Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Landslagsuttagningar i kanotslalom börjar inom kort!

26 MAR 2016 21:14
Första helgen i april börjar landslagsuttagningarna i kanotslalom. För seniorer och U23 räknas tre internationella slalomtävlingar: Leipzig 1-3 april, Krakow 16-17 april och Liptovsky Mikulas 23-24 april. För juniorer räknas fyra tävlingar som arrangeras i Falun 24:e april och 1:a maj.
  • Skapad: 26 MAR 2016 21:14

Aktiva-landslag kopia 2

 

Landslagsuttagningsreglerna var klara till kanotslalomkonferensen november 2015, men externa faktorer utanför svensk slalomidrott har påverkat landslagskommitténs inre arbete. I början av mars kunde reglerna presenteras. Reglerna bygger på det långsiktiga kvalitetsarbetet som påbörjades 2012. Principerna är enkla. För att få starta på internationella mästerskap (EM, VC, VM) behöver en aktiv, dels klara kvalgränser på internationella tävlingar året innan eller senast på uttagningstävlingar och dels vara i topp på de tidigare nämnda uttagningstävlingarna.

2015 klarade följande kvalkraven för seniorlandslaget :

  • Amanda Fagerlund född 98 (Falu Kanotklubb) i C1D och K1D
  • Fredrik Wahlén 88 (Järfälla KORK) i K1H
  • Erik Holmer 95 (Nyköpings Forspaddlare) i K1H
  • Isak Öhrström 90 (Falu Kanotklubb) i K1H

För U23-landslaget har följande klarat kvalkraven utöver Erik Holmer:

  • Johan Strandberg 93 (Falu Kanotklubb) i K1H
  • Ludwig Andersson 95 (Nyköpings Forspaddlare) i C1H

Utöver Amanda Fagerlund, har följande klarat juniorkval förra året:

  • Vidar Bratt (Falu Kanotklubb) i K1H
  • Mattias Nilsson (Falu Kanotklubb) i C1H

Igår klarade Max Karlsson 96 (Örebro kanotförening) kvalgränsen för U23-landslaget.

Slalomaktiva som inte kvalat och som planerar att delta på uttagningstävlingar utomlands under våren, är Andrea Friberg (KKSS Stockholm) i K1D och Ludwig Palmcrantz (Nyköpings Forspaddlare) i C1H.

Seniorlandslaget

Seniorerna kommer att delta på EM i Liptovsky Mikulas i maj, som också är OS-kval. Det finns endast en plats kvar per klass till de europeiska länderna som inte har en OS-plats och det blir tufft att ta dessa platser. Seniorerna kommer också att delta i de flesta världscuper. Förra året lyckades Isak nå en final och Fredrik semifinal. Vi kan räkna med att de vill klättra rejält i världsrankingen i år.

I dagsläget har tre seniorer kvalat och kan ta en plats i K1H, men det kan bli fem. Det kommer bli tuff konkurrens bland svenskarna. Två C1:or kommer försöka kvala till seniorlag (Mattias och Ludwig), men kvalgränserna är tuffa. Amanda har klarat seniorgränserna med marginal.

U23 och Junior-A-lag

Utöver Max Karlsson som klarade en gång kvalgränsen igår, har Andrea Friberg och Ludwig Palmcrantz goda chanser att ta sig med i U23-laget på uttagningstävlingarna. Kruxet är ”endast” att klara kvalkraven, eftersom alla som kvalar ryms i de tre platser som finns i varje klass. I praktiken är därför de som kvalat tidigare garanterade landslagsplats. De uttagna aktiva kommer att delta på VM för U23 och juniorer i Krakow i juli, och på EM för U23 och juniorer i augusti i Solkan, Slovenien.

Juniorer

För juniorer som tävlar i Sverige, men som inte kvalat internationellt, blir uttagningarna en spännande tävlingsform. Tävlingarna består av ett enda åk på en bana och de två bästa resultaten av fyra tävlingar räknas. De tre bästa i varje klass tas ut till B-juniorlandslaget och deras klubbar får bidrag för varje aktiv. Aktiva kan åka med sina klubbar på Europacupen under sommaren. Där har de chans att kvala till juniorlandslaget 2017. Det blir också läger i Sverige. De juniorer som är topp-tre och klarat kvalkrav internationellt får plats i junior-A-lag.

Organisation av landslagsverksamheten

Klubbarna organiserar alla landslagsresor för sina slalomaktiva och ser till att sina erfarna coacher från hemmaplan deltar. Det gör att Sverige nu har samma framgångsrika sätt att organisera kanotslalomverksamheten som de bästa nationerna.

 

Läs mer : Uttagningsregler och landslagsverksamhet i kanotslalom 2016

 

 

.

Skribent: Soizick Lidström

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info