Hoppa till sidans innehåll

Råd och tips till ny kanotist

Här finns tips och råd om bland annat paddlingsteknik, vilken utrustning som är lämplig och hur man packar kanoten. Du hittar även viktig information om nedkylning, räddning i kajak, navigering och allemansrätten. Lycka till med paddlingen!
  • Skapad: 22 APR 2014 09:00
Förstasida_RådoTips2016

Råd och Tips till dig som vill paddla kanot

I samarbete med Transportstyrelsen, har Svenska Kanotförbundet, tagit fram en broschyr med råd och tips till dig som vill paddla kanot. Klicka på bilden till vänster för att ta del av innehållet och/eller beställ broschyren från Sjösäkerhetsrådet genom att maila Lars-Göran Nyström: This is a mailto link. För er som möter nya kanotister, på en förening eller en godkänd kanotcentral passar det utmärkt att ha broschyren i era lokaler och dela ut.

Läs och öva - så blir dina kanotfärder både roligare och säkrare!

Sveriges vattensystem är som gjort för paddling. I kombination med allemansrätten ger vår skärgård, våra åar och tusentals sjöar fantastiska möjligheter till ett berikande friluftsliv. Med den här broschyren vill vi förmedla grundläggande kunskaper om hur du paddlar på ett tryggt och säkert sätt för att kunna njuta fullt ut.

Vi kan paddling!

Tveka inte att höra av dig till några av våra kanotföreningar, godkända kanotcentraler eller till oss på Svenska Kanotförbundet om du har funderingar kring paddling. Vi finns över hela Sverige och hjälper dig gärna! Vår verksamhet riktar sig till alla som vill paddla, oavsett ålder, förutsättningar eller mål med sin paddling.

 

Kanoter är lätta farkoster som är spetsiga i ändarna och paddlas med enkel- eller dubbelbladig paddel.

Kanadensaren var de nordamerikanska indianernas farkost, med stor lastförmåga som viktig egenskap.

Kajaken utvecklades av eskimåerna för att göra det möjligt att jaga och fiska i ofta ganska stormiga vatten.Idag finns många olika modeller anpassade till olika förhållanden och användningsområden. Ett enkelt exempel; en lång köllinje ger kajaken kursstabilitet, en kort köllinje gör kajaken lättsvängd.

Vilken kajak som passar dig går inte att säga, det beror på din kropp -långa/korta ben, din balans, var du vill paddla, ska du ha last med dig osv. Du bör prova olika kajaker för att hitta en modell som passar dig och dina behov.

Det finns en lång rad olika kanoter på marknaden - både kanadensare och kajaker - för att hitta rätt bör du testa flera modeller. Kanotcentraler och klubbar kan ofta hjälpa dig att testa olika modeller. Modellerna är anpassade för olika användningsområden och har olika egenskaper.

Vissa enkla skillnader kan vara bra att känna till. En vanlig turistkanadensare rymmer mycket packning och är lätt att stuva. Den är gjord för lugna, skyddade vatten och är direkt olämplig i vatten där vågorna kan slå in.

Vid ett första test kan än kajaken, men tänk på att det krävs stor skicklighet för att hantera en kanadensare vid sjögång och stark vind.

Lita på paddeln
Kanoten är inte så ostadig som den ser ut. En stor del av balansen sitter i paddeln, när du har lärt dig att hantera paddeln korrekt så blir din balans mycket bättre. Det innebär att det är viktigt att börja i en riktigt stadig kanot så att du lär dig tekniken innan du testar rankare kanoter och/ eller besvärligare väderförhållanden.

Du behöver grundkunskaper
Som ett slutligt "produktprov"

Flytväst
Om du hamnar i kallt vatten är det risk att andningen låser sig. Det kalla vattnet mot ansiktet kan också starta en okontrollerad andning- hyperventilation - som på kort tid gör att du blir omtöcknad och i stånd till oöverlagda handlingar. Därför är det livsviktigt att du alltid har flytvästen på - och att den är knäppt - oavsett väder, vind och vattendjup. Det är viktigt att flytvästen passar bra så att du kan paddla utan hinder och att den sitter bra även när du hamnar i vattnet. Det är en fördel att testa en flytväst i vatten innan du ger dig ut i kanoten så att du vet hur den fungerar i praktiken.

Utrustning och packning
När det är vackert väder kan det vara lockande att paddla ut i bara t-shirt, shorts och naturligtvis flytväst. Gör aldrig det om det inte är en mycket kort tur. Vädret kan slå om mycket snabbt ibland, dessutom tar solstrålarna extra hårt på vattnet och det är lätt att bränna sig för mycket om du inte kan klä på dig mera. Det finns ett enkelt sätt att klara plötsliga väderomslag. Ta för vana att alltid ha med en vattentät "kanotpåse" med reservkläder, reservproviant, förbandsartiklar och reparationssats (ex kniv, lina och "silvertejp"). Vid behov även reservglasögon, stormtändstickor, pannlampa. Regnställ och dryck bör också finnas med lättillgängligt. Om du inte har en vattentät kanotpåse kan du göra en genom att stoppa dina saker i en plastpåse. Se till att ha ett par dm över i toppen som du kan trycka ihop, vik den delen med 2-3 veck och knyt till med ex ett snöre så får du en vattentät påse. Stoppa den i en väska eller ryggsäck så att plastpåsen inte riskerar att nötas sönder.

Sittställning i kanadensare
I kanadensare kan ni sitta på sitsarna, det är bekvämast. Om du vill ha extra bra balans kan du stå på knä med knäna på ett liggunderlag och vitt isär. Stjärten vilar mot tvärträ eller sitsens kant. I kajaken sitter du med ryggen fri från sargen och fotstöden inställda så att benen är lätt böjda. Då kan du använda benkraft för att vrida kroppen i paddeldraget. Om du pressar knäna mot kajakens sida/däck kan du snabbare känna kajakens rörelser men din rörlighet och vridning begränsas. Om du vill göra en eskimåsväng måste du kunna klämma fast dig för att inte ramla ur kajaken.

Hur packar du kanoten?
I en öppen kanadensare eller kajak utan vattentäta skott packar du kläder, sovsäck och annat i vattentäta kanotpåsar som du fäster i kanoten. Då tjänar de som extra flytelement, samtidigt som de är säkrade i kanoten.

Om du inte har testat att kanotens vattentäta skott verkligen är vattentäta bör du utgå från att det kan komma in lite vatten även i dessa utrymmen. Även lite vatten kan göra livet besvärligt om ex sovsäcken blir blöt. I kanadensaren placeras packningen normalt i mitten. Vid sidvind kan packningen med fördel flyttas framåt eller bakåt beroende på vindriktningen för att underlätta styrningen.

Den sammanlagda flytkraften bör motsvara minst 100 liter luft. Då kan du klättra upp i kanoten och tömma den. Flytkraften ska fördelas så att kanoten flyter vågrät i vattenytan även om den är vattenfylld. Ett öskar bör finnas fastsatt, lätt tillgängligt för att underlätta tömningen av kanoten.

Att stiga i och ur kanoten
Det första du ska lära dig är att kliva i och ur kanoten på ett säkert sätt. Enklast är det att fråga den som lånar det s k ytterdraget. Sätt i paddeln som figuren visar. Börja inte draget förrän paddeln är helt i vattnet. För paddeln i en cirkelrörelse med armen på dragsidan rak under hela draget. Den andra armen håller du nära kroppen och med paddeln lågt. Utnyttja bålrotationen och pressa med den dragande sidans knä och fot.

Styra kanoten
Om kajaken är utrustad med roder kan du styra kajaken med fötterna. Du kan också svänga kanoten med kanoten eller bromsa med paddeln då svänger kanoten mot paddelsidan.

En kombination av ytterdrag/ bromstag ger en snabb sväng. Om du ska paddla där det är risk att slå i botten bör du ha ett släproder, en skädda eller vara utan roder.

"Låg stöttning". Du får en stödjande kraft genom att bestämt trycka paddelns baksida mot vattenytan. Du orkar bättre om du vickar upp armbågen rätt över paddelskaftet. Räta upp kanoten genom att "rotera" in den under kroppen med hjälp av knän och höft - den s k "höftknycken" - och inte genom att försöka skjuta upp din egen vikt över kanoten. Har du fart får du en stödjande kraft genom att sätta bladet i en liten vinkel mot vattenytan med den ledande kanten högst (ca 3-4 cm). Motsvarande bärande vattenström kan du åstadkomma genom att svepa paddeln efter vattenytan oavsett om kanoten ligger stilla eller rör sig.

Tekniken som vi beskriver här i häftet är ytlig och vill du lära mer bör du gå en kurs som kanotcentraler och kanotklubbar genomför eller ta kontakt med Friluftsfrämjandet som också har kanotverksamhet på många orter.

Framåtdrag
I ett framåtdrag förs paddeln bakåt nära kanoten. Olika paddelmodeller ger paddeln olika banor i vattnet. Vrid överkroppen utan att luta dig framåt. Sätt i paddelbladet långt fram med sträckt arm och koppla på bålrotation, bibehåll rotationen genom hela draget. Bladet ska föras på konstant höjd i vattnet genom hela draget, med bladets överkant strax under vattenytan. När handen är strax framför höften, tar du upp paddeln ur vattnet genom att underarmen lyfts parallellt med vattenytan upp till axelhöjd. Kroppen ska nu vara vriden åt andra hållet och du ska vara i läge för att sätta i det andra bladet. Observera att armarna hålls relativt raka genom hela draget. Paddelbladet är effektivast när det är vinkelrätt mot vattenytan, så länge du endast önskar drivkraft.

Du kan även sänka armbågarna -låg stil- den är inte effektiv men paddeln kommer längre ut, det blir stabilare och belastningen på axlarna minskar något. 

När du vill ha stöd av paddeln, t ex vid gropig sjö, sätter du i paddeln som tidigare, men vrider sedan paddelbladet så att paddelbladet hamnar i läge för låg stöttning.

Öva, öva och öva
Genom att öva på de olika dragen tills de blir automatiska, erövrar du en kontroll över kanoten som gör att du känner dig trygg även när vågorna växer sig stora. Tänk dock på att alltid färdas efter förmåga. Håll dig nära land om det inte är skarpa kanter (stup, kajer) som gör att vågorna reflekteras nära land eller om det är långgrunt så att vågorna börjar bryta nära land. Då kan det vara klokt att paddla en bit längre ut, men undvik att sätta dig i en situation du inte behärskar.

J-draget ger rak kurs
Paddlingstekniken för kajak och kanadensare är ungefär densamma. Den stora skillnaden ligger i kurshållningen. Både en- och tvåmans-kanadensare svänger från akterpaddlarens paddelsida, något som förhindras genom att du avslutar draget med ett s k J-drag. I tvåmanskanadensare utförs J-draget endast av akterpaddlaren. Vid J-drag ritar paddeln ett J med bågen bakåt/utåt.

När paddeln når höften tryck tummen framåt, vrid dragsidan av paddeln utåt, då styr paddeln mot paddelsidan. (Man kan även använda paddeln som ett roder).

Viktigt att veta om nedkylning
Att veta hur du ska bete dig när du hamnar i kallt vatten - eller när du räddar någon ur vattnet - kan vara livsviktigt. Både för dig själv och andra.

Människan blir snabbt nedkyld i vatten. Omedelbara reaktioner kan vara att andningen låser sig helt, eller att man hyperventilerar och tappar omdömet. Efter en liten tid i vattnet börjar man dessutom att förlora kroppsvärme. En normalklädd person har t ex bara 50% chans att överleva 1 timme i 5-gradigt vatten. Med enkla åtgärder kan man förlänga denna tid, och öka chanserna till överlevnad.

Kläder skyddar
Ju fler lager kläder du har på dig, desto större möjligheter har du att överleva i kallt vatten. Simma inte i onödan, utan flyt så lugnt som möjligt. Spara värme genom att hålla benen ihop, armbågarna mot sidan och armarna korsade över bröstet. Och tro på din överlevnad och räddning - det är livsviktigt!

Ta det varsamt
När en nedkyld människa tas upp ur vattnet ska denne behandlas varsamt och som ett "passivt kolli", som absolut inte får hjälpa till själv. Vid plötslig aktivitet eller upprätt läge strömmar kallt blod från extremiteterna in mot bålen och kan innebära ytterligare nedkylning av bålen som kroppen inte klarar.

Byt våta kläder mot torra, skydda den nedkylde mot vind och värm försiktigt med filt eller sovsäck. Om personen är mycket nedkyld ska uppvärmningen koncentreras till bål och huvud så att inte det kalla blodet från ben och armar kommer in till bålen och ger en köldchock.

Att välta med kanoten är ingen olycka. Men det kan bli, om du inte vet hur du ska göra. Grundläggande är naturligtvis att alltid ha flytvästen på. Den som tror att han kan ta på sig flytvästen när kanoten slagit runt, lurar bara sig själv.

Till och med i vattentemperaturer som normalt sett är "badvänliga", förlorar man snabbt finmotoriken i händerna, och vid längre vistelse i vattnet inträder en allmän nedkylning som sätter ned både kroppsliga och själsliga förmågor. Att försöka simma iland vid kallt vatten och mer än en kort sträcka efter en kapsejsning är oftast ingen bra idé, eftersom kroppsrörelse i vatten påskyndar kroppens avkylning. För din säkerhet bör du öva på att snabbt och enkelt ta dig upp i kanoten, öva även i kallt vatten.

En annan självklarhet är att inte paddla med alkohol i kroppen. Alkoholen påverkar omdömet, och kan vid kroppsansträngning och nedkylning dessutom ge upphov till förvirring och snabbt sjunkande kroppstemperatur. Alkohol i blodet påskyndar även den normala avkylningen hos en person som hamnar i vattnet.

Räddning i kajak
Räddningsteknik ska tränas, börja under lugna förhållanden gärna i ett badhus med varmt vatten. Kontakta en förening eller en kanotcentral i din närhet för att få råd och stöd.

Navigation, kommunikation
För att kunna navigera rätt är det nödvändigt att ha med sig karta och kompass - två hjälpmedel som är oumbärliga på okända vatten, vid dålig sikt och i tät skärgård.

GPS utvecklas snabbt och kan vara ett utomordentligt alternativ men en kompass som alltid fungerar bör finnas med som reserv.

En mobiltelefon i vattentätt mobilfodral kan också vara bra att ha med, till exempel för att kunna meddela sig vid förseningar eller andra svårigheter. Tänk bara på att täckningen är begränsad i stora delar av vårt land. Vid kustbandet kan en Tack vare allemansrätten är du välkommen i din kanot praktisk taget överallt i våra svenska vatten. Du kan gå iland, bada och övernatta om du inte stör eller förstör. Det är en frihet som kräver ansvar, hänsyn och gott omdöme. Var uppmärksam! I kanoten glider du fram tyst och stilla, och kan lätt komma för nära häckande fåglar. Dra dig undan om fåglarna uppträder "nervöst". Slå inte läger eller rasta i närheten av fåglarnas boplatser.

En del platser är fredade som fågelskyddsområde. Där är det förbjudet att gå iland eller vistas i närheten. Även på andra håll.

Eldningsförbud
Eldningsförbud råder ofta under sommaren. Då är all öppen eld förbjuden. Annars är det tillåtet att göra upp eld under största försiktighet. Det innebär bl a att du måste släcka ordentligt med vatten. Elda aldrig direkt på berghällarna! Det ger fula sår som aldrig läks. Ta med ett litet fältkök det är ett utmärkt alternativ, det får du nästan alltid använda.

Vid landtransport är det förbjudet att passera över tomt eller skadekänslig mark, t ex åker. Glöm inte att stänga grindar efter dig!

På en del enskilda vägar kan det vara förbjudet att köra med motorfordon.Det framgår då av förbudsmärke eller annan skylt. Vid sidan av vägen, i terrängen, får du inte köra ens med markägarens medgivande.

Sportfiske med handredskap är tillåtet utmed kusterna och i våra fem största sjöar. I övriga vatten krävs fiskekort eller annat tillstånd.

I princip kan du ha glädje av att paddla kanot i alla väder, så länge du har kontroll på vinden. För om du befinner dig med kanoten på fel ställe, kan vind och sjögång snabbt bli besvärliga och till och med farliga.

De bästa vinduppgifterna får du på kustvädrets telefonsvarare och i radions sjörapporter. Ha alltid Sjösäkerhetsrådets väderkort till hands. Ring Sjöfartsverket på 011-19 10 00 för väderkort.

Planlägg färdvägen
Planlägg alltid din färdväg så att du har möjlighet att ta dig fram i lä, och fundera på alternativa vägar ifall vinden skulle ändra sig. Välj nattläger så att reträtten är säkrad. Ge dig aldrig av över öppna vatten med vinden i ryggen om du inte känner vattnet väl. Sjön kan bli otrevligt hög, göra det svårt att vända och försätta dig i svåra situationer. 

Till sist
Färdas efter din egen förmåga.Paddla i grupp och lär er att rädda varandra.Bär alltid flytväst.Drick aldrig alkohol i samband med paddling.Lyssna på väderleksrapporten.Tänk inte "det händer inte mig" utan "vad gör jag om det händer?".Forspaddling kräver specialkunskaper.Ha telefonen i ett vattentätt fodral.Respektera allemansrättens motto: -att inte störa eller förstöra när du är ute i naturen!

Naturvårdsverket
Mer information om allemansrätten hittar du på Naturvårdsverkets hemsida eller på telefon 08-698 10 00. På hemsidan kan du bland annat läsa om vad som gäller för en rad friluftsaktiviteter och vad du bör tänka på när du är ute i naturen. Information finns även i broschyren Allemansrätten - Paddling. Den finns att hämta på turistbyråer och kan även laddas ner eller beställas via Naturvårdsverkets bokhandel. 

Paddelpasset, EPP
I ett europeiskt samarbete har materialet Paddelpasset, EPP, tagits fram. Syftet är att få ett gemensamt, tydligt och metodiskt utbildningssystem som kan användas på alla nivåer och av alla kanotgrenar. Paddelpasset motsvarar de bältesgrader som finns inom budoidrotterna. Genom EPP kan kanotisterna på ett enkelt sätt träna tillsammans oavsett individuella mål och förutsättningar. De första nivåerna är vit, gul och grön.

  • Vit nivå: Den första nivån är en introduktion till kanotidrotten där kanotisten får lägga i kanoten och prova på att paddla i lugnt vatten.
  • Gul nivå: Även denna nivå utförs i lugnt vatten och är lika för de olika grenarna. Här ställs krav på att kanotisten bland annat ska kunna paddla framåt, bakåt och svänga.
  • Grön nivå: På denna nivå krävs att kanotisten kan paddla en lite längre bit och har driv i sitt paddlande, men det är fortfarande bara grundläggande kanotfärdigheter som krävs. Även denna nivå utförs på lugnt vatten.
Skribent: Anders Danielsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Fredsgatan 9
932 37 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info