Hoppa till sidans innehåll

Världscuppremiär med mersmak!

2017-05-29 06:56
Helgens världscuptävlingar i Szeged bjöd på många fina Svenska prestationer. Klart bäst gick damerna med finalpaddling på samtliga K1-distanser och dessutom Silver för Helene Ripa!
  • Uppdaterad: 2017-11-22 11:05

Det var damerna som stack ut allra mest under helgens världscup i ungerska Szeged, svenskor i final på samtliga K1-distanser och dessutom silver till Helene Ripa i Parakanot!

Stensils befäste sitt internationella genombrott

Linnea Stensils hade en fantastisk helg i Szeged. Hon följde nu upp fjolårets genombrott (bl.a. OS-sjua, K1 200 m) med att befästa sin position som en av världens främsta - och nu dessutom på 500 m-distansen. Hon vann såväl sina försök som semifinaler på K1 200 m och K1 500 m. Väl i finalerna var hon med i toppen hela vägen. På 500 m hade hon endast dryga sekunden upp till pallen och ytterligare två sekunder upp till ryskan Aniushina som vann. På 200 m skiljde den endast 0.8 sekunder upp till vinnande ungerskan Lucz och 0.3 sekunder upp till pallen. Ett besked med efertryck - Linnea Stensils paddlade in sig i den absoluta världstoppen i och med helgens tävlingar!

På 1000 m var det Karin Johanssons tur att ta sig hela vägen fram till final. Hon stod för en trygg resa fram till finalen med övertygande paddling, väl i finalen drog Bodonyui (Ungern) och Bull (Australien) iväg och körde om segern. Efter dessa två var det jämnare och när Karin paddlade in som sexa hade hon knappa sex sekunder upp till pallen.


Världscupsexa - Karin Johansson paddlade in en topplacering på k1 1000 m!

Även den tredje sprinttjejen, Moa Wikberg, hade en bra helg. I par med Karin Johansson blev de trea i B-finalen på K2 500 m och därmed en tolfteplats totalt. Moa stod även för två fina K1-distanser där hon som bäst blev 7:a i B-finalen på 200 m. 

Silver till Helene Ripa

Parakanot finns nu med som ett givet inslag i samband med världscuperna i Sprint och Paralympics-femman från 2016, Helene Ripa, öppnade säsongen 2017 urstarkt och bärgade ett silver i Szeged. Åt fransyskan Moreau fanns inte mycket att göra något åt denna gång, hon vann med knappa två sekunder. Det var desto jämnare om silvret där Helene till sista lyckades hålla Scarff (Kanada) bakom sig med dryga tiondelen. Silvret var Ripas andra medalj i internationella sammanhang, att addera till EM-guldet från Moskva ifjol. 


Det blev ett världscupsilver i Szeged - grym säsongsöppning av Helene Ripa! 

Menning nådde längst bland herrarna

I herrarnas 200-lopp var det knallhårt om finalplatserna. Petter Menning vara bara drygt två tiondelar efter segraren i sin semi men ändå "bara" fyra och missade därmed finalplatsen. Det blev därmed en plats i B-finalen där han paddlade in som trea, även där endast två tiondelar bakom segraren. Dock en helt ok och godkänd premiär av Menning som får finslipa lite ytterligare inför resten av säsongen för att få de där tiondelarna på sin sida istället.

Det blev ytterligare två B-finalplatser för de svenska herrarna. Joel Elenius och David Johansson darrade lite i försöket på K2 500 m men hämtade sig till semifinalen och stod sen för ett riktigt fint lopp i B-finalen där de slutade fyra.

Även K4:an på 500 m, med Martin Nathell, Joel Elenius, Jonny Blixt och Henrik Strand, stod för ett par fina lopp där det slutligen blev en åttondeplats i B-finalen, tre sekunder från toppen.

Premiär för mixed-stafett

En nyhet i världscupsammanhang var den mixed-stafett som kördes över 6*500 m. Fyra mixade par i varje heat där endast fyra finalplatser stod på spel för den kvartett med de snabbaste tiderna i försöken. Sverige radade upp Karin Johansson och Henrik Strand som tillsammans stod för ett fint race. Det blev en andraplats i heatet men det saknades några sekunder för en plats i finalen.

Belgrad nästa

Redan nu till helgen väntar ytterligare världscuptävlingar för den svenska truppen, som i veckan stannar kvar i Ungern för att träna och ladda om inför Belgrad. Tävlingarna i Szeged gav många positiva besked, det finns alla anledningar att se framemot kommande helgs tävlingar!

Resultat, Szeged

Samtliga resultat från helgens tävlingar i Szeged hittar ni här. På sidan hittar ni även repriser från livesändningarna som flödat hela helgen från samtliga lopp.

Mer uppdateringar och bilder från det svenska laget hittar ni alltid på facebook-sidan Swedish Sprint Kayak Team.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

errea logo


wwl_logo_blueAnnons kanotled Nissan


KANOT I MEDIA 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155-209080
E-post: This is a mailto link

Se all info