Hoppa till sidans innehåll

Camping segling

  • Skapad: 15 SEP 2014 16:37

De större segelkanoterna C-, D- och E-kanot samt Kanotjakter är förvånansvärt bekväma campingbåtar. I C-kanoten, som är minst, kan en person övernatta utan problem, ja i vissa C-kanoter går det till och med att pressa in sig två, om man gillar att ligga riktigt tätt. E- och D-kanoterna rymmer utan problem två personer och i de lite större Kanotjakterna kan man bo en hel familj.

D-kanoter förtöjda för natten

D-kanoter förtöjda för natten.

Vid övernattning sätter man upp ett tält över sittbrunnen, oftast i form av ett bomtält som hängs upp under bommen, och rullar ut en madrass eller ett liggunderlag. Tält finns i en mängd varianter, spetsiga, fyrkantiga, bågformade, omgjorda fjälltält mm, inget är det andra likt. Vissa har låtit göra sina tält revbara, så att man kan ha full ståhöjd i godväder men sänka ner det och minska vindfånget när kulingen tar i. Åtminstone på västkusten verkar den rådande trenden vara fykantiga tält där det platta taket spänns ut av lattor, vilket ger bra utrymme invändigt och goda möjligheter att öppna upp sidorna.

Bombtälten riggade

Bomtälten riggade!

De flesta kanoterna är också inredda med mer eller mindre praktiska attiraljer som hyllor, skåp, uppfällbara bord och bänkar. Det förekommer till och med hängkojer! Vid de gemensamma eskaderseglingarna brukar alltid årets nyheter visas upp: tex badstege eller köksbänk med plats för kök och disklåda, som dessutom kan fungera som bord. Att ha sin segelkanot som campigbåt är ett ständigt pågående utvecklingsarbete; det gäller att hitta lösningar som både är bekväma och praktiska samtidigt får de inte ta för mycket plats och skall gå att stuva undan när man seglar.

Ett flitigt utbyte av idéer förekommer beträffande allt från tältkonstruktion till årets prylnyheter.

Skribent: Anders Danielsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info