Hoppa till sidans innehåll

Kanotsegling

KANOTSEGLING

IC-kanot på kryss i 10-12 knops fart

IC-kanot på kryss i 10-12 knops fart.

Kanotsegling är segling i mindre centerbordsbåtar som har en förstäv och en akterstäv, det vill säga den är spetsig fram och bak, precis som en kajak. En segelkanot är dock inte lika smal som en paddelkanot. Kanotseglingen har en lång historia och har sitt ursprung i kanottyper avsedda både för paddling och segling. I Sverige har kanotseglingen haft ett eget förbund från 1938 till svensk kanotsegling 1998 beslöt att åter gå in i kanotförbundet liksom internationell kanotsegling . Sverige har haft en stark internationell position och har samlat på sig 4 VM guld genom åren.

En segelkanot är snabb för sin storlek, till skillnad från jollar. Alla segelkanoter har så kallade hängbrädor där seglaren hänger ut för att väga upp kanoten när det blåser. Det betyder att seglarens vikt är av mindre betydelse. Damer och herrar tävlar därför i samma klasser. Trots sin litenhet lämpar sig segelkanoten inte bara för kappsegling. Kanotseglingens tradition bjuder att det ska finns utrymme för packning och, i de större klasserna, möjlighet att sova bekvämt ombord.

Det finns olika kanotklasser inom kanotseglingen, både junior- och seniorklasser.

Det finns olika kanotklasser inom kanotseglingen, både junior- och seniorklasser.

Olika kanotklasser inom kanotsegling:

  • A-kanoten är en snabb och lättseglad kanot som används av ungdomar upp till 14 år. 
  • B-kanoten påminner om en E-jolle och seglas till man 19 år.
  • C-kanoten finns i många olika utföranden och är en rolig, grundgående båttyp.
  • D-kanoten är väl lämpad som långfärdskanot eftersom den har barlast och trots att den inte är så stor har den väl genomtänkta stuvutrymmen.
  • E-kanoten håller på att få en renässans och är en snabb kappseglare.
  • International Canoe, IC, är den främsta internationella klassen. IC är den snabbaste enskrovsbåten för segling av en person. 

För IC klasen finns ett antal internationella tävlingar, både Europacup och VM. Lokala kanotföreningar ordnar regattor, ungdomsläger, träningar och eskaderseglingar.

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info