Blixt/Henrik Strand: Vann testloppet på distansen i Nyköping. Två duktiga besättningspaddlare som även ingår i den svenska världscup-K4:an

K2 1000 m

 • Emil Svensson/Anton Andersson: Överraskade lite extra i Nyköping och svarade för fina prestationer såväl i K1 som i K2-testloppen tillsammans. Blir världscup-debut för de båda på den klassiska K2 1000-distansen.

K4 500 m

 • Martin Nathell/Joel Elenius/Jonny Blixt/Henrik Strand: K4 500 m lockar nu de vassaste kanotisterna när distansen är på gång att göra OS-entré. Kvaliteter från både 200 m och 1000 m behövs och möts nu på 500 m. I K4:an är det i princip full fart, men under kontroll, som gäller för att kunna vara med och konkurrera. Kommer bli tighta lopp.
 • David Johansson/Emil Svensson/Anton Andersson/Albert Friman: EnU23-besättning med flera världscupdebutanter som nu får möta världseliten på en distans som lär bli rafflande.

Mixed-klass

 • Karin Johansson/Henrik Strand: En nyhet inför tävlingarna i Szeged är ett test på en 3000 m-stafett i mixlag på två kanotister från varje land. Tre sträckor var på 500 m och den svenska duon med Karin och Henrik har gott om lämpliga kvaliteter med både fart och uthållighet. Flera nationer mönstrar deras toppkanotister i mixed-stafetten och endast fyra finalplatser står på spel – det lär bli spännande och hårda lopp med full fart från start.  

Världscup, Belgrad

Den svenska truppen stannar i Ungern veckan efter tävlingarna i helgen för att träna och ladda om inför kommande världscupavslutning i Belgrad. Vi återkommer såklart med både rapporter från Szeged och uppsnack inför tävlingarna i Belgrad. 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info