Hoppa till sidans innehåll

Eskadersegling

  • Skapad: 15 SEP 2014 16:44

Ett trevligt sätt att långsegla med kanot är eskadersegling. Varje sommar ordnas flera eskaderseglingar runt om på våra kuster, dessutom brukar det förekomma ett antal mer eller mindre planerade "träffar".

Eskader vid Hämanöhuvud

Eskader vid Hämanöhuvud.

Eftersom segelkanoter är förhållandevis små och låga i friborden kan det kännas osäkert att korsa öppet vatten, eller ge sig ut i hård vind när man seglar själv. Är man flera båtar ökar säkerheten och man vågar mer; man kan rådgöra med varandra om bästa vägval, vad man tror om väderutvecklingen och man har koll på varandra vid en tuff översegling.

Väderutveckling

Om man seglar tillsammans med andra ökar säkerheten - och det blir dessutom roligare!

När man skall in och ut i okända naturhamnar kan det också underlätta att vara fler. Man kan varna varandra för stenar och grund och peka ut det djupaste stället till nästa båt som kommer in, Det händer också att vinden vänder och man måste paddla sig tvärs över en vik i hård vind för att kunna komma ut, då kan det behövas ett par extra händer.

Dessutom är det roligt att segla med andra; alla har sina olika smitvägar och smultronställen, eller känner någon längs kusten man kan hälsa på, och kanske få sig en varm dusch och tak över huvudet en regning dag. Samkvämen på kvällen brukar vara trevliga, men man kan alltid dra sig tillbaks i sin egen båt.

Skribent: Anders Danielsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info