Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Öppet brev från SKF Styrelse

07 MAJ 2018 07:51
Med anledning av, bland annat, att SKF fått frågor från ICF och andra kring internationella kanotslalomtävlingar i Falun har SKF:s Styrelse sammanfattat sin ståndpunkt i ett öppet brev.
  • Skapad: 07 MAJ 2018 07:51

Svenska Kanotförbundet (SKF) har fått frågor från ICF med flera om inbjudningar till internationella kanotslalomtävlingar i Falun under året. Det är bra att initiativ kring tävlingar tas och att kanotslalom syns som idrott. Däremot anser SKF att arrangemang av denna typ ska bedrivas inom ramen för regelverket för Svensk och internationell idrott.

Arrangören har inte sökt sanktion hos SKF, och därmed inte hos ICF, för tävlingen vilket innebär att tävlingen står utanför den tävlingsverksamhet som finns inom SKF, Riksidrottsförbundet (RF) och Internationella kanotförbundet (ICF) och de regelverk som följer med detta. En av tävlingarna benämns som världsmästerskap. Sammantaget har det gjort att ICF reagerat. Vi har nu en dialog med ICF om situationen.

SKF har fört dialog med ICF där vi framfört vikten av att ha en bredd på kategorier och distanser. Vi anser att det är olyckligt att C2 tas bort från VM- programmet. Därifrån är steget långt till att bjuda in till ett eget VM utanför ICFs ram.

Av inbjudan framgår det att Falu Kanotklubb (FKK) är med och arrangerar dessa tävlingar. SKF kan inte acceptera att FKK är med och arrangerar tävlingar utanför det regelverk som finns. Ett regelverk som alla medlemsorganisationer, så också FKK, accepterat när de blev medlemmar i SKF.

Ledande företrädare för Falu KK driver också frågor under olika hattar och för agitation mot SKF och den verksamhet som SKF driver och vill driva.  Det strider mot de normer och värderingar som ska prägla Svensk idrott och som framgår av idrottens regelverk som RF tagit fram och som gäller för alla som är anslutna till RF.

Som ett exempel har dessa ledande företrädare nyligen själva via ”Svenska Kanotslalomförbundet”, som står utanför SKF och därmed utanför RF och Sveriges Olympiska kommitté (SOK), försökt att nominera aktiva direkt till SOKs satsning på elitaktiva ”Talang 2022”. Detta leder till att kanot som helhet får dåligt rykte och en sämre position inför framtida satsningar. Men framför allt förstör arbetssättet för de aktuella aktiva som eventuellt skulle kunna ingå i dessa satsningar. När ledarna väljer att inte kommunicera med SKF hamnar de aktiva utanför nomineringsprocessen. SOK har dialog med sina medlemmar inte med andra organisationer. SOK har tydligt informerat Falu KK om detta faktum.  Falu KK har fått all information om satsningen Talang 2022 från SKF men ändå valt att agera vid sidan av med konsekvensen att deras anmälda aktiva inte finns med i den fortsatta processen 2018.

Att följa de regelverk som finns för Svensk idrott är inte krångligt eller en stor belastning för en organisation. Provokation och aggression anser vi inte är ett framgångsrecept. Till exempel att benämna en icke sanktionerad tävling för världsmästerskap är en direkt provokation mot kanotrörelsen.

SKF hoppas att kunna få till stånd en förändring i detta, att alla som verkar inom sporten ska acceptera de värderingar och normer som gäller för Svensk idrott och att vi kan arbeta mot vårt gemensamma mål att få en fin sport att blomma.

/SKF styrelse

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info