Hoppa till sidans innehåll

IC-kanot

  • Skapad: 15 SEP 2014 16:12

Att segla IC är en mycket speciell upplevelse! Den har en fantastisk direktverkande roderkänsla, tar bra höjd och hisnande fart. Och så skall man sköta hela härligheten själv; fock, storsegel och roder samtidigt som man burkar 1.5 meter utanför kanoten i en fart på kanske 15-20 knop.

Max Tollqvist

Max Tollqvist.

Att segla IC
En modern IC håller för att seglas hårt, den enda begränsningen är egentligen ens egna förmåga att hantera kanoten. Dess främsta bog är absolut kryssen. I många andra enmans och tvåmansbåtar är kryssen bogen med det eviga bändandet och den lite sega gången. Men IC-kanoten trivs på kryssen och har ett fint bett och suverän höjd. Med slajdens hjälp och ett effektivt segelplan planar man i 10-12 knop på kryssen medan kompisen kämpar sig fram i 4-5 knop i sin jolle. Att göra ett slag med IC:n i hård vind och hög sjö är en svår manöver, svårare än att gippa vid samma förhållanden. Slaget börjar med att man släpper focken medan man fortfarande hänger, och sen är det bråttom, för utan focken börjar kanoten tappa farten. Det gäller att snabbt ta sig in i båten från slajdens yttersta ände samtidigt som man släpper i storen och styr runt båten. Precis när man passerar vindögat skjuter man över slajden, vilken är kopplad till fockskotet, vilket gör att focken skotas in i samband med manövern. Nu är det bara att snabbt klättra ut på slajden igen och ta hem storen, justera focken och stoppa fötterna under hängbanden och segla vidare. Att gippa i hård vind är relativt enkelt. Man ser bara till att man har hög fart, tar tag i hela skotknippet och slänger över bommen samtidigt som man parerar med rodret. IC-kanoten är alldeles för extrem och sofistikerad för att locka till sig det stora flertalet seglare, och IC:n har heller aldrig varit en riktigt stor klass. Men några vill alltid pröva den extra lilla spänningen som leder till den stora lyckan, och kommer garanterat att attraheras av denna extrema seglare.

IC-kanot regeln
IC-kanotregeln har genomgått en förnyelse process under de senaste åren. Spinnakern har tillkommit i AC-klassen (som fortsättningsvis även kommer att baseras på One Design skrovet). Efter en test period med kulmen på VM 2008 har det seglats ett antal nya konstruktioner baserade på en ny konstruktions regel som antogs av Internationella Kanotförbundet i januari 2009. Den nya regeln öppnar skrov utformningen men har samma ramar för riggen som tidigare. Den stora skillnaden ligger i att minimum vikten har sänkts från 83,5 kg till 50 kg och minimum bredden är nu 750 mm istället för 1020 mm. Skrovlängden är fortfarande max 5,2 meter men i övrig utformning fri.

Ola Barthelsson IC SWE-100

Ola Barthelsson IC SWE-100.

IC One Design - Fakta
I stora drag säger regeln att längden skall vara 5.2 meter och bredden 1.0 meter. Skrovet skall överenstämma med mallar vid ett antal mätstationer med en tolerans av +/- 10 mm. Skrovets utformning baseras på den sk. Nethercott konstruktionen som blev entypsskrov 1969. Byggnadssättet är valfritt: trä, polyester, epoxi med glas, kevlar, kolfiber, mm. Däckslayouten är fri. Centerbordet får sticka max 1 meter under skrovet. Materialet i seglet är valfritt. Slajden, som man sitter på, får maximalt sticka ut 2 meter från båtens mittlinje. Slajden flyttas inte bara från sida till sida, utan kan också justeras i längsled. Minimivikt på komplett kanot exkl. segel är 83,5 kg. En ny engelskbyggd båt kostar ca 100.000 kr inklusive rigg och segel, men bättre begagnade båtar finns för 10-20.000 kr. För den händige finns också möjlighet att bygga sin egen båt. Klassen seglar VM vart tredje år och Sverige har haft ett flertal världsmästare. Och även om nu konstruktions regeln öppnats kommer IC One Design fortsätta att segla på samma sätt som tidigare.

Max provar Anders Petterssons AC-kanot
Max provar Anders Petterssons AC-kanot.

AC - Fakta
IC-kanoten seglas nu framgångsrikt även med asymmetrisk spinnaker. AC- kanoten seglar i en egen klass med delvis gemensam bana. För närvarande dominerar Storbritannien klassen med några få AC i Tyskland, USA och Australien. Det ända förutom spinnaker utrustningen som skiljer klasserna åt är ett rött A ner till i storseglet. En ny engelskbyggd AC-kanot kostar ca 150.000 kr inklusive rigg och segel, men även bättre begagnade konverterade kanoter finns i England.

Skribent: Anders Danielsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info