Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet
Kim Nordkanot

Kim Mortensen (till vänster) driver den godkända kanotcentralen Nordkanot i gränstrakterna mellan Värmland och Dalsland.

Överturism och utmaningar för kanotcentraler och uthyrare

Magiskt vacker natur och fantastiska paddlingsvatten. DANO-området i gränstrakterna mellan norra Dalsland och södra Värmland är en populär destination för kanotturism, framför allt för utländska besökare som ljudlöst vill glida fram i kanadensare i vildmarken. Det ställer krav och medför utmaningar för alla aktörer.

Med utgångspunkt i allemansrätten bjöd DANO, den ideella föreningen för sjösystemet Dalsland-Nordmarken, in till ett gemensamt möte för aktörer i området förra veckan. Kanotförbundet var där, tillsammans med 60-talet kanotuthyrare, Godkända Kanotcentraler, turistorganisationer, myndigheter och markägare.

I området finns omkring 1200 kanoter att hyra. Det har Kim Mortensen och hans kollegor på Nordkanot räknat ut när de lite snabbt scannat av hur marknaden ser ut. Nordkanot är en av Kanotförbundets Godkända Kanotcentraler i området, tillsammans med bland annat Bootshaus och Silverlake. Men det finns ännu fler uthyrare. Och det är lite det som är utmaningen. Vissa sjösystem och områden är mycket populära sommartid, då utländska resebolag kommer med busslaster av besökare som alla vill paddla i "vildmarken". Förra året räknades 67.500 gästnätter i DANO-området.

Detta har DANO jobbat med sedan ett antal år. Bland annat genom att införa Naturvårdskort, där besökare betalar en serviceavgift för att få nyttja anläggningar och faciliteter. Detta har inneburit att naturvärdar anställts och mellan 100 och 110 rastplatser och vindskydd etablerats. Ändå räcker det inte. Vissa områden bli helt enkelt fulla redan vid lunchtid och då ökar riskerna för belastning på naturen och aktörerna runt omkring. Dessutom minskar möjligheterna till fina och unika paddlingsupplevelser.

Olika möjligheter diskuterades för att hitta en bättre balans. Att "zonera" och försöka styra besökare till olika platser under vissa tider, att höja priserna för att kanske få färre besökare, men till samma intäkt. Mer information på fler språk. Men viktigast av allt. Ökad dialog mellan aktörer och tydligare information om vad man får, inte får – och inte bör göra med stöd av allemansrätten.

Vi på Kanotförbundet följer detta arbete med stort intresse, inte minst inom projektet för att skapa ett nationellt ramverk för kvalitetsstandard och handledningar för kanotleder och paddlingsområden. Det är också i allra högsta grad en hållbarhetsfråga och viktigt i vårt arbete med att informera paddlare om säkerhet, allemansrätt och vattenvett.

– –

Föreläsningsserier/webbinarier

Under året ordnar Kanotförbundet flera webbinarier för Godkända Kanotcentraler, auktoriserade utbildare och föreningar som berör just dessa ämnen.

Säker kanotverksamhet

Onsdag 24 april kl. 19.00–20.30
Föreläsare Anders J Johansson
Anmälan senast 15 april till Katinka Ingves, Katinka.ingves@kanot.com 076-611 43 03

Kanotleder och ramverk – kanotcentralernas viktiga roll

Torsdag 17 oktober kl. 19.00–20.30
Föreläsare Åsa Andersson
Anmälan senast 7 oktober Åsa Andersson, asa.andersson@kanot.com 076-639 50 23

 

Publicerad: 2024-04-16

Senast uppdaterad: 2024-04-16

Författare: Åsa Andersson

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV