Hoppa till sidans innehåll

Freestyle


Freestyle, tillsammans med kajakcross, är en av de yngsta grenarna inom forspaddlingen. De återspeglar mycket av den lekfullhet som återfinns i den fria forspaddlingen. 

Freestyle är en bedömningsport som går ut på att utföra spektakulära trick på surfvågor i forsen under 45 sekunders åk. Kajakerna är korta och inte sällan flyger de högt upp i luften med hjälp av forsens och paddlarens krafter. 

Många av de som paddlar Freestyle i Sverige gör det inte för tävlingen skull, utan för att det är en del av att paddla fors! För vissa är utmaningen att paddla nya och svårare forsar eller att utforska opaddlade vattendrag. Medan andra helst vill njuta längs något av landets alla fantastiskt vackra vattendrag.

Forspaddling är den tredje snabbast växande outdoor turismen/sporten i världen och intresset ökar massivt från år till år. Det finns olika nivåer och något som alla borde och kan prova på.

 

Tävlingar

I sporten finns både SM, NM, EM, VM, Världscuper och Europacup.  

Sverige har sedan 1990-talet ett landslaget där medaljer från flera stora internationella tävlingar tagits av Svenska landslaget. 

Tävlingsklasser

Både i Sverige och internationellt körs klassindelningen herrar och damer, juniorer och seniorer. Senior blir den aktiva det år den fyller 19år.

Man kan tävla i både K1 och C1. 

Utrusting

Det flesta som utövar freestyle använder kajaker av plast, men flertal av de som tävlar på hög nivå använder kolfiber kajaker som är lättare och styvare än platskajakerna, men mer ömtåliga. De minsta barnfreestyle kajakerna är 1,5m och de störta vuxenkajakerna är 1,8m långa.

Hjälm och flytväst är obligatoriskt. Sittbrunnen täcks av ett kapell gjort i neopren, därför är kanoten helt vattentät.

Uppdaterad: 08 AUG 2017 06:00 Skribent: Maria Lindgren


errea logo

 

 

 

Alandia


 
 


 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info