Hoppa till sidans innehåll

Om kanotsegling

Är du intresserad av att lära dig mer om kanotsegling? Nedan och i menyn till vänster hittar du bland annat allmän information om grenen, information om vår ungdomsverksamhet och olika kanotklasser samt eskadersegling.
  • Skapad: 15 SEP 2014 16:27

ALLMÄNT
Kanotsegling är segling i mindre centerbordsbåtar som har en förstäv och en akterstäv, det vill säga den är spetsig både fram och bak. Precis som en kanot. En segelkanot är dock inte lika smal som en paddelkanot.

En segelkanot är snabb för sin storlek, till skillnad från jollar. Alla segelkanoter har så kallade hängbrädor där seglaren hänger ut för att väga upp kanoten när det blåser. Trots sin litenhet lämpas sig segelkanoten inte bara för kappsegling. Det finns utrymme för packning och möjlighet att sova bekvämt ombord.

Kanotsegling var tidigare ett eget specialidrottsförbund, men sedan några år tillbaka tillhör kanotsegling Svenska Kanotförbundet. 

UNGDOMSVERKSAMHET
Varje år bedriver föreningar runt om i landet kanotseglarskola för barn i åldrarna 7-15 år. De yngsta börjar med Optimist, men så fort som möjligt flyttas de över till den snabbare och livligare A-kanoten. När A-kanoten blir för liten har barnen möjlighet att prova den större B-kanoten, som är den snabbaste båten i sin storleksklass. B-kanoten är även en utmärkt utflyktsbåt och till och med som vuxen är den rolig att segla.

A- och B-kanoter på utflykt

A- och B-kanoter på utflykt.

A- och B-kanoterna seglas vid klubbar i Stockholm, Göteborg och Örebro och varje år arrangeras SM i kanotsegling där A- och B-kanot brukar vara stora klasser.

Det anordnas också flera olika sommarläger varje år där man kan lära sig både kappsegling, eskadersegling och sjömanskap

I Stockholms skärgård anordnar Ungdomarnas Båtbygge varje år ett långseglingsläger med utgångspunkt från Ägnö utanför Saltsjöbaden. Ungdomar från hela Sverige är ute med småbåtar, bla. A- och B-kanoter, på eskadersegling i tre veckor och tältar.

I Göteborg anordnar Göteborgs Kanotförening varje år ett ungdomsläger på sin uthamn Valö, i Göteborgs södra skärgård.

C-, D- OCH E- KANOTER
Att segla kanot är både spännande och roligt. Det känns som att segla jolle samtidigt som man kan ha båten full med utrustning och ge sig ut på långsegling. Det uppfällbara center­bordet gör att man i lugnt väder kan ta sig fram nästan var som helst. Eftersom man befinner sig nära vattenytan kan man spana in bränningarna just i tid för att undvika dem. I hårt väder kan det bli ett äventyr att ta sig över öppet vatten eller att försöka hinna med i sjökortet samtidigt som man måste styra och sköta seglen.

Med bomtält är Jakter, C-, D- och E-kanoterna utmärkta campingbåtar. I de större kanoterna kan man sova två personer. Tack vare det grunda djupgåendet kan man nästan alltid hitta en egen vik där ingen annan kommer in.

Regeln beskriver i kort sammanfattning C-, D- och E-kanoten som en heldäckad farkost, utan akterspegel och försedd med uppdragbart centerbord och roder. Som är campingbar.

Dimensioner och vikt

  C-KANOTEN D-KANOTEN E-KANOTEN
Längd max 5,2 meter  6,0 meter  6,0 meter
Bredd max 1,5 meter   1,50 meter  1,75 meter
Bredd min 1,3 meter 1,2 meter  1,5 meter
Skrovvikt min 85 kg 360 kg 135 kg
Segelyta max 10,00 m² 13,00 m²  13,00 m²


Reglerna i sin helhet finner du under mätregler. 

Segelföringen är fri och därför används de flesta typer så som kanot- ketch och sluprigg. Kappseglandet i dessa klasser sker på en mycket trevlig nivå med nya och äldre kanoter. Även om det är en viss skillnad på kanoterna hittar man alltid någon kollega att tampas och jämföra sin framfart med.

Nya segelkanoter självbyggs till största del både i plast och trä. Begagnade kanoter finns i alla prisklasser från ett par tusen för ett renoveringsobjekt till 15- 35.000:- för en fin långfärdsseglare beroende på utrustning!

Det arrangeras SM, DM och klubbkappseglingar runt om i Sverige.

KANOTJAKT
Kanotjakt en segelkanot som är större och tyngre och inte mäter in som D-kanot. Dessa båtar är mer komfortabelt utrustade. Men har ändå segelkanotens fördelar med uppdragbart centerbord och roder som gör skärgården oändligt mycket större. Kanotjakter kappseglas flitigt på GKF.

ESKADERSEGLING
Varje sommar ordnas flera eskaderseglingar i föreningar och klubbar runt om våra kuster och olika mer eller mindre planerade "träffar"!

IC-KANOT
Sportsligt är det dock IC-kanoten som fört kanotseglingens vimpel och ära med sig runt världen. Sverige har fostrat flera världsmästare i klassen. Att segla IC är en mycket speciell upplevelse! Den har en fantastisk direktverkande roderkänsla, tar bra höjd och hisnande fart. Och så skall man sköta hela härligheten själv; fock, storsegel och roder samtidigt som man burkar 1.5 meter utanför kanoten i en fart på kanske 15-20 knop.

Skribent: Anders Danielsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info